Recept: Chili Con Seitan
Er zijn oneindig veel chili con danwel sin carne recepten te vinden. Op de chiliavond die ik laatst had georganiseerd, serveerde ik twee soorten chili: een met bonen, linzen en tomaat en een met seitan, paprika en mais, zonder tomaat en hiervan wil ik het recept graag met jullie delen. Een belangrijk ingrediënt voor dit gerecht is seitan. Dit kun je natuurlijk in iedere biowinkel kopen, maar het is ook zelf te maken en dat is helemaal niet zo moeilijk. Hieronder volgen dus eigenlijk twee recepten. Een voor chili en een voor de seitan zelf.
Seitan, ingrediënten:
voor ± 400 gram seitan
- 1 liter + 100 ml bouillon
- 3 eetlepels + 50 ml sojasaus
- 1 liter water
- 100 gram tarwegluten (moeilijk te vinden in de winkel, maar algemeen verkrijgbaar bij een molen)
- 2 volle eetlepels gistvlokken
- sap van een halve limoen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 1 theelepel chilipoeder
- evt. 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
Als je bouillon gebruikt op basis van bouillonpoeder (wat prima kan), zorg er dan eerst voor dat je de bouillon maakt (totaal 1,1 liter). Hou hier 100 ml van apart en laat dit afkoelen tot lauwwarm. Pak vervolgens een grote pan en breng daarin de resterende liter bouillon met een liter water en 50 ml sojasaus aan de kook.
Meng in een mengkom vervolgens alle droge delen (gluten, gistvlokken, knoflook,chilipoeder en evt. paprikapoeder) door elkaar en in een los kommetje maak je een mix van de natte delen (100 ml bouillon, 3 eetlepels sojasaus, olijfolie en limoensap). Voeg de natte mix aan de droge toe en roer dit erdoorheen met een spatel, totdat al het vocht door de glutenmix is opgenomen. Kneed dan met je handen de deegbal tot een stevig geheel. Dit duurt een stuk korter dan brood, ongeveer 3 minuten en geeft een veel steviger en taaier resultaat.
Snijd de deegbal in 3 gelijke stukken en voeg dit toe aan de intussen kokende bouillonmix die je eerder hebt opgezet. Zet het vuur laag, zodat het net niet kookt. Dit is belangrijk, want een kokende mix geeft een te taai resultaat. Laat het zo’n 45 minuten net niet koken, en roer er af en toe in. Zet dan het vuur uit, laat de stukken seitan (want dat is het nu geworden) nog een kwartiertje in de hete pan zitten.
Haal de stukken seitan uit de bouillon en laat ze even afkoelen. Het is nu klaar om te gebruiken. Seitan is het lekkerst als je het in stukjes snijd en voor bakt in een koekenpan, voordat het in een chili, goulash, stew of andersoortig gerecht wordt verwerkt. Dit kan terwijl je de ingrediënten voor de chili verwerkt.
Chili, ingrediënten:
voor 4 personen, als onderdeel van een totale maaltijd
- 4 eetlepels neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 2 paprika’s
- 1 potje mais
- 1 à 2 theelepels chilipoeder (afhankelijk van hoe pittig je het wil hebben)
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- mespuntje kaneel
- mespuntje nootmuskaat
- de zojuist klaargemaakte seitan (± 400 gram)
- beetje water
- sap van een 1/2 limoen
- verse koriander (hoeveelheid, naar eigen smaak toevoegen)
Verwarm een mooie pan met een stevige bodem en voeg daar 2 eetlepels olie aan toe. Snijd de uit in kwart ringetjes en bak het een paar minuten zacht, samen met het zout op niet al te hoog vuur, tot het licht bruin wordt. Rasp de knoflook en snijd ondertussen ook alvast de paprika in stukjes. Doe vervolgens de knoflook samen met de droge specerijen in de pan en roer het er 10 tot 20 seconden goed doorheen. Hierna kunnen direct de paprika’s bij de mix en een klein scheutje water. Brengt het geheel aan de kook en laat het 10 minuten pruttelen. Als het aan dreigt te bakken, voeg dan nog een beetje water toe.
Intussen kun je de seitan bakken in een koekenpan, met de overige olie. Snijd de seitan evt. nog in hapbare stukjes. Roer dit regelmatig om, totdat alle stukjes licht bruin en licht krokant zijn geworden. Laat de mais ook alvast uitlekken in een zeef.
Nadat de seitan is gebakken mag deze samen met de mais aan de chilimix worden toegevoegd. Voeg nog een klein scheutje water er aan toe (tegen het aanbakken), en laat het geheel nu nogmaals 10 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan. Proef nu je chili en voeg geheel naar smaak eventueel nog wat specerijen of zout toe. Na die 10 minuten voeg je het sap van de limoen toe. Het vuur mag nu uit. top de pot chili nog af met een beetje verse koriander naar smaak en klaar is je eten.
Serveer je chili met rijst, in een wrap en wat salade.
Om er een meer sausige chili con seitan van je maken, kun je hier uiteraard ook wat tomaat (vers, of puree) aan toevoegen of een theelepeltje gerookt paprikapoeder, voor een gerookte, meer hartige smaak. Eet smakelijk!
Laatste reacties