Boekrecensie: Heerlijke Havermout
Door de honger naar superfoods is havermout weer helemaal in de gratie geraakt. Zelfs nu de aandacht voor de exotische superfoods wat begint af te nemen, is havermout nog steeds populair. Net als andere onbewerkte granen trouwens. Vandaag bespreek ik het boek “Heerlijke Havermout” waarin nog wat dieper wordt ingegaan op de vraag wat je met havermout allemaal kunt doen.
Een leuke eerste verrassing in dit boek is dat alle recepten helemaal veganistisch zijn. Ze zijn geschreven door Kathy Hester die eerder kookboeken over koken in de slow cooker en koken met bonen uitbracht. Ze heeft ook een blog over gezond eten. Het boek begint met ingrediënten die je zelf kunt maken zoals karamelsaus, haveryoghurt, kaassaus, worstkruimels, dat soort dingen. Later kun je die weer gebruiken in de recepten die daarna komen, al zou je ze ook kunnen vervangen door in niet zelfgemaakte varianten uit de winkel.
Uiteraard staan er ook havermoutrecepten in, warm voor in de herfst en winter en koud voor in de lente en zomer (ook wel overnight oats genoemd). Daarna volgen de tussendoortjes in de vorm van haverrepen. Natuurlijk kun je ook je lunch- en je avondeten met haver invullen, dit zal voor de meeste mensen, net als voor mij, behoorlijk nieuw zijn. Gerechten als haver risotto, of pizzabodems gemaakt van haver. Natuurlijk kan haver prima hartig, het heeft geen zoete smaak, maar als je vaak havermout eet begin je haver misschien toch meer met zoete gerechten de associëren is mijn ervaring.
de desserts en de drankjes op basis van haver ontbreken uiteraard ook niet in dit boek. Zandkoekjes met haver, chocoladeterrine en havertruffels. Het klinkt allemaal verrukkelijk en totaal niet als gezondheidskost.
Omdat het boek oorspronkelijk uit Amerika komt, wordt er soms gebruik gemaakt van “gebroken haver” en Schotse en Ierse havermout. Die kun je bestellen via bedrijven als iHerb, of je kunt kijken bij speciaalzaken die Engelse producten verkopen, die hebben ze vaak ook. In sommige recepten wordt stevia gebruikt, daarvoor zal je naar de natuurwinkel moeten, net als voor kokosbloesemsuiker en glutenvrije havermout, als je de glutenvrije recepten echt glutenvrij wil houden. De rest vind je wel in de supermarkt.
De recepten zelf zijn makkelijk te maken op een doordeweekse avond, er wordt keurig aangegeven welke recepten sojavrij, vetvrij en glutenvrij zijn. Wat ook handig is, is dat bij ieder recept de voedingswaarden staan vermeld. En elk gerecht is voorzien van een foto van het resultaat, wat ik zelf ook altijd prettig vind om te zien hoe het eindresultaat van een recept er uiteindelijk uit komt of moet komen te zien. Als je graag het cups systeem gebruikt bij het bakken kan dat bij dit boek, want naast grammen staan ook de maten in cups aangegeven. De cups kun je kopen bij kookwinkels en winkels als Dille & Kamille.
Als je alleen al alle ontbijtopties uit dit boek probeert, kun je ruim een maand lang elke dag op een andere manier je dag met haver beginnen. Indrukwekkend! Als je naast lekkere ontbijtjes op zoek bent naar manieren om ook op andere momenten van de dag havermout te eten, is dit al helemaal je boek.
Heerlijke Havermout (superfood van bij ons)
Kathy Hester
Uitgeverij Manteau
€ 19,99
Dingen Die Fijn Zijn
30 april, 2015Ziet er goed uit! Merci voor de tip!
Laurie
30 april, 2015Graag gedaan!
K. Hesselink
9 juni, 2021Klinkt alsof de vertaling niet goed onderzocht is. Ook in Nederland heb je havermout in verschillende vormen verkrijgbaar: van de hele korrel, de hele korrel geplet, tot kleiner & meer voorgekookt. En zelfs havermoutmeel.
Laurie
9 juni, 2021Dit is ook al een behoorlijke tijd geleden verschenen. Steelcut oats, de havergrutten, zijn in Nederland zeker niet bij iedere supermarkt te krijgen. Het kan zijn dat het is aangepast aan de situatie in Nederland toen. Dat weet ik niet want ik was daar niet bij betrokken. Ik weet dat er verschillende vormen haver verkrijgbaar zijn, want ik eet graag haver in allerlei vormen.