Boekrecensie: Carbs, carbs, carbs
Carbs, carbs, carbs het is in een keer duidelijk waar dit kookboek over gaat. Koolhydraten zoals aardappels, noedels, pasta, rijst, peulvruchten, brood en deeg ze hebben allemaal hun hoofdstuk. Het zijn niet zomaar recepten het is comfort food. Kindeten voor volwassenen waarvoor je je niet hoeft te schamen aldus Meike Krüger in het voorwoord van Carbs, carbs, carbs, waarin ze ook uitlegt dat koolhydraten niet per se ongezond zijn.
Recepten ingedeeld per carb
Na een inleiding en een uitleg over de verschillende ingrediënten vind je dus de recepten ingedeeld per koolhydraat. Het is dus een kwestie van doorbladeren naar de carb waar je die dag het meeste zin hebt om te zien wat het kookboek je te bieden heeft. Iedere carb heeft zijn eigen inleiding of lofzang en daarna vind je de recepten. Zo vind je bij het peulvruchtenhoofdstuk recepten als citroenbonenstoof met aardappel en snijbiet, Kikkererwtentofu met chilicrisp en wittebonendip met dukkah en chili-olie.
Uit alle windstreken
Er staan recepten in Carbs, carbs, carbs die je kunt maken op een doordeweekse avond als avondeten, maar er staat ook genoeg recepten in waarmee je indruk kunt maken bij een etentje. Zeker als je het zo opdient als op de foto’s die je bij ieder recept vindt. Er staan recepten in die beïnvloed zijn door allerlei windstreken zoals Japanse “carbonara”, geroosterde Turkse aardappels met cacik en peterselie-citroensalade, masala-aardappels met Surinaams tafelzuur, “Cacio e pepe” udonnoedels met sojadooiers en een aardappelkibbeh.
Deels vegetarisch
Een gedeelte van de recepten in Carbs, carbs, carbs is sowieso vegetarisch en er staan ook recepten tussen die je vega kunt maken door iets weg te laten of te vervangen door bijvoorbeeld nduja te vervangen door veduja. Bij zulke recepten staat bovenin aangegeven wat je kunt doen om het vega te maken. Achterin het kookboek kun je ook lekker makkelijk een lijst vinden met wat er vega is en vega kan. Echt heel vegan vriendelijk is dit kookboek niet. Ja, er staan wel vegan opties in hier en daar maar er wordt wel gewoon boter kaas en ei gebruikt.
Ingrediënten
Qua ingrediënten moet je soms even zoeken. De schrijver van dit kookboek Meike Krüger woont in Amsterdam en daar heb je zo veel geweldige winkels waar je zoveel verschillende ingrediënten uit verschillende windstreken kunt kopen. Van kimchi tot kaviaar van perillablad tot furikake. Als je niet in eens stad woont is het misschien eventjes zoeken en je kunt tegenwoordig ook vrijwel alles online bestellen, wat een hoop gezoek scheelt. Voor sommige hele specifieke ingrediënten als bijvoorbeeld daslookkappertjes wordt een alternatief gegeven.
Als foodblogger houd ik uiteraard van Carbs en heb ik meteen een zwak voor een kookboek wat zich Carbs, carbs, carbs noemt. Er zijn heel veel kookboeken die het over koolhydraten mijden hebben en maar weinig die juist pro koolhydraat én genieten zijn, dus dat gat heeft dit kookboek in in ieder geval al gevuld. Het doet me een beetje denken aan kookboek als Jasmijn Beerthuis, Emma de Thouars en Welmoed Bezoen. Dat geeft wel aan dat er tegenwoordig erg veel goede kookboeken in Nederland worden geschreven.
Carbs, carbs, carbs
Meike Krüger
Carrera Culinair
€32,99
Laatste reacties