Boekrecensie: Ontbijtbijbel
Ontbijtbijbel is geen religieus boek om te lezen tijdens het ontbijt, maar een kookboek met recepten voor het ontbijt van foodduo Chickslovefood. Zelf krijg ik met moeite wat naar binnen, vooral als ik vroeg moet opstaan, maar de Chicks blijken echte ontbijtpro’s. Die dol zijn op ontbijten, zeggen ze in het voorwoord, dus dat zit wel snor.
Gezonder
Ik ken Chickslovefood wel natuurlijk van het internet, maar ik heb nog nooit een kookboek van ze gerecenseerd. Ik begrijp nu dat hun speerpunten zijn dat het gezond of gezonder moet zijn en dat een recept van hun hand het liefst niet al teveel ingrediënten bevat. Gezonder houdt ook in de er gebruik wordt gemaakt van kokosolie en dat er vaak met honing en ahornsiroop, dadels wordt gewerkt. Er staan skinny recepten in en recepten met boter en suiker, die worden aangeduid met een sinner icoontje. Ik houd niet van zulke kwalificaties rond eten maar ik ben vast de enige, want ik zie ze regelmatig.
Recepten
Het boek begint uiteraard met smoothies, daarna ontbijtbowls, granen, havermout en baked oats, ei, brood, wentelteefjes, spreads, ontbijttaart, pannenkoekjes, muffins en cakejes, wafels en scones, cookies en bars, bananenbrood, feestdagen en last but not least koffie. Er staan foto’s door het boek heen, maar niet ieder recept heeft een foto. Helaas moet ik hierbij welk opmerken dat op sommige foto’s het eten een klein beetje verbrand lijkt.
On trend of toch niet?
Bij sommige recepten vraag ik me ook af of ze niet ooit onderdeel waren van een trend die inmiddels voorbij is. Hoeveel mensen zullen er nog ontbijten met een acai bowl of overnight oats? Hoeveel mensen maken er nog regelmatig een ontbijttaart en ie bakt er nog trouw met spelt behalve de Hildegard von Bingen aanhangers? Hoort bananenbrood niet thuis in de coronatijd toen iedereen er ineens een maakte om het recept vervolgens te vergeten en hoeveel mensen hebben er nog kokosolie in huis en geloven dat dit het gezondste vet ooit is? Of heb ik het juist mis en zijn dit echte klassiekers geworden?
Ik voel me terwijl ik dit kookboek doorblader heel erg niet de doelgroep. Er was een tijd dat ik wel eens een groene smoothie dronk of chiapudding at. Terwijl ik dacht dat de groene smoothie een gepasseerd station was, zeggen zij hem regelmatig te drinken. Zelf ben ik inmiddels op de leeftijd (haha) dat ik mijn groenten liever in een soep of salade heb. Ook heb ik inmiddels een mening over gerechten als hummus, daar hoort geen olijfolie in, alleen er overheen. Gerechten als de gezondere yoghurtcake vind ik er op de foto ook niet zo lekker uitzien, maar de recepten met zo’n “sinner” icoontje vind ik ook niet per se aantrekkelijker. Ik hoef geen briochetompoes of tiramisukoffie. En als je kokosolie gezond vindt, waarom is boter dan “sinner” want dat is ook verzadigd vet?
Zin in ontbijt?
Mijn zin om te ontbijten is niet per se toegenomen nu ik de Ontbijtbijbel van Chickslovefood heb gelezen. Hun fans zijn ongetwijfeld wel op de hoogte van hun concept. Als dat je bevalt dan is dit uiteraard een kookboek geschikt voor jou. Ik word omringd door Chickslovefood fans die me deze recensie vast niet in dank gaan afnemen. Sorry alvast meiden.
Ontbijtbijbel
Chickslovefood – Elise Gruppen-Schouwerwou en Nina de Bruijn
Uitgeverij Carrera Culinair
€34,99
Maaike
14 oktober, 2024Chicks love food zijn niet vegetarisch toch?
Ik hou meer van recepten die niet per se gezond zijn, maar wel vegetarisch of veganistisch, dus hun blog kom ik maar zelden tegen als ik recepten zoek.
Mijn moeder kan toevallig niet tegen tarwe, maar ze heeft geen coeliakie of glutenintolerantie dus die is wel echt blij met de speltmeeltrend.
Bananenbrood duikt al sinds de jaren zeventig op in vegetarische kookboeken, ik koop al sinds de jaren negentig (veel tweedehands) vegetarische en vegan kookboeken en ik heb meer dan twintig bananenbroodrecepten
Ik hou er niet van dus ik maak het eigenlijk nooit, maar goed, ik denk niet dat dit een trend is die weer overwaait.