Boekrecensie: Puur en Eerlijk
Teun van de Keuken ken ik vooral als een van de mensen achter het programma Keuringsdienst van Waarde. Zijn manier van interviewen, met af en toe een vleugje ironie in zijn stem, terwijl hij met iemand uit de voedingsmiddelenindustrie praat, kan ik zeer waarderen. En hij schrijft ook een column voor Het Parool, een krant die ik toevallig ook erg waardeer. Nu zijn de columns die eerder verschenen in Het Parool, samen met een paar nieuwe verhalen gebundeld tot de bundel Puur en Eerlijk. De titel is vernoemd naar de Puur en Eerlijk lijn van de Albert Heijn. Producten waarvan niemand weet of wat en of puur is, wat eerlijk en of deze producten puur danwel eerlijk zijn, of misschien wel geen van beide.
De columns in het boek gaan natuurlijk vooral over eten. Of Max Havelaar wel goed is voor producenten, de vettax, visquota’s en waarom je bij de Marqt je statiegeldflessen niet kan inleveren. Vooral de column over het milieu als geloof vind ik behoorlijk geslaagd. Geloven in het milieu is inderdaad een lekker praktische religie. Het meest recente stuk (het verscheen in de Volkskrant) van Van de Keuken gaat over het woud aan keurmerken. Hij pleit voor minder keurmerken. Met als interessante reactie daarop het stuk dan onlangs verscheen op de website van OneWorld.
Wat goed is om te weten, is dat Tony’s Chocolonely een merk van zijn hand is. Hij heeft dit product in het leven geroepen met als doel om echt faire, 100% slaafvrije cacao, al dan niet met Max Havelaar keurmerk, tot chocoladerepen te verwerken. Los van alle keurmerken dus een product wat duidelijk een verschil maakt bij bepaalde aspecten binnen het hele maakproces van dit product. Een goed streven dus.
Nu ik alle columns bij elkaar lees valt me op dat de columns ook dikwijls een doel dienen. Zo wordt Oxxio aan de schandpaal genageld, omdat ze maar blijven bellen, een schoonmaakbedrijf wordt bij de naam genoemd, omdat ze maar niet terugbellen en de oprichter van de Marqt moet het terugbrengen van statiegeldflessen toch echt even gaan regelen.
Het boek leest lekker weg in de trein. Het staat vol met korte stukjes waarvan je veel leert over de voedingsindustrie (wat is er nu echt puur en eerlijk?) en het leven van van de Keuken. Het boek kost maar €12,90 wat een prima prijs is.
Puur en eerlijk
Teun van de Keuken
Uitgeverij Thomas Rap
€12,90
Laatste reacties