Frites Atelier

img_0683 Sinds kort vind je in Arnhem een vestiging van het Frites Atelier. De man achter dit atelier is niemand minder dan Sergio Herman. Wie deze chef kent, weet dat hij waarschijnlijk niet zomaar patat verkoopt en dat klopt. Tijdens de verbouwing zag ik een enorm op maat gemaakt fornuis naar binnen gesjouwd worden, ik zag marmer effecten en grote saus tonnen die ik normaal zou hebben aangezien voor een biertap. Het interieur is trouwens bedacht door Piet Boon, een grote naam in de interieurwereld. Alles is dus groots, met veel visie. Maar hoe zou het allemaal smaken?

In de rij staan

Ik wachtte eerst even de opening af, meestal is een net geopend restaurant heel druk en ik wilde een goede indruk krijgen. Maar gisteren was het dus zover, ik ging er langs, op een regenachtige donderdagavond. Vanaf buiten zag ik de rij al, maar eenmaal binnen viel die mee, we waren snel aan de beurt en het interieur deed mij grijnzen.
img_0684

Een interieur wat ook uitstekend bij een kapper past

Wat het precies was? Ik kan er de vinger niet op leggen, het voelt gewoon als enorm veel poespas bij een relatief simpel product. Als ik het interieur had gezien en ik had niet geweten wat er kwam, dan had ik vast en zeker ook kunnen geloven dat er een barbier of andersoortige herenkapper in het pand zou komen.

We bestellen patat

Goed bestellen dus maar, bij een meisje dat niet anders doet dan bestellingen opnemen en afrekenen. Twee jongens achter de counter bakken de frieten. Er is geen maat te kiezen, qua portie. Op drankjesgebied kun je kiezen voor water, cola, huisgemaakte ijsthee Sergio’s eigen tonic (van Fever-Tree) met mandarijn en kaneel. Ik heb al vernomen dat bepaald niet alle sauzen vegetarisch zijn en dat klopt. Alle allergeneninformatie is uiteraard terug te vinden op de website, daar staat per saus aangegeven wat er al dan niet in kan zitten.img_0682

De patat is vegetarisch, de saus niet altijd

De patat is in tegenstelling tot wat ik sommigen op internet zag beweren, wel vegetarisch. Het wordt namelijk gewoon gebakken in de plantaardige olie. Verder kun je als vegetariër dan althans, alleen kiezen uit pindasaus, bearnaise en truffelmayonaise. In de andere sauzen zit ansjovis. “Maar dat maakt niet uit toch?” zegt het meisje dat de bestellingen opneemt vrolijk tegen mensen die na ons komen.

Het is behoorlijk aan de prijs

Voor twee porties friet met saus en twee drankjes rekenen we ruim 16 Euro af. Ik moet nog erger grijnzen, die patat moet nu wel fucking perfect zijn, om in het jargon van Sergio te blijven. Na even wachten verschijnt de patat. Ik neem een hap en ik proef aardige patat. Ik ga voor de truffelmayonaise en proef de pindasaus van mijn disgenoot. Aardig, de truffelmayo smaakt naar truffel, de pepersaus naar peper.
img_0687

img_0686

Sorry Sergio, je komt niet in mij boekje

Toch al gelang ik eet gaan de sauzen mij tegenstaan. De zurigheid, de uitgesproken smaken, ik vraag me af of dit de manier is waarop ik graag patat eet? Dat geeft al aan dat het antwoord niet echt ja is. Ik houd van goede zure mayo, Belgische mayo. Ik houd van patat en heb diverse adresjes in mijn little black book waar ik graag kom. Frites Atelier is geen kans hebber voor in dit boekje.

Verlangen naar formica tafeltjes

Om het hele beeld compleet te krijgen proef ik ook de gewone classic mayo, die dus niet vegetarisch is en die smaakt behoorlijk uitgesproken naar ansjovis. Teleurgesteld verlang ik nu zelfs naar ketchup voor op de patat en formica tafeltjes. Stiekem waardeer ik die no-nonsense inrichting van frietkotten wel. De prijzen zijn er ook schappelijker en als je weet waar je moet zijn is de kwaliteit even goed, zo niet beter dan die bij Herman.

Het enige wat ik positief vond? Het tonicwater smaakt heel lekker, bitter en echt lekker mandarijn en een beetje kaneel, maar alleen daarvoor ga ik niet terug naar het Frites Atelier.

Frites Atelier Amsterdam zit nu momenteel in 3 steden:
Vijzelstraat 16, Arnhem
Steenweg 58, Utrecht
Venestraat 7, Den Haag

en komt begin 2017 ook naar Amsterdam en Antwerpen.

Voor meer informatie en openingstijden kijk je op de website van Frites Atelier.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 11 november, 2016

2 Comments

 • Nanon

  15 maart, 2018

  Ik dacht dat ik gek was toen ik uiteindelijk mijn patatje ging halen bij het frites atelier en het een teleurstellende actief bleek. Saaie patatten die duidelijk bedoeld zijn als drager van de saus ipv smakelijk uit zichzelf. Maar jouw recentie maakt dat ik me iets minder gek voel. Zonde dat het concept vooral om het uiterlijk draait.

  • Laurie

   15 maart, 2018

   Fijn dat je je minder gek voelt. Ik ben benieuwd hoe lang dit concept nog gaat werken want ik hoor dat andere mensen ook teleurgesteld zijn in zowel de patat als de sauzen.

LEAVE A COMMENT