Tijdschriftentip: Rakus magazine
Dit is Rakus magazine. De eerste editie heb ik op een of andere manier gemist, maar gelukkig kreeg ik de tweede toegestuurd. Rakus (of rakoes) betekent gulzig zijn. Dat is in Indonesië not done, maar nu is het een soort knipoogwoord geworden om Nederlanders te omschrijven. Het magazine is opgericht om de Indonesisch-Nederlandse deeleetcultuur in de schijnwerpers te zetten. Omdat deze keuken zo is ingeburgerd, wordt er vaak niet bij stil gestaan, terwijl er heel veel over te vertellen is.
Geschiedenis
Ik was oorspronkelijk van plan om Rakus even door de bladeren toen ik hem uitpakte, maar ik heb hem uiteindelijk meteen van kaft tot kaft gelezen. Er is aandacht voor geschiedenis zoals de geschiedenis van Indonesisch eten in Nederland en de geschiedenis van de bamischijf. Hoe Enkhuizen en Palembang aan elkaar zijn verbonden door de VOC en hoe de zwarte peperhandel zorgde voor de bloei van de songket industrie. Ik was ook geroerd door het stuk over het stuk over kookschriften met recepten die worden nagelaten.
Interviews en achtergrond
Er staan ook diverse interviews in Rakus met bijvoorbeeld Titi Waber, Indonesische ambassadeur Mayerfras en Jeff Keasberry. Er zijn tips voor kinderenboeken over eten, zoals Lotje op de pasar. Indonesische cacao en bean-to-bar chocolade krijgt aandacht en een test van kant-en-klare rendang uit de supermarkt met strenge doch rechtvaardige jury. Ik had wel een beetje medelijden met ze toen ik de resultaten las. Laat ik het zo zeggen: het is niet best.
Bomvol recepten!
Door heel Rakus heen vind je recepten van Chocolate chipkoeken met havermout en pure chocolademousse tot een recept voor verse noedels en ook recepten uit Rendang het nieuwe kookboek van Maureen Tan, zoals een urugin & elderflower tonic. De claim bomvol recepten op de cover is absoluut waar. Er is ook veel beeldmateriaal, belangrijk om je te verleiden, maar het is ook altijd fijn om een idee te hebben van hoe het eindresultaat er uit moet zien.
Onmisbare adresjes
In deze Rakus staan meerdere Indobakkers, waaronder Lola Ruler waarvan ik eerder het bakboek besprak. Er staan sowieso heel veel tips in voor restaurants en winkels. Als je leest met hoeveel passie mensen koken wil je niets anders doen dan een lijstje maken en overal langs gaan om te proeven. Het zijn adressen door heel Nederland en allemaal met een eigen signatuur, want dat laat Rakus goed zien: hoeveel diversiteit er is binnen de Indonesische keuken en dat je dit allemaal in Nederland kunt vinden. Wat een rijkdom!
Bijdragen van onder andere
Verschillende bekende Indische, Indonesische, Molukse, Peranakan, Javaans-Surinaamse en Nederlandse redacteuren en fotografen werken mee aan het magazine, waaronder Louie Buana, Daisy de Fretes-De Groot, Rizky Kalebos, Yulia Pattopang, Helena Smit, Melvin Toemin, Joyce de Vries, Jan Jaap van Weering en fritoricus Ubel Zuiderveld.
Rakus magazine
Ik heb Rakus magzine met bijzonder veel plezier gelezen. Als ik een magazine over eten koop merk ik bij mezelf dat ik graag titels koop die een specifieke invalshoek hebben. Een bepaald voedingsmiddel, cultuur, of land staat staat daar bijvoorbeeld in centraal. Er is een grotere diversiteit in mensen die bijdragen iets wat ik belangrijk vind. Vaak zijn zulke titels niet Nederlands, maar Rakus dus wel.
Rakus wordt uitgeven door Eating Habits. Ze geven niet alleen Rakus uit, maar organiseren bijvoorbeeld ook Indofoodtours door Den Haag en activiteiten. Op de website van Rakus magazine vind je verkoopadressen en een webshop waar je direct het magazine kunt bestellen.
Maaike
28 november, 2024Tijdschriften zijn zo absurd duur geworden, daar ben ik jaren geleden al mee gestopt, het zijn geen dingen die er op gemaakt zijn om te bewaren tenslotte .
Deze kost 15 euro, dan kun je beter boeken kopen, of op het internet dingen lezen.
Verder ziet het er wel interessant uit, eigenlijk is het gewoon zonde van de moeite dat het maar een tijdschrift is.