Boekrecensie: Med
Med is het nieuwe kookboek van Claudia Roden waarin het draait om de Mediterrane keuken. Er liggen verschillende landen rond de Middellandse Zee en ze zijn allemaal verschillend. Al zijn er ook zeker overeenkomsten. Een van die overeenkomsten is dat Claudia Roden altijd deze landen heeft onderzocht. In Med gaat het om de gerechten die zij de afgelopen decennia heeft verzameld en die haar bij zijn gebleven.
Klassiekers
Decennia inderdaad. Claudia Roden valt niet voor niets onder de kookboek klassiekers in de kookboek klassiekers blogpost. Ze is al heel lang actief, ik heb verschillende boeken van haar in mijn kast staan. De oudste is uit 1972 in dat boek werd er nog van uit gegaan dat je je tahin zelf moest maken. Als je iets wil weten over een gerecht zijn haar boeken echt geweldige naslagwerken. Er zit zoveel onderzoek in zowel bronnen onderzoek als onderzoek ter plaatse.
De Midden-Oosterse keuken
Nu is de Midden-Oosterse keuken niet meer weg te denken. Ottolenghi en Midden-Oosterse producten zijn bekender dan ooit en ze zijn beter verkrijgbaar dan ooit. Nu is echte bron natuurlijk het land zelf en de mensen die in het land wonen, toch zijn er altijd mensen nodig die voor de bekendheid daarbuiten zorgen en ik denk dat Claudia Roden daarvoor heel veel heeft gedaan. Zij heeft het pad geëffend voor de anderen na haar.
Een persoonlijk boek
Waar haar kookboeken tot nu toe dus draaiden om het vastleggen van traditionele recepten van anderen, is Med persoonlijker. In dit boek voert de keuze van Claudia Roden zelf de boventoon. Er zitten misschien een paar recepten uit haar eerdere kookboeken bij maar het meeste is nieuw. Er zitten Franse recepten bij, ze had een studio in Parijs. Ze heeft de vrijheid genomen om recepten te versimpelen, te verfijnen. Er een andere draai aan te geven. Geschikt voor hoe vandaag de dag wordt gegeten.
Mooie gerechten
Med is ingedeeld in hapjes vooraf, soepen, salades en koude groentegerechten, groentegerechten en bijgerechten, granen. Er is een hoofdstuk over vis en zeevruchten, wat bij mij persoonlijk altijd het eerste is als ik aan de Middellandse Zee denk, er is een vlees en gevogelte hoofdstuk en ook desserts en gebak ontbreekt niet. Door het hele kookboek heen vind je prachtige foto’s van allerlei landschappen en steden. Ook de gerechten zijn prachtig in beeld gebracht.
In dit kookboek staan gerechten centraal die tijdens een etentje niet zouden misstaan maar die je ook op een doordeweekse dag prima kan maken. Muhammara, Egyptische linzensoep, in wijn gepocheerde groenten, spaghetti met knoflook, olie en chilipeper. Toe is er pruimen clafoutis, citroentaart of yoghurtcake. Goede eenvoud. Af en toe komen er Midden-Oosterse ingrediënten langs, maar je hoeft lang niet overal granaatappelmelasse en ingemaakte citroen bij de hand te hebben. Sterker nog Claudia houdt meer van gekookte citroenen, ook een goede tip voor als je ze nodig hebt maar niet kan vinden.
Eenvoud
Ik waardeer de persoonlijke toon in Med heel erg. De verhalen, de expertise en kennis van iemand die al jaren allerlei keukens onderzoekt. Het laat ook zien dat als kenners de keuze hebben ze niet per se voor ingewikkelde opties gaan. Sterker nog misschien is het wel andersom: hoe meer keuze je hebt, hoe aantrekkelijker het eenvoudige wordt. Er is niets mis met een kom linzensoep.
Med
Claudia Roden
Uitgeverij Fontaine
€32
Laatste reacties