Koken met de Ecostoof
Misschien heb je ooit eten gegaard op de camping in je slaapzak, of misschien zelfs wel in een hooikist. Dat principe is opnieuw uitgevonden en heet nu de Ecostoof. Het principe is hetzelfde: Je warmt je pan met eten op op het fornuis en doet de pan daarna in de stoof. Door de isolerende werking van de stoof blijft de pan heet en gaart het eten dus langzaam verder. Het bespaart brandstof en het eten kan zo ook niet aanbranden.
De Ecostoof is zelf ook best eco
De Ecostoof is gemaakt van linnen en schapenwol. De schapenwol is van het Schoonderbeeker heideschaap. Dit schaap was bijna uitgestorven, maar begraast nu verschillende natuurgebieden. Voor het linnen is gekozen omdat linnen een lagere milieubelasting heeft dan katoen. De bodem is gemaakt van kurk, wat je kunt kennen van de kurken onderzetters. Kurk isoleert goed en is een natuurvriendelijk product, de kurkboom blijft staan en kan om de zoveel tijd een nieuwe laag kurk produceren. De stoof bespaart dus niet alleen brandstof, hij is zelf ook nog eens heel milieuvriendelijk gemaakt.
In praktijk ziet het eruit als een knapzak, een hele zachte knapzak. Er zit een koord aan om de Ecostoof goed dicht te kunnen trekken en er zit bovenop een flap om het gat was bovenop ontstaat als je het koort aantrekt te kunnen afdekken. Het is dus een en al isolatie zodat je wat er in de stoof zit goed kunt toedekken en alle warmte binnen blijft. De stoof verdraagt dan ook dan er hele warme pannen in worden gezet die zo van het vuur komen.
Hoe kook je in de Ecostoof?
Het is eigenlijk vrij eenvoudig, je begint op het vuur, je kookt wat je wil maken, tot het op het punt is gekomen dat het simpelweg moet garen op het vuur. Dan zet je de pan in de Ecostoof en laat je die het werk doen. Soms is de kooktijd hetzelfde, soms is het iets langer, of juist heel veel langer. Voor de stoof geldt, hoe meer eten in de pan hoe beter de stoof werkt, kleinere porties moeten vaak langer. Belangrijk is dat alles goed warm is als het in de stoof gaat. Snel heet water uit de waterkoker ergens bij gooien en hem dan in de stoof doen werkt niet. De pan en de inhoud moeten heet zijn om het te laten werken.
Omdat de deksel op de pan blijft, blijven de sappen in de pan, ze verdampen niet Dit is soms iets om rekening mee te houden bij het koken. Bij de Ecostoof zit een folder met kooktijden en ook op de website van de Ecostoof vind je de nodige informatie. De kooktijden zijn trouwens gebaseerd op gietijzeren pannen. Voor mij is dat geen probleem ik heb meerdere gietijzeren pannen. Ik zou niet weten wat ik zonder mijn Le Creuset zou moeten. Ik heb al eens mijn pan in de sneeuw gezet met de deksel erop. Een uur laten was het eten nog steeds warm. Rvs pannen kunnen ook alleen worden de kooktijden dan iets langer.
Ecostoof versus slow cooker
Het principe doet me in de verte een beetje aan de slow cooker denken. Alles heeft z’n voor en zijn nadelen, zo heeft de Ecostoof geen stekker. Ik vind het makkelijker even weggaan als iets in de stoof zit dan wanneer de slow cooker, er kunnen geen stoppen doorslaan. Je gebruikt echt geen stroom, wat de meest milieuvriendelijke opties is. Aan de andere kant moet je zelf de tijd in de gaten houden. Er zijn ook principes die voor beide methodes gelden, soms moet je het vocht gehalte een beetje aanpassen, het koken van de gerechten duurt soms langer waardoor je in de tussentijd tijd voor jezelf hebt.
Wat vind ik van koken in de Ecostoof
Het gebruik van de stoof is eenvoudig. Je kookt je recept, je zet het met pan en al in de stoof en wacht af. Er passen vrij grote pannen in de stoof. Hij kan goed om wijd waardoor je de pan er makkelijk in krijgt. Met het koord kan je hem goed aantrekken, waardoor het een mooi compact pakket wordt. De recepten die je er in doet moeten meestal wel langer koken. Mijn curry bijvoorbeeld kook ik normaal zo’n 50 minuten, nu deed ik hem er ruim een uur in de Ecostoof en waren de aardappels nog vrij hard (wel eetbaar). Volgende keer reken ik daar dus anderhalf uur voor. Wellicht moet ik de pan de laatste minuten toch nog even op het vuur zetten om de aardappels echt goed gaar te krijgen en de curry weer gloeiend heet.
Het is kortom even wennen, mijn advies zou zijn om iets eerder te beginnen met koken dan je gewend bent. Zeker in het begin. Als je dan net wat langer nodig hebt is het niet erg. Is het andersom dan blijft het eten echt nog lang genoeg warm in de Ecostoof om het warm te kunnen serveren. Andersom is irritanter, dan zit je de hele tijd hongerig naar de stoof te kijken terwijl je honger hebt. Zelf heb ik trouwens een oude theedoek in de stoof gelegd voor ik de pan er in zette. Ook al zit er kurk in de bodem, voor mij voelde dat op een of andere manier toch veiliger.
Al met al is dit een relaxte manier van koken, je doet alles er in en je wacht af. Je kunt ondertussen doen wat je wil, je kunt weggaan, lang gaan telefoneren. Er bakt niets aan, want dat kan niet. De stoof doet het werk en het eten wordt langzaam gaar. De extra tijd die het kost geeft op een of andere manier ook weer een bepaalde ruimte.
Je kunt de Ecostoof kopen op de website van de Ecostoof, er is ook een bijbehorend kookboek geschreven en ook dat vind je daar.
Ingeborg Deichmann- Klauwers
29 juni, 2022Kun je in de eco stoof ook een soort broodkoek maken van haver, noten,enz wat compact eruit komt.
Zo ja waar moet ik op letten bij de ingrediënten
Lees het graag.
Laurie
29 juni, 2022Ik begrijp niet helemaal wat je zoekt? Als ik het zo lees lijkt het alsof je op zoek bent naar een soort mueslireep recept. Mijn vraag zou dan zijn waarom zou je dat uren lang low en slow laten stoven?
Bij het stoven is het zo dat ingredienten eerst echt eventjes moeten koken. Ik zou er in ieder geval op letten dat je recepten die je echt gaar moet bakken het beste kunt bakken. Alleen zo worden ze door en door gaar. Je kunt natuurlijk wel dingen bakken in en gietijzeren pan. Heel goed zelfs! Die doe je dan niet in de Ecostoof maar in de oven. Ik schreef er laatst een blogpost over https://lauriekoek.nl/brood-bakken-in-een-gietijzeren-pan/
Marjan Luteijn
9 augustus, 2022je bedoelt misschien iets als ‘Jan in de zak’?
https://koken.vtm.be/sos-piet/recept/jan-in-de-zak?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Zou ideaal zijn in de ecostoof!
Laurie
11 augustus, 2022Ik heb geen idee of ze dat bedoeld. Misschien komt Ingeborg hier niet meer terug om ons te antwoorden en zal het voor altijd een mysterie blijven.
Marjan Luteijn
9 augustus, 2022Ik denk dat Ingeborg iets als ‘Jan in de zak’ bedoelt, dat zou ideaal zijn voor in de ecostoof!
https://koken.vtm.be/sos-piet/recept/jan-in-de-zak?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F