Boekrecensie: Zuurdesem
Zuurdesembrood is toch wel de hoeksteen van mijn bestaan. Heel lang was brood de hoeksteen van ieders bestaan en stonden bakkers onder grote druk om een goed product af te leveren. Tegenwoordig hebben we supermarktbrood, makkelijk, altijd verkrijgbaar maar toch, als je nog nooit zuurdesem hebt gegeten mis je iets. Dit boek Zuurdesem vertelt je alles over het maken van je eigen zuurdesembrood.
Desem en zuurdesem zijn hetzelfde
Ik vind het trouwens grappig dat voor de naam zuurdesem is gekozen, want sommige mensen hebben het nu nadrukkelijk over desembrood. Niet dat er ook maar iets veranderd is aan het zuurdesembrood, welnee, het is gewoon dat sommige mensen denken dat het extra woord “zuur” mensen afschrikt. Een taalkwestie dus.
Sinds kort zit ik op Instagram en daar volg ik ook het Instagramaccount van de desembroodbakkerij van Noorse bakkers achter dit boek.
Het eerste wat opvalt aan het boek is de sfeer, mooie fotografie met veel sfeervolle plaatjes. Een rustieke sfeer met veel hout en mooie materialen. Dat zie je vaker bij mensen die succesvol zijn op Instagram die beheersen het neerzetten van een mooi beeld als geen ander.
Kweek je eigen desemstarter
Het boek begint met het kweken van een eigen zuurdesemstarter. Hierbij wordt biologisch steengemalen meel aanbevolen. Mij is het ook al gelukt om een starter te beginnen met goedkoop niet biomeel van de supermarkt, maar ik denk dat het wel meer kans van slagen heeft als je hun aanwijzingen goed opvolgt. Na de aandacht voor de starter, wat je nodig hebt en is het tijd voor het basisrecept. Dat is dan wel basis maar het wordt uitgebreid behandeld. De ingrediënten, de hoeveelheden, ook de hoeveelheden tijd en de technieken. Heel leerzaam en ook heel handig als je bijvoorbeeld voor het eerst desem bakt of überhaupt weinig ervaring hebt met het maken van brood.
Recepten maken en problemen oplossen
Na het basis recept volgt er een hoofdstuk over het oplossen van problemen die bij het broodmaken kunnen ontstaan en daarna staan 15 recepten voor bijvoorbeeld pain de campagne, ontkiemde roggebrood, emmerbrood, brood van 50% spelt. Bij alle recepten worden niet alleen de hoeveelheden vermeldt, maar ook de percentages sommige mensen vinden dat makkelijk omdat je recepten dan makkelijker kan vermeerderen.
Zuurdesem, alles wat je er over moet weten staat in dit boek
Dit boek is heel erg no nonsense, alles wat je moet weten staat erin. Ik vind het ook leuk dat er zoveel aandacht is voor de factor tijd. Ik denk dat meer aandacht voor tijd als het op het bereiden van eten aankomt altijd goed is. Meestal betekent meer tijd minder haast en smaken die zich beter kunnen ontwikkelen. Dat gaat soms langzaam en kun je niet haasten. Bij brood komt dat trouwens vaak neer op laten rijzen en er niet aankomen, dus maak je geen zorgen. Je kunt ook brood bakken als je nog andere dingen te doen hebt. Je kunt veel benodigdheden tegenwoordig zelfs makkelijk via internet bestellen. Een kind kan de was doen.
Zuurdesem
Casper Andre Lugg en Martin Iver Hveem Fjeld
Uitgeverij Karakter
19,99
Laatste reacties