Boekrecensie: Citrusbijbel

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nlHet is een citrusrijk jaar dit jaar, ook op kookboekengebied. Ik klaag niet, want eigenlijk iedereen die graag kookt weet: van een beetje citrus fleurt alles op. We gaan de donkere maanden in en dan zijn de citrusvruchten uit Europa juist in het seizoen. Alle reden dus om met deze Citrusbijbel de keuken in te duiken en zonnige gerechten te bereiden.

Julia Hulleman

De Citrusbijbel is geschreven door Julia Hulleman zij is receptontwikkelaar, culinair redacteur en consultant. Ze werkte voor HelloFresh en heeft allerlei kookboek geredigeerd. Ze ondersteunt ook auteurs in het vertalen van technisch ingewikkelde receptuur naar recepten geschikt voor thuiskoks, ze adviseert horeca bij het samenstellen van hun menu’s én werkt als testkok voor het tijdschrift Delicious.

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl

De citrusschaal

Het hoofdingrediënt is dus citrus. Of dat nu citroen, bloedsinaasappel of Yuzu is, zekomen allemaal voorbij. Er staan hartige en zoete recepten in de citrusbijbel, onderverdeeld in weeknight dinners, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten, bakken, drankjes en sauzen en condimenten. De Citrustbijbel begint naast de gebruikelijke tips over de voorraadkast en kookgerei met een citrusschaal. Daarin worden alle citrussoorten ingedeeld op zuurheid en krijgen ze ieder een introductie. Extreem zuur zijn citroen en limoen en rode grapefruit, zoet zijn de sweetie (de naam zegt het al) en de Meyer-citroen. Die laatste heb ik nog nooit ergens gevonden, maar ik blijf zoeken.

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl

Soms een kneepje citroen, soms de hoofdrol

Hoewel in ieder gerecht iets van citrus zit bestaan de recepten niet alleen uit puur citrus. Soms zit er een ingemaakt citroentje in, soms sap en soms rasp. Er staat best wel wat vis in dit kookboek, want daar past citrus natuurlijk goed bij, bij de doordeweekse en hoofdgerechten vind je veel vis, al staan zeker ook wat leuke vegetarische opties in, zoals venkel-bloedsinaasappeltaart met burrata. Vooral de bijgerechten scoren hoog op het gehalte vega, net als de toetjes en de baksels. Bij de nagerechten vind je ook lemon posset, die iedereen nu in een halve uitgeholde citroen presenteert. Ik heb altijd geleerd dat dat niet mag, omdat de bitterheid van de binnenkant van de schil in de posset trekt.

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl
Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl
Drankjes, sauzen en condimenten

Sla in ieder geval niet het drankjes hoofdstuk over, want als er een plek is waar citrus schittert, is het in dranken. Hibiscuslimonade met limoen, limonade met kamille en grapefruit, Braziliaanse limonade met gecondenseerde melk, limoncello en gin tonic met komkommer en limoen, om maar eens wat te noemen. Bij die laatste houd je dan weer komkommer over om tzatziki mee te maken. Handig!

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl

In het sauzen en condimenten hoofdstuk, kom je er achter dat citrus in zoveel basissauzen zit of kan, zoals dressing, sauzen, jam of mayonaise. Je kunt er zelf peper, honing, azijn en olijfolie mee op smaak brengen.

Ingrediënten Citrusbijbel

Zoals altijd hebben niet alle Citrusbijbelrecepten een foto, maar de meeste wel. Qua ingrediënten denk ik dat je veel recepten kunt maken met ingrediënten uit de supermarkt. Voor citrusvruchten als de Sweetie, ugli of bergamot kun je vaak terecht bij de groente- en fruitspeciaalzaak of op de markt. Als ik Google waar ik Meyer citroenen kan kopen krijg ik groothandels voor de horeca en tuincentra waar je een plant kan kopen (naast Citroën occasions, want een onderscheid kan de zoekmachine blijkbaar niet maken. Haha). Yuzu was vroeger moeilijk te vinden, maar omdat de populariteit is toegenomen is het sap en zelfs de vrucht beter te vinden. Terra Sana heeft zelfs een biologische versie van het sap op de markt gebracht.

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl
Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl

Ik heb nu in vrij korte tijd meerdere citruskookboeken gerecenseerd en ik ik moet zeggen ik houd van ze allemaal evenveel. Zoals ik denk ik ook van alle citrusvruchten houd. Ze hebben allemaal hun tijd en hun plaats en geven citrus, normaal een ingrediënt waar je niet heel lang over nadenkt een glansrol. Want het zou echt treurig zijn in de keuken zonder een kneepje fruitig zuur of wat rasp.

Citrusbijbel
Julia Hulleman
Uitgeverij Carrera Culinair
€34,99

Boekrecensie: Citrusbijbel @ Lauriekoek.nl

Posted by on 2 oktober, 2025

LEAVE A COMMENT