Boekrecensie: Bosh!
Het is vrijwel onmogelijk om de jongens van Bosh! te ontlopen. Hun video’s waarin ze laten zien hoe je hun gerechten klaarmaakt duiken overal op. Alles wordt van bovenaf gefilmd en dat werkt heel goed, vaak blijf ik toch even kijken. Ook al was ik dat helemaal niet van plan. Het werkt bij koken ook goed om te zien hoe een recept gemaakt wordt, iets wat op papier veel werk kan lijken kan in een video een (veganistisch) eitje lijken. Nu is er ook het Bosh! kookboek.
Wie is Bosh!
Henry Firth en Ian Theasby zijn twee Engelse veganisten die Bosh! runnen, Ian werd als eerste veganist en haalde Henry uiteindelijk over om ook veganist te worden. Ze moesten als het ware opnieuw leren koken en kwamen er achter dat ze de gerechten uit de bestaande veganistische kookboeken niet erg lekker vonden. Ze zagen een kans en nu is het hun missie om mensen te laten zien hoe je lekkere plantaardige maaltijden kunt koken. Dat is goed gelukt want het is een heel populair kanaal op Youtube.
Energiek en simpel
De Bosh! stijl komt op mij over als een soort kruising tussen Gaz Oakley en Thug Kitchen. Zonder het gescheld van de laatst genoemde uiteraard. Er wordt vanuit gegaan dat je misschien nog niet alles weet, maar dat je het wel wil leren. en er is heel erg geprobeerd de uitleg zo eenvoudig mogelijk te houden. Alles wordt enthousiast en energiek gepresenteerd. De recepten zijn ook zo geschreven, in kleine korte stappen. Zodat je er makkelijk en snel doorheen leest. Er wordt ook netjes aangegeven welke stappen je voor moet hebben bereid voor je gaat koken.
De wereldkeukens veganistisch
De gerechten in het Bosh! kookboek zijn onderverdeeld in snel op tafel, grote porties, topgerechten, groenten en Bosh! Bowls, kleine gerechten en eten om te delen, cocktails, desserts en ontbijt. Er wordt uit alle wereldkeukens geput, de Spaanse, Thaise, Chinese en Midden-Oosterse keuken komen voorbij en Texmex. Je merkt dat het een Engels boek is want ook the full English breakfast en de Sunday roast komen aan bod. Uiteraard is alles veganistisch. Hiervoor bevatten sommige gerechten ingrediënten als wel veganistische kaas en margarine en typische vegan vervangers zoals jackfruit en edelgistvlokken, al geldt dit zeker niet voor ieder gerecht.
Bosh! recepten in de make-over
Sommige recepten zijn geveganiseerd zoals dat heet, dat betekent curry’s, veganistische pasta putanesca, hoisinpannekoekjes die worden gemaakt met paddestoelen en buffalo wings van met bloemkool. Andere recepten hebben een complete Bosh! make-over gekregen en zijn bepaald niet authentiek, maar vast wel lekker. Zo zijn er een gigantische burritotaart en burrito samosa’s en een mezzetaart met hummus al moet ik eerlijk zeggen dat de pizza met jackfruit en bakbanaan me niet geweldig in de oren klinkt. Deze mix van klassiekers en wat minder bekende opties houdt het spannend, ook voor wat meer gevorderde vegetariërs en veganisten.
Vegan, lekker, niet gluten of suikervrij
De meeste dingen zou ik op een doordeweekse dag klaar maken. Sommige ingrediëntenlijsten of omschrijvingen lijken lang maar vallen heel erg mee. Bij ieder recept staat een recept van het eind resultaat. Er staan ook cocktails en zoetigheden in het boek. Mensen die gluten en suiker mijden en alcohol vast ook geen healthy optie vinden kunnen misschien wel beter een ander kookboek zoeken dan dat van Bosh! Ik vind het in ieder geval een leuk kookboek, al gebruik ik zelf liever geen veganistische kaas. Meestal smaakt die toch naar treurigheid en compromissen, zoals Jack Monroe dat zo mooi zegt.
Mensen vragen mij wel eens waarom bloggers zo nodig een kookboek uitbrengen terwijl ze voornamelijk online actief zijn. Ik denk dat het antwoord simpel is. Het is leuk om bij iemand in de kast te staan, dat geeft toch een minder vluchtig gevoel dat online. Aan de andere kant denk ik dat heel veel mensen toch nog steeds graag een kookboek kopen.
Bosh!
Henry Firth & Ian Theasby
Fontaine Uitgevers
€27
Laatste reacties