Het tegenovergestelde-van-dieetinspiratie
Nu het nieuwe jaar weer is begonnen worden we weer bedolven onder de dieetberichten. Waar kerst de aanloop is naar lekker eten en met oud en nieuw vooral de vraag waar je de lekkerste oliebollen kunt kopen belangrijk is, moeten we nadat we alles hebben gegeten ons ineens schuldig voelen en op dieet. Elk jaar weer hetzelfde saaie liedje.
Dit jaar valt mij op dat mensen Veganuary promoten: een maand lang veganistisch eten. Door deze maand zo vroeg in het jaar te doen en te presenteren als goed voornemen valt mij op dat veel mensen nu veganisme ook als een dieet optie zijn gaan zien. Dat vind ik niet zo heel gek, want veel pro-veganisme organisaties hebben dit zelf ook als een van de voordelen aangehaald. Wel vind ik het jammer, want zo raakt de ethische kant compleet ondergesneeuwd. Dat is de kant die mij persoonlijk het meest aan het hart gaat.
Veel mensen denken bij het woord dieet aan crashdiëten en klassieke schema’s die je precies voorschrijven wat je wel en niet mag eten, maar het gaat veel verder. Dieetcultuur is overal. Ook onderscheid maken tussen “goed” en “slecht” eten en de verschillende typen lichamen is dieetcultuur. Het is overal en het probleem is nu dat je vaak tussen de regels door moet lezen om het te herkennen. Zo zijn er websites die zeggen dat je niet op dieet moet gaan om vervolgens tips te geven over voedingsmiddelen die je langer een vol gevoel geven. En mensen die “mindful” eten promoten of een “positief eten” challenge organiseren om vervolgens te zeggen dat je vooral geen gluten, suiker of melk producten moet eten, want dat is vegif. Of ze zeggen dat je mag eten wat je wil maar wel zeggen “zo lang je maar niet obees wordt”, want omg obesitas!
Het is heel moeilijk zulke boodschappen te ontvluchten want ze zijn overal. Zelfs als je bewust geen mensen volgt die zulke berichten plaatsen. Daarom is er eigenlijk maar een oplossing, Def P rapte het al: tegenwicht voor evenwicht. Hieronder in de blogpost komen dus mijn tips over welke mensen je kunt volgen, of welke boeken je kunt lezen voor de broodnodige “body positivity”, een term die zich niet echt letterlijk in het Nederlands laat vertalen en die in Nederland ook nog niet echt bestaat. Misschien kijk ik er overheen (veel bloggers zijn Engels, Amerikaans of Australisch), meld het gerust in de comments. Ook als je zelf iemand bent die de “body positivity” boodschap onderschrijft.
Als blogger voel ik mij extra verantwoordelijk. Veel bloggers zijn groot geworden met het promoten van restrictieve diëten. Bloggers die hier vanaf zijn gestapt geven ook aan dat naar mate ze zelf meer schrapten. Ze meer volgers en meer aanmoediging ontvingen. En andersom, dat als ze er weer mee stoppen, ze ook meteen door allerlei teleurgestelde volgers worden ontvolgd. Hierbij wil ik dus ook zeggen wat ik vaker zeg tegen mensen die mij mailen: Als je mee wil doen aan veganuary en je wil tips en trucs? Leuk ik geef ze graag! Is het beter dat je niet meedoet omdat je een eetstoornis hebt (gehad) of een moeilijke relatie met eten? Geen enkel probleem. Ik veroordeel je niet en je bent net zo welkom om mijn blog te lezen. Ik vind het sterk dat je je eigen motivaties eerlijk onderzoekt en de beslissingen neemt die voor jou het beste zijn.
Vorig jaar maakte ik een lijst van dingen die je in het nieuwe jaar kan doen die niets met diëten te maken hebben. Natuurlijk is het jaar al even bezig maar je kunt er ten alle tijden inspiratie uit opdoen.
Online inspiratie
Het is uiteraard een enorme open deur, maar je kunt de mensen die je niet tof vindt ontvolgen. Vorig jaar heb ik een hele hoop accounts ontvolgd die me niet meer inspireerden. Mensen die er ongezonde ideeën over eten op na hielden, of gewoon irritant waren. Het koste even een half uurtje van mijn tijd, maar dan heb je ook wat. Daarvoor in de plaats volgde ik accounts als deze:
Not Plant Based
Een website opgericht door twee vrouwen die beiden een eetstoornis hebben gehad.
.
Don’t Salt My Game
Een van mijn favoriete podcasts en op Instagram heel erg actief met lange rants vol nuttig informatie.
.
Bodyposipanda
Megan, een feministe met fantastisch regenbooghaar. Schreef eerder ook een boek Body Positive Power.
.
Michelle Elman
De vrouw achter het body positive memes account, waar lelijke opmerkingen over gewicht worden door gestreept en door iets aardigers en leukers vervangen worden.
.
Plant Based Pixie
Zij had op Intagram een leuke myth busting advent calender, waarbij ze allerlei misverstanden over voeding besprak. Komt in april met een eigen boek.
.
Haley Goodrich
Een diëtiste met goede quotes op Instagram.
.
Christy Harrison
Heeft een Food Psych podcast.
Voor meer voedsel gerelateerde podcasts kun je ook deze Aanbevolen culinaire podcasts blogpost checken.
Boeken
This is not a diet book
Geschreven door Bee Wilson. Dit is een soort eethandleiding. Het beloofd geen sixpack maar gaat eerder over het maken van kleine aanpassingen om beter te eten.
.
.
.
Eat Up
Ruby Tandoh de bijna winnares van British Bake Off kwam eerder met twee kookboeken maar nu komt ze met een boek over eten. Ik ben heel benieuwd. Ruby is erg anti body shaming en heeft een eigen magazine waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Check ook mijn review van Eat Up!
De Eetwijze(r)
Dit boek van de Engelse Angry Chef verscheen eind vorig jaar in het Nederlands en mijn review lees je hier.
.
.
Big Fit Girl
Een van de mythes waar ik als hardloopcoach in opleiding tegenaan liep was het idee bij sommige trainers en coaches dat bepaalde mensen niet aan sport willen of moeten kunnen doen. Volgens mij is dat helemaal niet waar. Ik raad iedereen, maar hen in het bijzonder dit boek aan.
Health at every size
Dit boek is controversieel, maar ik vind het toch het lezen waard. Ik kan het onderwerp niet in een zin omschrijven maar de HAES Wikipedia pagina geeft een goed beeld.
Big Girl
In dit boek geeft de schrijfster het diëten op om zo plaats te maken voor andere dingen in haar leven.
Laatste reacties