Boekrecensie: Happi.food – all the time
Ik lees de Happinez graag en ik geloof dat ik niet de enige in Nederland ben. Volgens mij is het momenteel het best gelezen tijdschrift. In de Happinez, of de Happi.food, die speciaal over eten gaat, staan ook vaak recepten die bij mij ook erg in de smaak vallen. Nu is er dit kookboek, het derde Happinez kookboek alweer. Wat Happi.food – all the time heet.
In dit kookboek staat het beste van 5 jaar Happinez. Ik neem aan dat dat betekent dat de recepten niet per se nieuw ontwikkeld zijn voor dit boek. Sommige komen mij dan ook bekend voor. Persoonlijk vind ik het wel prettig dat ze verzameld worden in kookboeken. Tijdschriften geef ik nog wel eens door en het is een beetje flauw om er dan eerst alle recepten eruit te scheuren en alles bij elkaar is ook lekker overzichtelijk.
Natuurlijk ademt het boek de Happinezsfeer. Mooie kleuren en prachtige voedselfotografie bij ieder gerecht. Het serviesgoed op de foto’s vind ik ook altijd zo mooi, ik hoop dat ik er nog een keer achter kom bij welke winkels dat vandaan komt. De ondertitel van het boek is lekker gezond en makkelijk. Volgens mij klopt dat ook wel. Je kunt ze prima op een doordeweekse werkdag maken.
Wellicht zal je voor sommige ingrediënten een bezoekje moeten brengen aan de natuurvoedingswinkel, zoals kamut, zeewier en matchapoeder. Maar als je dat eenmaal in huis hebt is het een eitje. Onbekende ingrediënten worden bij de recepten ook toegelicht. Soms staan er ook andere handige aanwijzingen bij, bijvoorbeeld voor het zelf maken van kokosyoghurt of paneer.
In het boek vind je recepten voor ontbijt, smoothies, salades, soepen, tussendoortjes, hoofdgerechten, toetjes en zoete snacks. Allemaal wat lichtere gerechten in die typische Happinezstijl. Bij de zoete recepten wordt er gezoet met agave, ahornsiroop, stevia, of gedroogd fruit. In de ribolita zit zoete aardappel, in de clafoutis spruitjes en in de ratatouille seitan. Dat soort dingen maken het een tikje anders en daarom leuk.
Happi.food – all the time is een vegetarisch kookboek, maar dat staat er niet met koeienletters op. Er komen trouwens wel kazen voor in het boek waarbij je moet opletten of je wel een vegetarische variant en voor de parmezaan moet je als strikte vega en goede vervanger zoeken. Traditionele parmezaan moet namelijk bereid worden met stremsel uit een koeienmaag. Alberto Musacchio gaf in Easy Vegeterranean aan dat er heel weinig stremsel nodig is voor heel erg veel kaas, maar lang niet iedere vegetariër vind dat een reden om wel parmezaan te eten. En er staan in het boek ook opties voor veganisten en voor mensen die liever geen gluten eten.
Al met al een prettig boek met voor ieder wat wils en met lekker veel groente. Voor liefhebbers van de Happinez, maar ook voor liefhebbers van gezond en lekker eten en koken heel geschikt.
Happi.food – all the time
€ 24,95
Laatste reacties