The Good Spice
The Good Spice verkoopt, de naam zegt het al, goede kruiden en specerijen. Ze betalen een eerlijke prijs aan de boeren die ze verbouwen. De kruiden en specerijen worden verbouwd zoals dat al eeuwen gaat: regeneratief en zonder bestrijdingsmiddelen. Door direct van de boeren af te nemen hoeven ze niet te kiezen voor schaalvergroting en is de kwaliteit en dus de smaak beter. Win-win!
Kruiden en specerijen, ik kan niet zonder
Als er een hart van mijn keuken is, dan is het wel de kruiden- en specerijenlade. Natuurlijk heb je een fornuis en ook wel een oven nodig om wat klaar te spelen in de keuken. Neem mijn kruidenla en het hele fundament onder vrijwel iedere maaltijd verdwijnt. Mijn lade puilt eigenlijk altijd uit en als ik denk aan welke specerijen en kruiden er allemaal staan en waar ze allemaal vandaan komen. Het is net zoiets als aan de oneindigheid van het heelal denken.
Als culi, of misschien zelfs wel culisnob vind ik het belangrijk dat de producten die ik gebruik van goede kwaliteit zijn. Ook vind ik het belangrijk dat mensen en milieu goed behandeld worden. Ik was dan ook blij dat ik een proefpakket kruiden en specerijen kreeg opgestuurd van The Good Spice om te proberen. De kruiden en specerijen vliegen er bij mij in de keuken doorheen, dus ze uitproberen was een fluitje van een cent.
Het proefpakket bestaat uit de volgende 6 verschillende specerijen. Allen single origin, dus geen mengfratsen en vers verwerkt. Dat belooft wat.
Hill ginger
De beoordeling van de specerijen begint bij ruiken. Toen ik de blikjes opende, rook ik direct het verschil, vooral bij deze gember. Toevallig had ik net een potje gember van een ander merk in gebruik genomen, maar de gember van The Good Spice rook zoveel meer naar gember. Schokkend eigenlijk wel, tot je bedenkt dat sommige kruiden wel 2(!) jaar de wereld rondreizen voor ze in je keuken belanden. Deze gember is potenter en frisser dan je tot nu toe gewend bent.
Wild ceylon kaneel
In het pakket zit ook een ceylon kaneel. Ik weet niet meer wanneer ik hoorde dat er verschillende soorten kaneel zijn, maar ik denk dat het Johannes van Dam moet zijn geweest. Er zijn grofweg twee soorten: cassia en ceylon. Cassia smaakt “agressiever” en eendimensionaler met een meer bittere nasmaak. Ceylon kaneel is complexer, delicater van smaak. Ik heb een periode gehad waarin kaneel me echt ging tegen ging staan en ik denk dat dat komt door cassia. Ceylon kaneel komt minder vaak voor en is duurder. Mocht je het dus nog nooit geprobeerd hebben, het is een wereld van verschil. Net als bij deze kaneel van The Good Spice.
Hindu kush black cumin
Zwarte komijn wordt vaak door normale komijn gemengd om de smaak te verbeteren. Dit is dus pure zwarte komijn, zodat je het kunt waarderen voor wat het is. Je kunt het voor extra smaak zelf nog roosteren en vermalen. Zeker als je een vijzel in huis hebt is dat een fluitje van een cent. Het is geen nigellazaad, dat is weer wat anders. Ik vind de smaak van deze komijn warmer en wat “hooiachtiger” dan gewone komijn. Er zit nog een klein Arnhems tintje aan deze Afghaanse komijn, hij wordt hier namelijk verpakt in een sociale werkplaats.
Kurkuma Longa Lakadong
Deze kurkuma, oftewel geelwortel van The Good Spice ervaar ik, net als de gember, als veel verser alleen al qua geur. De geur van en product zegt veel over de smaak dus hij smaakt ook meer uitgesproken naar geelwortel. Het is afkomstig uit India en bevat ook nog eens 7% meer curcumine dan de standaard supermarktgeelwortel.
Riverside sweet paprika
De paprikapoeder uit deze selectie komt uit Hongarije. Ooit kocht ik Hongaars paprikapoeder via een winkel die dat direct uit Hongarije importeerde. Dit paprikapoeder ruikt veel sterker naar paprika en is ook prachtig rood, veel roder dan het andere paprikapoeder uit mijn eigen kruidenlade. Op de website van The Good Spice las ik dat de prijzen voor pepers (waaronder dus paprika) momenteel laag liggen, waardoor het alleen de moeite waard is om te verbouwen middels intensieve landbouw. Veel paprika komt ook uit China, maar boer Szabó Péter verbouwt de paprika’s voor dit poeder op traditionele wijze.
Island black peper
Iedereen is bekend met zwarte peper, maar je hebt zwarte peper en zwarte peper. Deze peper is gedroogd boven een een vuur en heeft daarom een lichte rooksmaak. Zwarte peper is ook een bron van umami. De pepers in dit blikje zijn een mix van commercial panyoor peper (70%) en lokale peper (30%). Peperine is wat pepers hun pit geeft en er zit door de teelt omstandigheden lekker veel in. Peper maal je altijd vers om er zo optimaal mogelijk van te kunnen genieten. Koop dus vooral een pepermolen en hele peper als je kans hebt.
The Good Spice: in meerdere opzichten goed
De kruiden van The Good Spice zijn dus goed spul, in meerdere opzichten. Ik vind het leuk om te zien dat in lekker grote letters op het blikje staat waar de kruiden vandaan komen. Normaal kun je dat vaak nergens terug vinden, wat raar is, want alles komt ergens vandaan, terwijl ik bij mezelf juist steeds meer bespeur dat ik wil weten waar iets vandaan komt, waar het gemaakt wordt. The Good Spice draagt transparantie in een hoog vaandel. Zo kun je op de website van The Good Spice terugvinden wat ze de boeren betalen, ook staan er foto’s op van de boeren en zien hoeveel stappen er tussen jou en de boer instaan.
Je kunt de kruiden en specerijen van The Good Spice kopen bij The Good Spice zelf in hun webwinkel. Waar je ook een lijst met verkoopadressen vindt. Je kunt de kruiden kopen in een blikje en er zijn ook zakjes, om je blikje te hervullen, of om je eigen kruidenpotje te vullen.
Laatste reacties