Boekrecensie Airfryerbijbel
Het moest er een keer van komen mijn eerste airfryer kookboek in de vorm van deze Airfryerbijbel. Ik heb sinds begin dit jaar een airfryer in huis en zoals met ieder nieuw kookgadget is het interessant om dingen te proberen en te kijken wat werkt, of wat juist niet. Het is dan helemaal geen slecht idee om er kookboek bij te zoeken. Toen ik bijvoorbeeld een snelkookpan kookboek kocht ging er een wereld voor me open aan mogelijkheden. Ik was dus heel benieuwd wat ik van de Airfryerbijbel zou leren.
De Airfryer
Toevallig heeft Bas Robben, de schrijver van de Airfryerbijbel dezelfde airfryer als dat ik heb de Philips airfryer combi xl HD 9880/90. Er hoort bij dit model ook een kernthermometer. Hij wordt trouwens niet betaald door Philips, ze hebben hem alleen een airfryer te beschikking gesteld, zonder verdere inspraak. Hij beantwoordt in zijn inleiding ook nog vragen die je kunt hebben over airfryen en vertelt wat je verder nodig hebt als je dit kookboek wil gebruiken, aan accessoires voor de airfryer zelf en daarnaast zoals bijvoorbeeld een oliespray een staafmixer. Daarna vind je nog een introductie van ingrediënten en how to’s voor bijvoorbeeld het vlinderen van een kip en focaccia.
Bijna alles kan in de airfryer
De recepten in de Airfryerbijbel zijn onderverdeeld in Basics, Alles met aardappel, Faux frituur, Roosteren, Met de kernthermometer, Stoven, Alles in 1, Hartig bakken, Zoet bakken, Drogen, Ontbijt en lunch en Extraatjes. Ik denk dat alleen al deze opsomming laat zien dat je met een airfryer best veel kanten op kunt, zeker als je er tot nu toe alleen maar kant-en-klare snacks in hebt opgewarmd, zal er een wereld voor je open gaan. Feit is natuurlijk wel dat je wel zal moeten koken. De airfryer doet een gedeelte van het werk, zeker, toch moet je nog dingen fijnsnijden, pureren of kneden. Het is niet zo dat je een gadget koopt een geen vinger meer hoeft uit te steken.
Chic diner uit de airfryer
Sommige recepten uit het boek zij voor een complete maaltijd, maar ook voor losse (bij)gerechten of dessert. Er zijn doordeweekse opties, maar ook zeker recepten voor gerechten die behoorlijk chic voelen en die je gerust met een kerstdiner op tafel zou kunnen zetten, zoals sticky pastinaak met chili en parmezaan en spruitjes met specerijenhoning en opgeklopte feta. Er staan behoorlijk wat recepten met vlees en vis in Airfyerbijbel, dus als je vegetariër bent weet ik niet of dit een aanrader voor jou is.
Ingrediënten
Voor sommige recepten heb je ingrediënten nodig als miso, panko, bimi, harissa of een bepaald soort kaas. Een toko of Turkse supermarkt heeft zulke dingen vaak wel. Ik vind de ingrediëntenlijsten niet bijzonder lang en als ze lang zijn, is het vaak omdat er meerdere componenten aan een recept zitten, zoals een saus of topping. Bij de meeste recepten zit een foto van het eindresultaat en staat aangegeven hoe lang je bezit bent met voorbereiden en hoe lang iets in de airfryer zit.
Voorverwarmen?
Zelf heb ik ervaren dat een airfryer niet hoeft te worden voorverwarmd. Hij begint gewoon met het programma en dat is het. Daarom vind ik het wel gek dat Bas Robben bij een paar recepten vraagt om de airfyer voor de verwarmen, dat zou betekenen dat ik de aifryertijd langer moet maken en dan bewust moet onderbreken om te er iets in te doen? Het kan natuurlijk zijn dat iets al in een heet bakje of mandje terecht komt voor de garing. Verder vind ik de instructies duidelijk. Voor het hoofdstuk dat gebruik maakt van de thermometer die je kunt aansluiten op je airfryer moet je wel net het model hebben dan dat heeft. Verder kan je alle recepten in iedere airfryer die groot genoeg is voor de ingrediënten maken.
Airfryerbijbel is een fijn airfryerkookboek
Ik vind de Airfryerbijbel een leuk kookboek. Waar andere airfryerkookboeken zich vooral lijken te richten op zo makkelijk mogelijk en zo min mogelijk ingrediënten, is dat hier niet zo, waardoor het meteen opvalt. Hier staat vooral centraal wat er allemaal mee kan en dat is een hoop. Yvette van Boven noemde de het apparaat in het boek Etenstijd de snelkookpan onder de ovens. Wordt het een keukenapparaat waar we niet meer zonder kunnen? De tijd zal het leren. Tot die tijd kan je er met dit kookboek in ieder geval lekkere dingen mee maken.
Airfryerbijbel
Bas Robben
Carrera Culinair
€34,99
Laatste reacties