Boekrecensie: Tinned tomatoes
Tinned tomatoes, oftewel tomaten in blik. Als er een ingrediënt is wat ik graag in huis heb is het dat wel, want hoewel voedsel in blik een slechte naam heeft, is er niets mis mee. In tegendeel, tomaten in blik zijn ingeblikt op het moment dat ze goed rijp zijn en daarom lekker, ze dankzij het blik eindeloos houdbaar en je kunt er culinair alle kanten mee op. Het is eigenlijk raar dat er niet eerder een tomaten in blik kookboek verscheen.
Nóg een tomatenkookboek?
Toevallig recenseerde ik eerder het Tomato tomato kookboek, een kookboek over tomaten. Daar was ik niet erg enthousiast over, vooral omdat er ook kant-en-klare tomatensaus van een bepaald merk in werd gepushed en gebruikt. Dat is helemaal niet nodig (of smakelijk, pastasaus is kant-en-klaar vaak vies), dus erg enthousiast werd ik daar niet van. Plus, als je een kookboek met tomaten schrijft, is het zaak om niet alleen de recepten op te schrijven die iedereen al kent, want daarvoor kopen mensen geen kookboek. Ik denk dat Samuel Goldsmith daar beter in is geslaagd.
Klassieke en verrassende recepten
Natuurlijk ontkom je in een boek over tomaten niet aan pasta met tomatensaus, chili con carne, tomatensoep, baked beans en zelfgemaakte ketchup. Toch vind je in dit kookboek ook nog recepten waar je zelf misschien niet aan had gedacht, zoals Pie van Marokkaanse gekruide groenten, tajine van flespomoen, wortel en borlottibonen en tamale pie gevuld met pittige paddenstoelen. De recepten zijn onderverdeeld in voorraadkast helden, pastasaus, eenpansgerechten, feestelijke-, doordeweekse maaltijden, sauzen bijgerechten en snacks. Dit boek bevat geen recepten voor toetjes, want hoewel tomaat een vrucht is, is dat niet erg smakelijk.
Niet zo vega(n)
De recepten in Tinned tomatoes zijn ongeveer 50/50 vegetarisch en vlees/vis. Veganisten hebben niet heel veel te zoeken in dit boek, want in de vegetarische recepten zit vaak toch wel zuivel of ei. Het is uiteraard belangrijk dat je van tomaat houdt, want dat is de rode draad. Als je al de nodige kookboeken in huis hebt vind je in dit kookboek wellicht niet veel nieuwe recepten. Als je daarentegen begint met koken dan een blik tomaten een hele goede basis om mee te leren koken.
Deel 2…
Ik zag al dat dit in Engeland en een tweede deel aankomt van dit type kookboek van Samuel Goldsmith met als hoofdingrediënt diepvrieserwten. Ook al zo’n ingrediënt naar mijn hart, wat misschien wel net zo veelzijdig is als tomaten in blik. Ik ben benieuwd.
Tinned tomatoes
Samuel Goldsmith
Uitgeverij Good Cook
€19,95
Maaike
30 november, 2024Dit is wel echt een briljant idee voor een kookboek, ik heb altijd wel tomaten in blik in huis.
Als ik mijn keukenkastjes opruim komen er ook altijd meer blikken tomaat tevoorschijn dan eigenlijk redelijk is voor iemand die alleen woont, dus blijkbaar neem ik vaak een blik extra mee.
Ik gebruik ze ook veel hoor, dus ik maak ze ook zo weer op als ik er even op let dat ik geen extra blikken koop, maar blijkbaar vergeet ik dat na verloop van tijd weer.
Diepvrieserwten vind ik alweer een stuk minder interessant, ik eet ze wel als iemand ze ergens doordoet of als ze in een groentemix zitten, maar zelf maal ik ze hooguit door een pesto/tapenade-achtig ding als ik wat meer groente in mijn pastamaaltijd wil.
Diepvriesspinazie gebruik ik wel regelmatig, net als bliktomaten is dat een product dat in mijn beleving losstaat van de verse variant, en die je op een heel andere manier gebruikt, dus dat zou ook wel een leuk onderwerp zijn voor een boek.