Boekrecensie: Fermenteren, het meest complete handboek

fermenteren01Van fermenteren word ik altijd blij. Van lezen eigenlijk ook, vandaar dat ik met grote blijdschap het Fermenteren handboek recenseer vandaag. Het noemt zichzelf zelfs  het meest complete boek dus dat belooft wat!

Fermenteren: wees niet bang begin gewoon

Ik weet dat er tegenwoordig veel cursussen in fermenteren worden gegeven, die zijn vast hartstikke leuk en ik ben er ook niet op tegen. Zelf heb ik nog nooit een cursus gevolgd, ik gebruikte meestal gewoon kookboeken, of handleidingen van het prachtige internet en mijn gezonde verstand. Laat je niet intimideren en begin gewoon, dat zou mijn advies zijn.
Dit boek kan een goede start zijn. Het leert je genoeg over wat je nodig hebt om te kunnen fermenteren, hoe je je fermenten moet controleren en wat voor ingrediënten je er voor nodig hebt. Na de basis volgt een keur aan mogelijkheden. Waarschijnlijk realiseerde je je tot voor kort niet eens dat zoveel producten gefermenteerd werden! En vrijwel alles wat je gefermenteerd en wel kunt kopen kun je ook zelf fermenteren.

fermenteren06

fermenteren02

Je kunt van alles fermeteren

De enige limieten zijn waarschijnlijk de omvang van je aanrecht en de grootte van je voorraadkast of kelder. Je kunt je eigen groente of fruit fermenteren, je eigen sauzen maken, zuivelproducten zoals yoghurt en kaas, peulvruchten en granen, brood maken (desem), dranken zoals kefir en kombucha, of alcoholische dranken zoals bier, en dan heb je last but not least nog azijn.

fermenteren05

Grote en kleine projecten

Sommige projecten zijn makkelijk en zijn een kwestie van iets in een potje doen en wachten, af en toe eens doorroeren en goed kijken wat er gebeurd. Andere dingen zijn iets ingewikkelder, zoals het maken van bier. In zo’n geval is het leuk om het werk samen te doen en in zo’n geval kan het ook nuttig zijn om te investeren in benodigdheden bij een speciaalzaak. Er zijn dingen bij waar je op dagelijkse basis iets aan kunt hebben, zoals desem en desembrood en ketchup en er zijn speciale dingen zoals het zelf maken van tofu. Het laatste is misschien iets te bewerkelijk om elke keer zelf te maken, maar het is leuk om te zien hoe het tot stand komt.

Voor iedereen wat

Zo is er voor iedereen dus wel wat bij, in de meeste gevallen kun je het prima met huis tuin en keuken oplossingen af. Als het serieus word heeft het wellicht zin om te investeren in potten met watersloten, als je ze nu en dan iets wil maken is het meestal niet nodig. Sommige ingrediënten zijn wat moeilijker te vinden maar dankzij het internet is vrijwel overal aan te komen.

Fermenteren is zoals dit boek ook al aangeeft vooral een kwestie van vooral doen, sommige dingen mislukken, maar dat is niet erg. Dan begin je gewoon opnieuw, niet alleen bij fermenteren is dat zo maar bij koken in het algemeen ook.

fermenteren03

fermenteren04

Dit is een compleet fermentatie boek

Is dit boek compleet? Ja het is een heel compleet boek, er staan heel veel mogelijkheden in en genoeg kennis om te beginnen. Als je een boek wil kopen over het onderwerp en daarna klaar wil zijn, is dit een prima keus. Het is stap voor stap en met veel foto’s van het proces en het eindresultaat.  Als je zoals mij dieper in wil gaan op het onderwerp. Dan loont het om verschillende boeken over verschillende ondwerpen in huis te hebben. Er is zelden een boek dat werkelijk alles bespreekt. En gelukkig ook maar anders had ieder boek de dikte van een stoeptegel. Een hoofdstuk gewijd aan het fermenteren van vlees ontbreekt overigens in dit boek, dus het is prima voor vegetariërs (en ook voor veganisten, als je het deel over zuivelfermentatie negeert).

fermenteren07
Fermenteren, het meest complete handboek
Adam Elabd
Uitgeverij Kosmos
€20

Posted by on 28 september, 2016

4 Comments

  • LP

    28 september, 2016

    Klinkt als een uitstekend boek, hoewel ik het een gemiste kans vind dat ze het niet “Fermenteren kun je leren” genoemd hebben. 😀 *zet op de “aan te schaffen”-lijst*

    • Laurie

      28 september, 2016

      Ja dat zou ik persoonlijk ook een leuke titel hebben gevonden. Maar aan de inhoud mankeert verder niets en dat is waar het uiteindelijk om gaat natuurlijk.

  • greet

    7 februari, 2021

    Hoi, ik maakte vandaag voor t eerst kimchi gebaseerd op het recept op p 56.
    60 gr gochugaru voor 1 middelgrote chinese kool (dus zo’n 600gr zonder het hart) lijkt me verbazend veel, slechts 1 theelepel vissaus daarintegen lijkt me weinig. Gaat het om hier om een drukfout, of hoort kimchi zo heet te zijn?

    • Laurie

      7 februari, 2021

      Er zijn een heleboel verschillende soorten kimchi elke met zijn eigen gehalte aan peper. Ik begrijp je vraag, je vraagt je af of het wel snor zit. Ik denk van wel, heb je de gochugaru geproefd? Het is geen enorme hitte die het heeft, je kunt er dus met een gerust hart best wat tegenaan gooien zonder grote gevolgen. Persoonlijk kan ik niet goed tegen heftige pepers maar ik gebruik hier gerust flink van tijdens het koken.
      De vissaus kan er in zitten om alvast wat gefermenteerds aan een ferment toe te voegen, het idee is dan een soort kickstarter. Het kan er ook inzitten voor een klein beetje smaak op de achtergrond. Het bied ook nog een beetje extra zout aan je ferment.
      Voor alles bij het koken zou ik zeggen: pas het gerust aan, het enige waar ik met fermenteren bedacht op zou zijn is het aanpassen van het zout percentage. Daar zou ik mij gewoon aan houden. Zeker als het een van je eerste recepten is dat je fermenteerd. Het zijn geen drukfouten. 🙂

LEAVE A COMMENT