Boekrecensie: Veggie voor Starters

De titel van het boek zegt het al,  dit boek is voor de beginnende vegetariër. Ik ben zelf intussen een doorgewinterde vegetariër, maar stel dat je net vegetariër bent geworden, of wil worden, hoe begin je dan? Dat zijn goede vragen en ik kan me voorstellen dat je het dan best leuk zou vinden om een boek te hebben dat je eten kooktechnisch op weg helpt. Geen ingewikkelde liflafjes gewoon een paar goede recepten om op terug te vallen. Dit boek heeft dat.
Veggie voor StartersDit boek bevat alle aspecten er is een hoofdstuk over soep, groenten, noten en pitten, peulvruchten, soja, vleesvervangers (al wordt trouwens benadrukt dat je geen vleesvervanger nodig heb voor een complete maaltijd) en pasta. Wat ik goed vind, is dat hoewel veel op kaas en zuivel gebaseerd is,  er ook veel plantaardige opties worden gegeven. De aandacht voor peulvruchten bijvoorbeeld, vind ik erg goed, die worden over het algemeen helaas culinair echt ondergewaardeerd. Tevens is er ook aandacht voor de wat minder bekende granen en zaden, zodat er genoeg variatie wordt geboden.Veggie voor StartersVeggie voor Starters

Verder bevat met boek een speciaal hoofdstuk gewijd aan bijgerechten, een hoofdstuk met sauzen en vinaigrettes en een hoofdstuk voor broodbeleg en tapenades. Dat laatste vind ik ook heel slim, want veel beginnende vegetariërs hebben moeite met het de hartige opties voor op brood. Een kookboek is niet compleet zonder een toetjes- en gebaksectie en die zit er gelukkig ook in. Het leuke van deze recepten, is dat men ook gebruik maakt van alternatieve plantaardige melksoorten, zoals rijstmelk. Zo leer je dat als beginnende vega ook meteen gebruiken.

Voor de doorgewinterde vegetariër is er nog van alles te ontdekken in dit boek, zoals bijvoorbeeld pittige linzen met banaan en een groene salade met kiwi. De veganistische opties worden goed aangegeven met een groene v en ook in de index kun je dit goed terugvinden. Er staan goede foto’s bij ieder gerecht en het zwierige lettertype van de cover komt regelmatig terug. Het boek is een absolute aanrader voor beginners, maar ook de  gevorderde vegetariër kan hier veel plezier aan beleven.

De schrijfsters zijn de eigenaars van een kookstudio in België. een van de leuke aspecten daarvan vind ik het taalgebruik, want dat is net even anders dan bij Nederlanders. Belgen zeggen bijvoorbeeld eronder roeren in plaats van erdoor roeren en nog een paar van die verschillen die ik op een of andere manier sympathiek vind. Mocht je trouwens in België wonen en wel eens bij deze kookstudio willen koken. Dat is kan! Daarover vind je meer op de website van de vegetarische kookstudio.

Veggie voor Starters
Miki Duerinck en Kristien Leybaert
Standaard Uitgeverij
€24,99

Posted by on 17 september, 2013

LEAVE A COMMENT