Boekrecensie: Sauzen en Smaakmakers
Volgens mij eet ik elke dag wel ergens saus bij of op zijn minst een smaakmaker zoals currypasta, kruidenzout, harissa of azijn. Je denkt er eigenlijk niet eens meer over na. Zo normaal is het dat je al die potjes en flesjes bij de supermarkt of natuurwinkel of toko vindt. Wat ook leuk is, is die smaakmakers zelf eens maken. Dan weet je wat er in gaat en kan je zelf het resultaat beïnvloeden zodat eind resultaat helemaal naar je eigen zin is.
Saus is belangrijk
In restaurants zijn sauzen vaak een ondergeschoven kindje, mayonaise en ketchup en chilisaus worden gewoon per emmer ingekocht en tafelzuur is vrijwel nooit zelf gemaakt. Dat vind ik eigenlijk jammer, want juist een goede mayonaise of een goede zelfgemaakte saus geeft aan dat je in een goed restaurant zit. Misschien kost het ze teveel tijd. Zelf maken is dan allicht ook meer iets als een project voor in het weekend. Het verzamelen van ingrediënten als miso, chilipepers en kruiden en specerijen, om vervolgens de keuken in te duiken voor het nodige experimenteerwerk. Zo kun je zelf azijn maken door een azijnmoeder te kweken, zelf lekkere veganistische mayo maken met avocado en miso en zelf currypasta maken met verse kruiden. Het staat allemaal in dit boek.
Aan het eind van het boek zijn nog wat apartere projecten te vinden. In de vorm van bijvoorbeeld gedroogde verpoederde prei en aszout. Dus als je in je familie of vriendenkring nog iets wil introduceren wat waarschijnlijk niemand eerder heeft geproefd, dan is dit je kans.
Azijnmoeders, salsa en andere projecten
Voor sommige projecten heb je meer tijd nodig, azijnmoeders groeien niet in een weekend en bij het inmaken van je eigen tafelzuur kun je niets versnellen omdat de producten anders niet goed houdbaar zijn. Trek daar rustig een dag voor uit als je geen ervaring hebt. Andere projecten kun je meteen opeten, zoals salsa en tomatenketchup. De meeste zelf gemaakte (niet ingemaakte) sauzen zijn ongeveer een maand houdbaar en om je ideeën te geven van wat je met sommige zelfgemaakte sauzen zoal kunt worden een paar recepten gegeven. Meestal is dat helaas vlees, zoals krab of makreel. Niet erg vegetarisch dus.
Veel informatie in een prettig boek
Al met al vind ik dit een prettig boek, er wordt veel informatie gegeven, verklarende woordenlijsten, uitgebreide beschrijvingen. En heel veel extra tips bij de recepten. Er staan ook prachtige foto’s in het boek. Als je al die potten en flessen bij elkaar ziet. Krijg je vanzelf de urgentie om ook allerlei sauzen, azijnen en groentes (in) te maken.
Soms vragen mensen mij wel eens of ik wel weet hoeveel suiker er in ketchup zit, of hoeveel olie in mayonaise. Ja dat weet ik. Een van de manieren om er achter te komen is het etiket lezen van het voedingsmiddel dat je van plan bent om op te eten. De andere manier is iets een keer zelf maken, dan weeg je het af, en zie je wat je toevoegt. Het is dus niet alleen lekker maar soms ook nog leerzaam.
Sauzen en Smaakmakers
Caroline Dafgard Widnersson
Uitgeverij Good Cook
€17,50
Hanneke
7 oktober, 2016Wat een mooi boek! Voor die prijs ziet het er echt uit als ‘waar voor je geld’. Handig ook: zo kun je vlot even nazoeken hoe je die bepaalde saus ook zelf zou kunnen maken. Ik zet ‘m op mijn verlangslijstje voor de winterfeesten…
Hoeveel recepten staan er trouwens (ongeveer) in?
Laurie
7 oktober, 201694 recepten telde ik, het kan er natuurlijk 1 meer of minder zijn.