Boekrecensie: Oma’s soep
Oma’s soep is geschreven door oma’s en hier en daar een opa. Ze zijn bij elkaar gebracht door stichting Oma’s soep, die stichting heeft als doel om jong en oud samen te brengen. De hoop is zo eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Elke week komen studenten en ouderen samen en koken ze, wat ze maken raad je misschien al: juist ja. Soep!
Een goed idee
Het idee om soep te gaan koken komt door oma Grootje, haar kleinzoon Max bedacht dat ze misschien minder mensen zag. De familie was naar de randstad verhuisd, oma woonde nog in Maastricht. Hij wilde iets doen en bedacht een plan, samen koken met ouderen. Oma Grootje stond er helemaal achter. Er kwamen kookdagen in Amsterdam en die bleken een succes.
Om meer kookdagen te kunnen organiseren wordt er soep verkocht aan bedrijfskantines en winkels. De lekkerste soepen worden nagemaakt in een professionele keuken. De soepen worden ook nog eens gemaakt met onverkochte groenten van groenteboeren. Win-win. Er zijn nu kookdagen in 9 steden in Nederland. Heel even leek het alsof corona roet in het eten zou gooien. In die tijd zijn vrijwilligers bij ouderen langs gegaan met soep en een kaartje. Inmiddels zijn er gelukkig weer gewoon kookdagen.
Stichting
Nu zijn de soep recepten dus gebundeld een idee van stagiaire Irene. De soep is belangrijk maar ook het verhaal erachter krijgt in dit boek te ruimte. Oma’s soep probeert eenzaamheid te bestrijden en probeert ook andere mensen te inspireren om iets te doen. Als je dus nog iemand in je omgeving weet die wel wat soep kan gebruiken, kun je de recepten uit dit boek gebruiken. Van de verkoop van het kookboek gaat sowieso 1 Euro naar de stichting.
Recepten en verhalen
Er staan in totaal 50 recepten voor soep in Oma’s soep. Elke soep begint met het verhaal van de oma of opa in kwestie. Iedereen heeft een leven achter de rug. Vol liefdes, reizen, geluk en pech. De oma’s zelf staan op de foto, maar ook hun huizen. Huizen die mij aan wijlen mijn eigen oma’s doet denken; een mix aan spullen die je denk ik alleen maar kunt bereiken door oud te worden. De oma’s zijn een bonte mix van mensen en de soepen reflecteren dat.
Zo is er ashe reshteh een Iraanse soep van globetrottende oma Tiele, die hem ooit ontdekte op haar reis naar Nepal. Thaise currysoep van oma Betty, met wat toevoegingen van Freek van Noortwijk die hem maakte in de week tegen eenzaamheid. Soto ajam van oma Edith, een venkel-preisoep van de Amsterdamse opa Sjaak en pindasoep van oma Hermien waarvoor je op zoek moet naar Surinaamse pindakaas. Natuurlijk ontbreken ook echte klassiekers zoals tomatensoep, Franse uiensoep, snert en paddenstoelensoep niet. Er zijn behoorlijk wat vegetarische soepen bij, maar niet iedere soep is vegetarisch.
Ik houd van soep, het is meestal makkelijk te maken, het is een maaltijd op zichzelf. Het is ook zoals in het voorwoord al wordt aangegeven een bron van groenten en gezond. Samen eten is belangrijk, dat geloof ik ook, daarom vind ik het ook zo treurig dat veel ouderen in Nederland slecht te eten krijgen, omdat ze bijvoorbeeld in een instelling wonen, of noodgedwongen eten moeten laten bezorgen. Net zoals voor eenzaamheid mag daar ook meer aandacht voor komen.
Oma’s soep
Irene Fritschy
Uitgeverij Becht
€19,99
Laatste reacties