Boekrecensie: Goed eten
Goed eten is een boek over duurzaam koken. Het is geschreven door Tom Hunt die in Puur natuurlijk koken al een lans brak voor een duurzamer voedsel systeem. In dit kookboek gaat hij verder op de weg die hij is ingeslagen en gaat hij nog iets dieper in op de vraag wat is een duurzaam eetpatroon? Hij beantwoord die vraag niet alleen met informatie maar ook met recepten.
Het boek begint met een “van top tot teen manifest”met daarin regels als eet voor je plezier. Kook met liefde, ondersteun biodiversiteit en ken je boer. Eet natuurlijk, produceer geen afval, eet vooral planten, eet seizoensgebonden en uit de regio. Eet zo goed mogelijk steun betere landbouw, koop fair trade en oefen invloed uit met je keuzes. Ieder punt uit het manifest word onderbouwd met inhoudelijke achtergronden en praktische tips.
Veganistisch
Waar in Tom Hunt’s eerste boek nog vlees en vis gebruikt werd in de recepten is goed eten helemaal veganistisch. Af en toe komt er wat yoghurt voorbij, maar ik denk dat hij er vanuit gaat dat je daar een plantaardige versie (kokosbasis Griekse stijl voor het juiste vetgehalte) van kunt aanschaffen. In zijn manifest komt voorbij dat je vooral planten moet eten, maar hij geeft aan dat je vlees bij de recepten kunt eten als je dat wil. Hij geeft ook aan wat volgens hem duurzame vlees en vis soorten zijn.
Ik vind het goed dat goed eten zo is ingericht. Ik zie in veel duurzame kookboeken toch vlees of vis voorbij komen. Terwijl ik in mijn omgeving merk dat waar mensen het meeste mee worstelen het vinden van lekkere plantaardige recepten is. Recepten om vlees te bereiden kennen ze vaak al. Plantaardig is ook het meest duurzaam, omdat zoals Tom Hunt in zijn boek ook al aangeeft. Vlees het meeste aan grondstoffen kost, een kilo vlees kost vele kilo’s planten.
Uitproberen
Goed eten bevat recepten voor ochtendmaaltijden, “snel slowfood” zoals lunch en diner. Gezinsmaaltijden en party food een hoofdstuk over salades en zoete verwennerij. Er is ook een hoofdstuk met basis recepten met recepten om bijvoorbeeld zelf dingen te fermenteren en zelf je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Elk hoofdstuk heeft naast recepten ook een soort schematische pagina’s met kooktips. Over hoe je zelf een lekkere soep samenstelt bijvoorbeeld of een goede bowl samenstelt. Dit om je aan te moedigen zelf dingen uit te proberen in de keuken.
Niet alles is in de supermarkt verkrijgbaar
De recepten zijn helemaal in lijn met Tom’s manifest en bevatten ingrediënten als bonen, allerlei soorten granen, allerlei soorten groenten, waaronder ook de onbekendere soorten als knolraap en schorseneer. Sommige ingrediënten zal je in de supermarkt niet vinden. Dat is ook de bedoeling, want Tom wil dat je zo ver dat kan winkelt bij zero waste initiatieven (waarvan ik denk dat er in Engeland momenteel veel meer zijn) boerenmarkten en biowinkels. Al denk ik dat de supermarkt ook best veel heeft.
De recepten zijn leuk. Zo heeft hij een heel eenvoudige vervanger voor een “broodje avocado” op basis van tuinbonen. Eenvoudig maar doeltreffend. Verder maakt hij een soort van roerei, maar dan met geroosterd kikkererwtenmeel, een tabouleh, maar dan met boekweit en kersen en brownies met koffiedik. Het hele boek is voorzien van prachtige foto’s van het eindresultaat van de recepten, maar ook van ingrediënten en boerderijen.
Goed eten is een fijn boek voor mensen die bezig zijn met het onderwerp duurzaamheid. Als je niet weet waar je moet beginnen of iets meer achtergrond informatie wil is dit het boek voor jou. Zelfs als je het manifest niet zou willen lezen zitten de regels van het manifest verwerkt in het recepten. Als je ze kookt ben je dus best goed bezig.
Goed eten
Tom Hunt
Spectrum
€35
Laatste reacties