Vragen & Antwoorden

Vragen & Antwoorden @ Lauriekoek.nl
Ik heb inmiddels alweer bijna 7 jaar een weblog. En ook ongeveer even lang ook een e-mailadres waar mensen hun vragen, persberichten en andere verhalen kwijt kunnen. In die tijd zijn mij ook heel wat vragen gesteld. Meestal beantwoord ik de ontvanger persoonlijk, dus het antwoord is hier niet te zien. Soms is dat jammer, want misschien vinden meer mensen hier de vragen en antwoorden wel interessant. Vandaar dus deze blogpost, met een selectie van wat vragen van de laatste tijd.

Hee Laurie ik moet voor school een project doen/een werkstuk inleveren/ iets doen wat ik niet begrijp. Kun jij helpen?

Ik krijg vrijwel dagelijks mail van mensen die iets voor hun opleiding moeten doen waar ze hulp bij zoeken. Soms kan ik helpen, vaak kan ik ook niet helpen. Bijvoorbeeld omdat ik daar geen tijd voor heb. Vragen mag altijd maar ik mag ook altijd nee zeggen. Ik reken op je begrip, houd het beleefd.

Ik werk voor een tijdschrift/krant/website en ik wil een interview met je! Mag dat?

Mail mij gerust, ik hoor graag van je wat de bedoeling is.

Yo Laurie, alle wetenschappers zijn het erover eens: insecten gaan het wereld voedselprobleem oplossen! Wanneer begin je met het eten en promoten van insecten?

Yo vragensteller, ik ben vegetariër, dat betekent dat ik geen dieren eet. Voor mij betekent dat ook geen vis of geen gelatine. Ik weet dat sommige mensen zeggen dat je gerust oesters kunt eten, of garnalen, of krekels, omdat die geen pijn zouden kunnen voelen. Maar ik houd mij aan de definitie van de Nederlandse Vegetariërsbond. Ik ga dus ook geen insecten eten of promoten, er zijn genoeg andere eiwitbronnen die geschikt zijn voor vegetariërs (en veganisten), dus over de nabije toekomst maak ik me geen zorgen.

Het is ook niet zo dat alle wetenschappers het eens zijn, de een pleit voor plantaardig eiwit, de ander voor grote veefabrieken. Dit is een heel erg boeiende discussie, die ik met veel interesse volg.

Ik heb een dieet bedacht, zou je dat kunnen promoten?

Ik heb niets met diëten, dus nee. Het boek wat nog het meest in de buurt komt van een dieet is het VB6 kookboek. Verder dan dat ga ik niet. Riot don’t diet. Dit betoog van voormalig Great British Bakeoff deelnemer Ruby Tandoh wil ik trouwens ook even delen, nu we het toch over diëten hebben. Het gaat over clean eating, over je aan alle regels houden, en je toch niet prettig voelen.

Hé, ik ben vegetariër/veganist en ik maak me zorgen of ik wel genoeg vitamine zus of zo binnenkrijg

Ik ben géén dokter en het lijkt me geen goed idee om te doen alsof. Ga dus naar de huisarts of de diëtist als je je ergens zorgen over maakt. Ga niet in de wilde weg zelf suplementeren of aan je dieet morrelen, er is hulp, maak daar gebruik van.

Laurie, ik wil graag een van je foto’s gebruiken!

Fijn dat je mij mailt! Ik vind het altijd prettig als mensen eerst om toestemming vragen, want in tegenstelling tot wat mensen denken, zijn ook afbeeldingen op internet gewoon auteursrechtelijk beschermd, ja zelfs als er geen lelijk watermerk op zit. Ook mijn teksten kun je trouwens niet overnemen zonder toestemming.

Zou je gratis voor mij recepten willen schrijven/recensies willen schrijven/foto’s willen maken/cupcakes willen bakken?

Dit is waar ik het meeste mails over krijg. Eigenlijk bijna dagelijks. Het is namelijk zo dat sommige mensen denken dat omdat ik hier “gratis” blog (spoiler: het is niet zo gratis, het is net als met hardlopen, hardlopen zelf is gratis, de schoenen en kleding niet) ik ook andere dingen wel zomaar gratis zou willen doen. Eigenlijk gelden hier de drie p’s uit het bedrijfsleven: ik wil graag poen, prestige of pret. Is geen van de factoren aanwezig? Dan kan het zomaar zijn dat ik nee zeg. Of dat ik graag als ZZP’er ingehuurd wil worden, maar dat valt dan weer onder poen.

Ik heb ontdekt dat je wel eens X gebruikt of X eet. Dat is helemaal niet duurzaam!

100% scoren op de duurzaamheidsschaal is sowieso ontzettend moeilijk. Dus ja, er zal wel eens een oreo met palmolie in mijn mond verdwijnen, of een stukje niet fair trade chocolade, of ik lees een boek gemaakt van niet duurzaam papier. Voorbeelden genoeg. Betekent dat dat ik er maar met de pet naar moet gaan gooien, omdat ik de 100% niet haal? Nee dat denk ik niet. Ik ben liever inconsequent goed dan consequent slecht.

Wat is je favoriete kookboek/lievelingskleur/favoriete fruit/groente?

Mijn favoriete kookboek wisselt dagelijks. Momenteel is het Made in India, maar morgen kan het weer veranderd zijn. Mijn lievelingskleur is paars, mijn favoriete fruit is aardbeien en groente avocado, maar ik ben ook fan van aubergine. Vooral de graffiti aubergine is een plaatje om te zien.

Wie bewonder je?

Moeilijke vraag! Ik heb geen posters aan de muur hangen maar ik heb bewondering voor filosoof Peter Singer en Katherine Zwitser die illegaal de marathon van Boston liep, toen marathons nog ongeschikt werden gevonden voor vrouwen. Ook heb ik bewondering voor Nobelprijswinnaars Banting en Best. Dit zijn trouwens zomaar drie mensen die mij te binnen schieten. Op culinair gebied vind ik het nog moeilijker om helden aan te wijzen, er zijn zoveel mensen die geweldig mooie kookboeken schrijven. Isa Chandra Moskowitz heeft geweldige veganistische kookboeken geschreven, Mark Bittman heeft een geweldig naslagwerk geschreven in de vorm van De Dikke Vegetariër. Yotam Ottolenghi heeft bewezen met goede groente gerechten dat groenten zeer de moeite waard zijn.

Kan ik iets bij je kopen wat je op je website bespreekt?

Nee, want ik heb geen webwinkel. Echt niet. Ik verwijs in blogposts daarom keurig naar de webwinkel of winkel waar je het wel kan kopen.

Wil je aan linkruil met mij doen?

Ik doe niet aan linkruil. Dat sommige van de websites op naar mij linken is toeval, waarschijnlijk vinden ze mij gewoon leuk. 🙂 Ik denk niet dat linkruil bijdraagt aan betere vindbaarheid via zoekmachines (alias Google), misschien heb ik het mis, maar dat is een risico dat ik graag neem.

Wat is je favoriete restaurant?

Ik heb ooit eens heel lekker vegan gegeten bij Lucky Leek in Berlijn en ik eet graag bij Spirit! Ook restaurant De Kas in Amsterdam staat hoog op mijn lijstje van restaurants waar ik graag weer een keer zou eten.

Waarom ben je zo bang voor bpa?

Nou ik ben niet echt bang, het is meer het voorzorgsprincipe, net als met oesters, garnalen en insecten. Van die laatste weet ik niet zeker of ze pijn lijden dus eet ik ze niet. Van bpa weten we niet of het schadelijk is, dus gebruik ik het liefst bakjes en zakjes die het niet bevatten. Ik heb trouwens ook ontdekt dat ik glas en rvs gewoonweg hele prettige materialen vind om voedsel in te bewaren, evenals Beeswraps, die overigens geen rare smaak geven aan bijvoorbeeld  een halve watermeloen, terwijl dat bij plastic folie wel anders is, is mijn ervaring. Kortom, ik zal niet snel terug gaan naar goedkope plastic bakjes of folie.

Waarom besteed je niet meer aandacht aan dierenleed? Of aan biodiversiteit? Of het uitsterven van diersoorten?

Vroeger was ik een enorme schreeuwlelijk, ik wilde zoveel mogelijk dieren redden en ik dacht dat ik dat zou bereiken door mensen er zoveel en zo vaak mogelijk op te wijzen dat ze “verkeerd” bezig waren. Dat koste heel veel energie en ik merkte dat heel veel bezig zijn met wat er verkeerd ging in de wereld me niet bepaalde opvrolijkte of motiveerde. In tegendeel. Daarom focus ik hier op de dingen die positief zijn (zoals ik iemand ooit hoorde zeggen “liefde is mijn favoriete wapen”) en plaats ik bijvoorbeeld geen foto’s van mishandelde dieren, of verhalen over afnemende biodiversiteit door de landbouw. Dat laatste is trouwens ook niet mijn expertise, dus ik laat dat graag over aan mensen die het echt goed kunnen onderbouwen en uitleggen.

Het is trouwens niet zo dat ik mijn ogen er voor sluit, ik lees nog steeds boeken over de toestand van de wereld, over dierenrechten, over mensenrechten. En via mijn time-line op Facebook stromen de problemen mijn wereld nog steeds binnen. Zwerfdieren, de toestanden in Aleppo. Mocht er in de toekomst trouwens wel over willen schrijven, of mijn hart hier willen luchten, dan zal ik dat zeker doen, daar kun je van op aan.

Al die pannen die je bespreekt op je website, leven die allemaal nog?

Ja! Op de Greenpan na, die begon op een gegeven moment toch de mankementen te vertonen, waarop mensen mij in de comments vanaf het begin hebben gewezen. De rest doet het nog uitstekend en word door mij vrijwel dagelijks gebruikt. Mocht daar in de toekomst iets in veranderen dan zal ik dat zeker hier melden.

Ik ben net een blog begonnen, heb je tips?

Schrijf over de dingen die je bezighouden, over je passie (ja echt eten en alles er om heen is mijn passie hoe oudbakken dat ook mag klinken). Sommige volksuniversiteiten bieden handige cursussen aan in bijvoorbeeld WordPress, wat heel handig kan zijn om dat beter te leren begrijpen. Verdiep je in je fototoestel. Zit je vast qua schrijven? Lees dan eens het boek Zin van Geertje Couwenbergh of het boek Schrijven vanuit je hart van Natalie Goldberg.

Posted by on 7 september, 2016

4 Comments

  • Marian

    30 oktober, 2017

    Hoi laurie,

    mijn complimenten voor je website, via een tip ben ik op je website terecht gekomen. Ik ga je zeker volgen.

    Met vriendelijke groet,
    Marian

  • Joke Claassens

    30 december, 2019

    Ben op je site terecht gekomen omdat ik zocht op Nordic Ware. Zou heel graag willen weten als je er een tulband in bakt op hoeveel graden zet je de oven dan? Ik gebruik een recept uit de allerhande en daar staat 175 gr 1 uur bakken. Ik bak 10 minuten minder.. De tulband (ik heb het zandkasteel van Nordic) komt er heel donker uit.. Alvast bedankt voor je antwoord.

    • Laurie

      30 december, 2019

      Er is geen algemene temperatuur voor elke bakvorm. Dus ook niet voor Nordic Ware. Ik zou mij wat dat betreft dus aan de temperatuur van het recept houden. Je schrijft dat je hem 10 minuten korter hebt gebakken en dat hij te donker was. Mijn eerste advies zou dan zijn: koop bij een winkel een oven thermometer en kijk of het wel daadwerkelijk die temperatuur word in de oven. Misschien word hij veel warmer dan 175 graden en moet jij je oven net een tikkie lager zetten. Dat kan enorm verschillen per oven. Bij bakken maakt dat ook veel meer uit dan gewoon je eten gaar maken.

LEAVE A COMMENT