Boekrecensie: Thuiskomen
Dorien Knockaert kun je kennen van het boek Goed Eten – wat op mijn stapeltje naslagewerken en nachtkastkookboeken ligt – of van de Moestuin van Mme Zsazsa, waar ze aan meewerkte. Nu is er een nieuw boek van haar hand: Thuiskomen, wat een pleidooi is voor het doordeweekse, alledaagse koken. Voor eenvoudig eten wat naar meer smaakt. Een pleidooi waar ik het alleen maar mee eens kan zijn.
Geen hypes, gewoon thuiskoken in Thuiskomen
Dit boek is net als Goed Eten niet alleen een verzameling van in dit geval 60 recepten, het leest ook gewoon heel erg lekker; geen droge opsomming van een paar tips die je al kende. Het is ook een definitief afscheid van het drievaksbord wat bestaat uit vlees, aardappels en een bescheiden hoeveelheid groenten. Het bord waarop er altijd een gat overblijft voor de vegetariër. De visie van Dorien op gezondheid bevalt mij ook. Ik word als blogger denk ik nog meer dan menig journalist doodgegooid met hypes. Terwijl er nog zoveel over voeding en gezondheid niet bekend is. Jezelf iets gunnen is inderdaad een vorm van wellness. De enige vorm van dit begrip waar ik achter kan staan, evenwicht. De Franse vorm van niet teveel van alles waarbij je genot niet afwijst.
Veel kennis, veel mooie zinnen
Na een uitgebreide introductie van keukengerei en ingrediënten (alleen van dit gedeelte kun je al heel veel leren) beginnen de hoofdstukken. Soepen, rijst, eieren, noedels, groente uit de oven, bonen, platboord salade, uien, fruit, er komt veel aan bod. Het is misschien niet zoals je gewend bent alleen recepten, er zit ook altijd een introductie bij en heel veel tips en kennis waar je echt je voordeel mee kunt doen. Met citaten en met zinnen als “zalig is het welgemikte zuurtje”.
Recepten in Thuiskomen zijn net even anders
Na een introductie en tips volgen er recepten, recepten met net zo’n prettige toon als de tips. Elk recept is uitgebreid voorzien van allerlei nuttige ideeën en variaties. Gaandeweg krijg je het gevoel “deze mevrouw klinkt zo aardig en ze lijkt zoveel te weten, ik moet echt doen wat ze zegt” Dat de recepten ook nog net zo makkelijk zijn als word gesuggereerd werkt daarbij natuurlijk heel goed. Er zitten ook heel veel tips bij om je recepten aan te passen aan het seizoen, je humeur, of wat je in huis hebt. Groenten hebben hierin wel vaak de hoofdrol. Sommige recepten zijn zo basic, dat je denkt kom op nou, dat heb ik toch wel in de vingers? Het maken van pastasaus bijvoorbeeld of het koken van bruine rijst. Toch heeft ze manieren om daar dan weer een draai aan te geven. Zo wordt de pastasaus gemaakt met gebruinde boter (beurre noisette) en wordt de bruine rijst voor het beste resultaat in de oven bereid.
Beter “losse pols” koken
Het is een welkome twist geven aan dingen die je misschien al tijden op een bepaalde manier doet en bent gaan doen. Dingen die je vaak doet en waar je dus ook het meeste “winst” kunt behalen als je er iets bijleert. Uiteindelijk is de bedoeling dat je ook met meer vertrouwen uit de losse pols kookt. Ik vind het trouwens opmerkelijk dat Goed Eten destijds in Nederland weinig aandacht kreeg in de Nederlandse pers (inclusief blogs) hopelijk is er voor Thuiskomen meer.Thuiskomen
Dorien Knockaert
Uitgeverij Luster
€ 29,95
P.S Hier vind je het een en ander over Thuiskomen op het blog van Dorien Knockaert zelf, Jonge Sla.
Laatste reacties