Bemuse honey wine
Bemuse is honey wine, ook wel bekend als mede. Bij mede denk ik altijd meteen aan fantasy figuren die bij een haardvuurtje in hun huisje bij het vuur een glaasje amberkleurige vloeistof inschenken. Toch is dit een wat andere versie dan de klassieke mede die ik ken. Andere smaken, heel veel minder suiker en stukken minder alcohol. Nieuwe stijl dus.
Bemuse honey wine
De drankjes van Bemuse zijn ontstaan toen de oprichtsters iets feestelijks zochten om te drinken, zonder alcohol. Ze kwamen uit op moderne mede met de complexe smaak van honing. De ingrediënten zijn Britse honing, water en gist met nog een paar natuurlijke ingrediënten extra afhankelijk van welke van de vier smaken je in de hand hebt. Er wordt benadrukt dat je zo de voordelen hebt van de rauwe honing. Dat het laag in calorieën en laag is suikers is, glutenvrij en, daar hebben we hem weer, guilt-free. Ik haat het woord guilt-free.
Dit is geen zoet drankje
Toen ik begon met het proeven van Bemuse moest ik mijn beeld van mede wel even drastisch bijstellen. Ik ken mede als een zoete drank. Met niet alleen de smaak van honing maar ook wel iets van de zoetheid van honing, want honing is nou eenmaal voor 80% suiker. Ook wanneer je het (gedeeltelijk) laat fermenteren. Dit zijn in zijn geheel geen zoete drankjes. Met 2,2 gram suiker per 100 ml.
Honing in Bemuse
Ik vond dit fascinerend, dat er veel honing in het drankje gaat, maar dat er bijna geen alcohol wordt gevormd. Dus ik heb het even nagevraagd bij Bemuse zelf. Ze beantwoorden mijn vragen over het fermentatieproces. Eerst fermenteren ze met een algemene honing, die compleet wordt opgegeten door de gist. Daarna fermenteren ze een tweede keer, waarbij ze de rauwe honing die je op het etiket terugvindt toevoegen, samen met eventuele smaakmakers. Deze rauwe honing wordt voor de helft opgegeten door de gist, maar alcohol wordt er in het totale proces nauwelijks gevormd, ongeveer 0,5%. Interessant!
Alcoholvrij
Bemuse is non alcoholic, maar er zit wel 0,5 procent alcohol in. Het is belangrijk om te weten dat de definitie van alcoholvrij per land verschilt. In Engeland, waar Bemuse wordt gemaakt, kun je drankjes met een alcoholpercentage tot 0,5% nog non alcoholic noemen, maar in Nederland kennen we alleen de termen alcoholvrij (voor alles beneden 0,1% abv) en alcoholarm voor een percentage tussen 0,1 en 1,2%). Als Bemuse in Nederland werd geproduceerd, had het niet alcoholvrij mogen heten. Mocht je het dus om wat voor reden dan ook belangrijk vinden dat er 0 alcohol in je drankje zit check dan altijd het etiket, want alcoholpercentages staan daar eigenlijk altijd vermeld.
Niet zoet, maar wat dan wel?
Bemuse is dus, zoals eerder al verklaard, helemaal niet zoet. Ik zou het willen vergelijken met dranken als kefir en kombucha, met best wel wat zuren tonen en koolzuur. Niet per se kinderdranken en zo zie ik mijn non alcoholische drankjes voor grote mensen graag, lekker ver weg van de kinderchampagne. In ieder van de vier soorten zit een andere soort honing. Van rauwe heide honing tot oranjebloesemhoning. Al moet ik zeggen dat ik, behalve de florale smaak het verschil tussen de verschillende honing soorten in ieder drankje er niet uithaalde.
Origo
In de varianten Origo en Calluna zitten ook hop verwerkt. Fruitige hopsoorten in beide gevallen. Origo, original hops is een beetje de basis van de vier en vind ik persoonlijk de lekkerste. Dit komt misschien ook doordat niet alle smaakcombinaties van de overige varianten voor mij niet altijd even goed werken, hoewel de smaken vrij subtiel zijn toegepast.
Calluna
De andere variant met hop, heeft daarnaast ook een bepaalde kruidigheid, door de combinatie met basilicum en dragon, die samen met honing voor mij een beetje een hoestdrankassociatie heeft.
Fiora
Fiora is voorzien van met de wilde framboos en heeft daardoor een beetje extra fruitigheid en bloemigheid wat ik wel kan waarderen.
Pomona
De gember- en kardemomcombinatie van Pomona deed het hem niet voor mij. Het mist wat oempf.
Zelf ben ik niet bijzonder onder de indruk van Bemuse en ik denk dat vooral door de naam honingwijn komt. Daarbij denk ik meteen aan zoetigheid. Ik stel me zo voor dat ik wat dat betreft niet de enige ben. An sich ben ik helemaal voor het ontwikkelen van nieuwe alcoholvrije dranken. Misschien zou het helpen om hier het idee van honingwijn los te laten en het als iets compleet nieuws te presenteren, zonder het kader van een alcoholhoudende drank.
Je kunt Bemuse kopen bij (online) alcoholvrije drankenwinkel. Het is verkrijgbaar in blikjes en in fles.
Laatste reacties