Boekrecensie: Ingeblikt!
Ingeblikt! is een kookboek over koken met ingrediënten uit blik. Met een paar blikken in huis heb je vaak al meer dan de helft van een goede maaltijd in huis. Ik heb zelf dan ook altijd een voorraadje in huis en ik snap niet waarom voedsel uit blik zo’n slechte naam heeft. Ik schreef daar eerder ook al een blogpost over. Een kookboek over koken met blikken is bij mij dan ook harte welkom.
Natuurlijk zijn er ook andere kookboeken die bijvoorbeeld ingeblikte tomaten voorschrijven. Veel kookboekenschrijvers weten ook wel dat het zonde is mensen buiten het seizoen keiharde en onrijpe tomaten of fruitsoorten te laten kopen. Veel kookboekenschrijvers koken ook gewoon met ingrediënten uit de voorraadkast, net als jij en ik. Voedsel uit blik heeft ook niet overal net zo’n slechte naam als in Nederland.
Minstens een blik
Ingeblikt! bestaat uit 80 recepten verdeeld over vier hoofdstukken. In elke recept zit minstens een blik, soms meer. Zo is er een hoofdstuk over peulvruchten, tomaat & andere groenten, vis, fruit & zoet en bijgerechten. Het boek is niet vegetarisch, er staan visgerechten in. Het doet daarin een beetje denken aan het kookboek De pescetariër. Naast ingrediënten uit blik heb je natuurlijk ook nog andere niet ingeblikte ingrediënten nodig voor de recepten. Dat zijn over het algemeen ingrediënten waarvoor je, net zoals de blikken bij iedere supermarkt terecht kan.
De recepten
De recepten in Ingeblikt zijn divers, van tajine met tomaten en kikkererwten in blik, tot bonen in tomatensaus, maar dan met een zelfgemaakte tomatensaus. Linzenkoekjes, lasagne, rijst met waterkastagnes, linzenragu, noedels met bamboescheuten. Je kan met blik alle kanten op. Ook de zoete kant, want die heerlijke dulce de leche? Gemaakt met gecondenseerde melk uit blik! Ook is er allerlei fruit op siroop waarmee je heerlijke toetjes kunt bouwen. Of je maakt panna cotta met kokosmelk.
Kijk ook eens buiten de supermarkt
Sommige soorten fruit in blik zoals vijgen op siroop, of mango puree zijn moeilijker te krijgen in de supermarkt in Nederland dan in andere landen. Juist omdat het hier minder gekocht wordt gok ik zo. Daarom zou ik je willen aanraden om ook zeker eens bij de toko of de Turkse winkel te kijken, waar ze vaak veel meer ingeblikt fruit verkopen, speciaalzaken voor de vijgen op siroop of expat shops zoals Kelly’s Expatshop. Daar hebben ze het rijst dessert in blik van Ambrosia wat je nodig hebt voor het ijs uit Ingeblikt. Dat weet ik, omdat ik uit nostalgische overwegingen van dat merk graag de custard in blik koop. Mocht je het online willen bestellen dan is dat fijn: blikken kunnen wel tegen een stootje.
Meer blik!
Na het lezen van Ingeblikt! ben ik weer extra enthousiast geworden over voedsel uit blik. Dit boek bewijst voor mij opnieuw dat je met een of twee blikken snel een eenvoudige en lekkere maaltijd op tafel kant zetten. Het bevat best wat visrecepten, dus als je die niet eet is het de moeite om even te checken of het dan wat voor jou is. Ik hoop dat blik nog een keer zijn renaissance mag beleven. Ik hoop dat een boek als Ingeblikt! een eerste zetje zal geven.
Ingeblikt!
Lola Milne
Uitgeverij Becht
€16,99
Laatste reacties