Boekrecensie: Zin om te bakken
In Zin om te bakken draait alles om zoetigheden. Om klassiekers en nieuwe uitvindingen. Tijdens de coronacrisis hadden heel veel mensen zin om te bakken. Nu de corona op zijn retour is weet ik zeker dat dat zin om te bakken een constante is,zeker nu we weer mogen afspreken en wat is er nou leuker dan je bezoek zelf gemaakt lekkers voorzetten?
Trish Deseine
Trish Deseine komt oorspronkelijk uit Ierland, studeerde moderne talen. Daarna verhuisde ze naar Frankrijk waar ze in en rond Parijs woonde. Ze heeft vier kinderen waarvan er nu twee chefkok zijn. Ze had ooit een mailorder bedrijfje in exclusieve chocolade waarvan ik niet weet of het nog bestaat, maar ze heeft de meeste bekendheid vergaard dankzij haar foodpublicaties. Vooral in Frankrijk is ze met haar Engelse flair populair. En ja, ook Trish Deseine wordt vergeleken met Nigella Lawson.
Zin om te bakken
Zin om te bakken is ingedeeld in 5 hoofdstukken: chocolade, romig, zacht en krokant, fruitig en met ijs. Veel van de klassieke recepten zijn echte Franse klassiekers. Denk hierbij aan madeleines, citroentaart, clafoutis. Toch zijn het zeker niet alleen Franse klassiekers, er zijn ook moderne opties zoals chocoladetaart met yuzuglazuur en matcha tiramisu. Omdat Trish uit Ierand komt en Engelse invloeden in haar leven heef, ontbreken ook Engelse baksels als Victoria sponge cake, eton mess en shortcake niet. Het is van alles wat en voor ieder wat wils.
Boter en ei
Alle baksels zijn gemaakt met room, boter, eieren en melk, geen veganistische optie in zich, ondanks dat Trish op haar blog vertelt dat haar nieuwe partner geen vlees en zuivel eet. Vrijwel alle baksels zijn wel vegetarisch, op hier en daar een beetje gelatine na. En vrijwel alle baksels zijn te maken met ingrediënten uit de supermarkt, al moet je voor sterke drank, rode miso, yuzu en matcha misschien toch wat verder kijken. Gelukkig is dat vrijwel allemaal prima bij speciaalzaken of desnoods online te vinden.
Simpel en minder simpel
Er zijn simpele recepten bij zoals koekjesm maar ook taarten die geglazuurd moeten worden. Overal staat duidelijk de voorbereidingstijd en baktijd bij. Zo kan je een goede inschatting maken van welk recept het beste bij jou past. Achterin vind je niet alleen een gewoon recepten register maar ook een register op ingrediënt. Handig als je een ingrediënt hebt wat op moet, of als je ergens veel zin in hebt en daar een recept bij wil.
Noem gewoon een merk
Bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat waarvan het water mij in de mond loopt. Alle recepten zijn goed uitgelegd. Er staat goed bij welke maat bakvorm je nodig hebt en eventuele onbekende ingrediënten worden keurig uitgelegd. Soms wordt er nadrukkelijk om merkproduct gevraagd zoals Guinness of Oreokoekjes, maar er wordt ook aak door eetschrijvers nadrukkelijk geen merk genoemd, omdat ze willen laten zien dat ze echt niet gesponsord worden. Dat heeft dan weer als onbedoeld bijeffect dat soms moeilijk te begrijpen is wat product er nou toch wordt bedoeld. Ik heb dan liever dat iemand gewoon een merk noemt.
Als je op zoek bent naar een bakboek met een goede mix van klassieke recepten en modernere recepten zonder dat het daarbij te trendy wordt, dan is Zin om te bakken het bakboek voor jou.
Zin om te bakken
Trish Deseine
Uitgeverij Deltas
€ 24,95
Laatste reacties