Boekrecensie: The gourmand’s lemon
The Gourmand’s lemon aka “het boek met de citroen” maakt nieuwsgierig naar de inhoud, die zoals het uiterlijk al doet vermoeden, alles met citroen te maken heeft. Wat niet zo gek is, want citroen is een ingrediënt wat zo vaak gebruikt wordt in de keuken, dat je er inderdaad met gemak een heel boek aan kunt wijden. Een ode aan dit misschien wel een beetje over het hoofd geziene ingrediënt.
The Gourmand
The Gourmand’s lemon is samengesteld door The Gourmand, een Brits tijdschrift twee keer per jaar verschijnt 120 pagina’s telt en over “food en culture” gaat. Gedrukt bij een specialistische drukker, creatief, tijdloos en exclusief, aldus hun introductie op hun website. Dat past dus eigenlijk heel goed bij Taschen, dat ik vooral ken van de kunstboeken. Voor deze The Gourmand serie, die vooralsnog bestaat uit Lemon en eerder al Egg, sloegen ze de handen in een en het resultaat is een uitgebreide versie van het tijdschrift rond één ingrediënt. Het is gedeeltelijk kunstboek en gedeeltelijk kookboek, of een kunst- en kookboek in één.
Veel achtergrondinformatie
Het eerste deel van The Gourmand’s lemon bestaat dus uit verhalen en essay’s rondom het thema citroen. Na het voorwoord van Simon Hopkinson, zijn er verhalen over citroenen, over de genetische herkomst van citroenen en zure gezegden zoals easy peasy lemon squeezy, maar ook de invloed van de citroen op de De Medici dynastie, de connectie tussen citrusfruit en de maffia (want ja, die is er) en zelfde de citroen in de popmuziek. Het zijn echt leuke invalshoeken. Zo had zelfs ik de citroen nog nooit bekeken en ik heb ook nog het een en ander bijgeleerd. Leuk om te lezen en tussen de verhalen door vind je prachtige afbeeldingen van citroenen. Van reclame tot platenhoes, van schilderij tot botanische prent.
Recepten
De citroen recepten zijn ingedeeld in vier categorieën: hartige citroen, zoete citroen, drinkbare citroen en “citroen erbij”. Sorry voor de vertaling, accompanying lemons is zo mooi, dat is bijna onvertaalbaar. Bij hartige citroengerechten moet je denken aan pasta al limone, citroenkip of tagine met ingemaakte citroen. Zoete citroenrecepten zijn patisserie klassiekers zoals lemon meringuetaart, citroen-polentacake, maar ook toetjes als lemon posset en citroen granita. De sippable lemons zijn dranken, waaronder cocktails met namen als corpse rerviver nr2, maar natuurlijk ook citroenlimonade en accompanying lemon (de citroen erbij) zijn weer recepten voor alles wat je ergens bij of over kan eten, zoals curd, mayonaise, citroen-kappertjessaus, citroenzout.
Van de meeste van de gerechten uit het The Gourmand’s lemon kookboek denk ik dat ze pas uit zouden sterven wanneer de citroen uitsterft, want er staan veel echte klassiekers in die tijdloos zijn. Laten we hopen dat dat niet gebeurd. De foto’s bij de recepten zijn trouwens ook geweldig mooi en passen dus heel goed bij het verhalen gedeelte waar het beeld gedeelte ook al dik in orde was. Als je dit boek zou willen kopen voor de afbeeldingen alleen al zou ik dat helemaal niet raar vinden.
Van hoge kwaliteit
Bij de meeste van dit soort boeken slaat de wijzer vaak naar een kant uit. Vaak is er heel veel zorg aan de opmaak en de foto’s besteedt, maar lijkt de tekst dan een beetje vergeten. Hier is dat niet zo, alles past bij elkaar en ook de teksten en de recepten zijn dik in orde. Er hebben heel wat schrijvers aan meegewerkt, er staan afbeeldingen van heel wat verschillende mensen in en toch voelt het als een geheel. Ik weet dat de feestdagen momenteel nog vrij ver weg voelen maar ik zou zeggen begin alvast een lijstje en zet The Gourmand’s lemon bovenaan. Goed cadeau voor de foodie in je leven.
The Gourmand’s Lemon
Uitgeverij Taschen
€40,-
Dit is een Engelstalig boek.
Copyright alle foto’s: Bobby Doherty, 2023
Laatste reacties