Boekrecensie: Lekker lokaal
In Lekker lokaal draait het om het vinden van de beste producten uit jouw buurt om daar vervolgens een vegetarisch gerecht mee te maken. In theorie en in praktijk sla je zo twee vliegen in een klap. Vegetarisch eten is goed voor de planeet en het beperken van de voedselkilometers ook.
Tijdens het schrijven van haar vorige kookboeken ontdekte Laura de Grave hoeveel mooie producten Nederland te bieden heeft. Heel veel daarvan wordt naar het buitenland geëxporteerd, terwijl wij in Nederland ook weer een hoop importeren, soms precies dezelfde producten! Ons voedselsysteem is van lokaal naar mondiaal gegaan en dat is op termijn waarschijnlijk niet houdbaar. Tijd dus voor de moderne Nederlandse keuken, met lokale producten en zonder vlees.
Voordelen van lokaal
Naast voedsel kilometers zitten er nog meer voordelen aan lokaal eten. Zo ontdek je misschien wel bijzondere producten, heb je de kans om de producten supervers op te eten en je steunt de boeren. Wellicht ga je de producten ook meer waarderen, als voorbeeld wordt het aspergeseizoen gegeven, persoonlijk vind ik Nederlandse aardbeien ook altijd weer fijn als ze er zijn.
Dichtbij waar kan ver waar nodig
Natuurlijk hoef je niet roomser te worden dan de paus. Zoals Laura ook al zegt “zo dicht bij als mogelijk, zo ver weg als nodig”. Chocolade en koffie groeien nou eenmaal niet in Nederland. Sommige armere landen verdienen geld met het exporteren van voedsel en lokaal eten is niet altijd duurzamer dan eten van ver weg. De manier waarop eten geproduceerd wordt, heeft ook invloed op de totale voetafdruk van een product. Bewust zijn is belangrijk, niet het honderd procent “goed” doen.
Geen vlees
Lekker lokaal is bewust vlees vrij. Vleesproductie levert veel CO2 op en vee heeft veel voer nodig om een kilo vlees te produceren. Vlees heeft ook invloed op het landschap. Zo domineert snijmais in Nederland het landschap en snijmais is veevoer, geen mensenvoer. Laura eet weinig vlees en wil laten zien dat het ook je ook prima lekker maaltijden zonder vlees of vis kan maken. Veel vegetarische gerechten komen uit het buitenland, maar de Nederlandse eetcultuur heeft ook van alles te bieden, dat moeten we niet vergeten. In dit boek draait het ook om kwaliteit (en waar mogelijk biologisch) en zijn de recepten bewust simpel gehouden, zodat iedereen ze kan maken. Verder vindt ze verspillingsvrij koken belangrijk dus vind je diverse anti-verspillingstips bij de recepten.
Nederland heeft van alles te bieden
Het boek staat vol uitleg en informatie over wat Nederland allemaal te bieden heeft, een kalender van wanneer wat in het seizoen is en natuurlijk websites van leveranciers en initiatieven die adressen verzamelen van lokale producenten. Na het informatie gedeelte volgen de recepten. Eenvoudige maar prettige vegetarische recepten. Voor dingen als appel en perenmoes, gele vla en groente bouillon. Hachee met aubergine en een captains dinner, witte stoofperen en kibbeling maar dan van bloemkool. Dingen die ik echt op een doordeweekse dag zou maken. Elk recept is voorzien van een foto. Veel is vega, maar niet vegan.
Blik op de toekomst?
Als het op de Nederlandse keuken aankomt ben ik als vegetariër vast een beetje bevooroordeeld. Meestal waren het geprakte dingen met jus, of er was als vegetariër een leeg stuk op je bord waar heel duidelijk geen vlees lag. De Nederlandse recepten uit Lekker lokaal stemmen mij echt een stuk vrolijker. Alle nostalgische dingen maar dan modern:geschikt voor vegetariërs en weinig geprak. Hopelijk is dit een blik op de toekomst.
Lekker lokaal
Laura de Grave
Uitgeverij Xander
€29,99
Hanneke
20 oktober, 2020Dit maakt mij benieuwd. Ik ga vandaag meteen even in de boekhandel snuffelen…
Laurie
20 oktober, 2020In de boekhandel snuffelen is sowieso altijd een uitstekend idee. Zeker rond oktober want dan komen er altijd heel veel nieuwe kookboeken uit.