Boekrecensie: Droog!
Voedsel zelf drogen met een dehydrator, vroeger kosten dat een klein vermogen. Niet de ingrediënten maar de voedseldroger zelf was peperduur. Waar ik destijds onmiddellijk moest concluderen dat het voor mij niet wat weggelegd is dat nu anders. Voor een Euro of 70 heb je een prima voedseldroger en dat maakt experimenteren in de keuken op het gebied van voedsel drogen een stuk aantrekkelijker.
Rawfood
Zelfs associeer ik voedsel drogen vooral met rawfood. Drogen is langzaam en op lage temperaturen en past daarom goed bij rawfood waarbij je voedsel sowieso niet mag verhitten op een temperatuur boven 42 graden Celsius. Sommige mensen zijn er van overtuigd dat het voedsel wat je in de voedseldroger hebt bereid meer vitamines en mineralen bevat dan wanneer je het bijvoorbeeld in de oven stopt. Het is jammer dat ik geen laboratorium heb, want ik zou dat graag zelf willen onderzoeken.
Bij de voedseldroger zou ik trouwens niet snel denken aan het laten rijzen van brood, of het drogen van vlees, het laten drogen van je eigen theemix, of het maken van lekkernijen voor je huisdier of bodyscrub. Wat dat betreft gaat het boek een stuk verder dan klassiek rawfood zoals ik het ken.
Langer bewaren
Qua ingrediënten is het natuurlijk fantastisch als je zelf een tuin vol kruiden en fruit en groenten hebt waarvan je een deel langer wil bewaren. Drogen is dat een oplossing. Toch kom je met een normale supermarkt ook al een heel eind een natuurwinkel kan wel handig zijn voor ongebrande noten, of wat chiazaad.
Goed plannen
Mocht je trouwens geen gluten kunnen eten, of meer richting paleo gaan qua eetwijze dan vind je in dit boek een keur aan recepten voor crackers en koekjes. Naast natuurlijk allerlei soorten fruitleer en groentenchips en notenmixen. Allemaal niet gefrituurd en een stuk gezonder. De bereidingstijd is alleen wel een stukje langer, uren langer. En vaak moeten ingrediënten als noten van tevoren ook nog geweekt worden, dus je moet dus wel goed vooruit plannen, maar met het resultaat kun je hoge ogen gooien.
Het voordeel van zelf een droogmachine hebben is dat je zelf kunt kiezen hoeveel je iets laat drogen. Bijvoorbeeld tomaatjes, zodat deze nog een beetje sappig blijven. Je kunt alles aanpassen aan je eigen smaak. Aan de andere kant is zelf voedsel drogen niet voor iedereen, je moet een beetje fanatiek zijn om het apparaat te blijven gebruiken. Wat dat betreft kan dit boek handig zijn als je een voedseldroger hebt of overweegt aan te schaffen.
Droog!
Michelle Keogh
Uitgeverij GoodCook
€ 17,50
Joke Volgers
24 november, 2020Beste Laurie,
Ik kwam bij een Jennifer het boek Droog! tegen. Ik ben nu op zoek naar een exemplaar om aan te schaffen, maar kan het nergens vinden, zelfs niet tweedehands.
Kun je mij een tip geven hoe ik daar aan kan komen?
Alvast bedankt voor de moeite en met vriendelijke groet,
Joke Volgers
Laurie
24 november, 2020Hmm ja dat is een lastige. Ik krijg wel vaker mails van mensen die op zoek zijn naar een kookboek of boek dat niet langer te koop is bij boekhandels. Een gouden tip heb ik niet. Zelf heb ik soms ook boeken die ik graag zou willen hebben die ik amper kan vinden.
Er zijn wel enkele tips die ik je kan vinden natuurlijk: maak op boekwinkeltjes.nl een advertentie aan bij de boekenzoekdienst. Stel op Marktplaats een alert in waardoor je word gemaild zo snel er iets met die titel online komt. Laat mensen in je omgeving weten wat je zoekt, zodat ze met je mee kunnen zoeken.
De beste tip die ik heb is eigenlijk preventief: als je denkt dat een boek of kookboek echt iets voor je is, koop het dan op tijd. Dat scheelt een hele hoop zoekwerk 🙂