Boekrecensie: Geshmak!
Geshmak oftewel smaak, dat is de titel van dit kookboek. Het klinkt als je het zo hardop zegt ook bijna als smakelijk eten of onbeleefder: gesmak. Het gaat over koken en eten, proeven wat jij lekker vindt tot het jouw smaak is. In het boek vind je de Joodse recepten van Tulli Padwa alias chef Tulli. Hij wilde al een tijdje een kookboek schrijven en nadat hij bekendheid verwierf in een tv programma, is het eindelijk zover.
Tulli Padwa
Tulli Padwa ofwel chef Tulli is bekend geworden door de Belgische documentaire serie Shalom allemaal waarin de bewoners van de Antwerpse diamantwijk worden geportretteerd. Zelf heb ik al meerdere keren in de deze buurt gelogeerd als ik in Antwerpen vakantie vierde. Het valt meteen op dat er veel orthodoxe Joden wonen, maar contact maken is erg moeilijk, zelfs oogcontact wordt vermeden, zelfs Antwerpenaren ervaren dat vaak zo. Het is dan ook niet gek dat je op die manier toch nieuwsgierig wordt naar de ander en zijn waarom. Tulli sprak veel mensen aan. Hij is gescheiden, rookt wel eens een sigaret en drinkt ook wel eens een biertje en heeft gevoel voor humor.
Privéchef
Omdat hij zowel chef als rabbijn is, kan hij voor Joodse mensen koken die zich aan de spijswetten willen houden. Normaal zou er dan een kok zijn en een rabbijn ter controle, nu kan hij beide functies op zich nemen. Hij komt in professionele keukens van top chefs als toezichthouder en hij verzorgt zelf maaltijden. Hij is te boeken als privéchef en reist de hele wereld over om te koken. Door zijn koksopleiding realiseerde hij zich, na eigenlijk vooral in zijn orthodoxe bubbel te hebben verkeerd, dat niet Joden meer op hem leken dan gedacht.
Per dag een menu
Geshmak! is ingericht naar de dagen van de week. Deze week begint op zondag. Er is extra aandacht voor de sabbat en voor de Joodse feestdagen. Elke dag heeft een menu met een ontbijt een lunch, avondmaal. Dat avondmaal bestaat dan vaak uit een voor en hoofdgerecht, soms een dessert. Ik gok dat de verhouding vegetarisch, niet vegetarisch in Geshmak! ongeveer 50/50 is. Omdat in de Joodse keuken melk en vlees niet mogen worden gecombineerd, staan er ook veganistische opties in.
Joodse klassiekers met hier en daar een twist
Natuurlijk ontbreken veel Joodse klassiekers niet. Blintzes, pannenkoekjes gevuld met kaas, bagels met roomkaas, latkes en kugel. Soms heeft iets wel een bepaalde draai gekregen, zo worden de latkes als een soort burger op een broodje geserveerd en is de tsjolent (stoofpot) vegetarisch en word hij geserveerd met een worst gemaakt met brood (kishke). Bij ieder gerecht vind je een persoonlijke inleiding en een foto van het eindresultaat. Ik zou zeggen dat er zeker recepten bij zijn die prima passen bij een doordeweekse dag maar ook zeker recepten voor etentjes. Pasta met actieve kool, truffelolie en gepocheerde ei bijvoorbeeld.
Je merkt wel dat de recepten in Geshmak! door een chef geschreven zijn. De instructies zijn zo geschreven dat iemand die al tijden kookt ze meteen begrijpt, maar iemand met wat minder vertrouwen in de keuken een beetje input mist. Veel wordt trouwens ook afgemeten in kopjes, bij de hartige gerechten tenminste. Bij de zoete worden wel grammen gegeven. Ingrediënten zijn over het algemeen denk ik best goed verkrijgbaar. Op een paar producten als actieve kool om mee te koken, diastatisch moutmeel en misschien wat goede tahin of een ingemaakte augurk na kun je veel bij de supermarkt vinden.
Tussen de recepten door vind je foto’s, van de synagoge en ook enkele zeer bekende winkels Kleinblatt, de Joodse supermarkt Grosz center. Ook foto’s van feestelijk gedekte tafels komen voorbij. Tulli figureert zelf op veel foto’s. Ik krijg er zin van om weer naar Antwerpen te gaan. Wat zich natuurlijk ook aan mij opdringt is een bepaalde donkerte, een zwaar gemoed dat komt in dit kookboek niet aan bod. Waarschijnlijk was de oorlog in Israël nog niet eens aan de gang toen het bij de drukker lag. Ik probeer me vast te houden aan de hoop.
Geshmak!
Tulli Padwa
Manteau
€29,95
Laatste reacties