Recept: Koekrepen met Potverdorie fruitspread
Meestal belandt jam, marmelade of in dit geval fruitspread hier op brood, terwijl je er ook hele lekkere dingen mee kan bakken! Dat vergeet ik wel eens. Elke keer als ik iets met jam of spread heb gebakken vind ik het weer een succes en bedenk ik me dat ik het vaker moet doen. Zoals deze koekrepen. Ze zijn makkelijk om te maken en erg lekker! Voor dit recept gebruikte ik de fruitspread van Potverdorie!.
Er gaat precies een potje van 210 gram jam in een plaatkoek, waar uiteindelijk 12 koekrepen uit gaan. Je kunt natuurlijk iedere andere jam of fruitspread (de laatste bevat minder suiker) gebruiken, of zelf maken. Geen enkel probleem. Potverdorie! heeft momenteel 4 verschillende smaken fruitspread (en een uienchutney), allemaal gemaakt van Hollands fruit wat te lelijk werd bevonden voor directe verkoop, maar daardoor niet minder lekker smaakt. Dit is een basisrecept, voor iedere fruitspread is er een kleine variatie of toevoeging voor een nog lekkerder resultaat!
Ingrediënten
Het basisrecept voor 12 koekrepen met jam of fruitspread.
- 100 gram tarwebloem
- 80 gram amandelmeel
- 125 gram boter (op kamertemperatuur)
- 80 gram lichte basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 volle eetlepels ongezouten pinda’s (grof gehakt)
- 1 eidooier
- snufje zout
- 1 potje potverdorie fruitspread (á 210 gram)
Pruimen-gemberspread
Voeg 1 theelepel kaneel toe aan het deeg.
Frambozen-muntspread
Voeg de geraspte schil van 1 citroen toe en vervang de lichte basterdsuiker uit het recept door witte basterdsuiker.
Bramen-laurierspread
Vervang de helft van de basterdsuiker uit het recept door honing.
Kers-rozemarijnspread
Voeg 1 eetlepel cacao toe aan het deeg en vervang de lichte basterdsuiker uit het recept door donkere basterdsuiker.
Werkwijze
Voor dit recept heb je een bakvorm van ongeveer 20×20 cm nodig. Vet deze heel lichtjes in met een beetje boter en bekleed de vorm van bakpapier van voldoende lengte zodat het boven de vorm uitsteekt en je het later gemakkelijk er uit kunt tillen. Verwarm de oven alvast voor op 180ºC.
Meng alle ingrediënten, behalve de fruitspread in een kom goed door elkaar tot het een egaal deeg is geworden. Het deeg best zacht en licht plakkerig. Neem ⅔ van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de vorm. Bak het geheel 15 minuten op 180ºC in de oven.
Haal de bakvorm uit de oven en laat de koek afkoelen. De koek zal in het midden iets inzakken, maar dat is niet erg. Roer je potje fruitspread goed door en verdeel de fruitspread over het gehele baksel. Maak van het overgebleven deeg kleine balletjes, druk ze een beetje plat en verdeel ze voorzichtig over de hele vorm.
Hierna kan de koek weer terug de oven in voor ongeveer 25 minuten. Het deeg aan de bovenkant zal nog een beetje uitlopen, maar niet de hele koek bedekken. Haal de vorm uit de oven als het deeg lichtbruin is gebakken en laat het in de vorm helemaal afkoelen. Eenmaal afgekoeld is koek hard en licht knapperig geworden. Nu kun je ‘m uit de vorm halen en in repen snijden. De repen zijn de eerste dag het lekkerst, daarna zijn ze, mits luchtdicht bewaard, nog een paar dagen houdbaar. Na verloop van tijd worden ze wel wat zachter, maar niet minder lekker.
Laatste reacties