StrawZ, rietjes gemaakt van tarwe

StrawZ @ Lauriekoek.nlIn mijn eeuwige zoektocht naar duurzame alternatieven heb ik iets nieuws gevonden: rietjes gemaakt van tarwe! We hadden al composteerbare rietjes, rietjes gemaakt van glas, rvs, siliconen, bamboe of papier, maar nu dus ook tarwe met de geinige naam StrawZ, met een knipoog naar hooi. 

Twee soorten duurzame rietjes

Ik denk dat er grofweg onderscheid te maken valt tussen twee soorten rietjes. Rietjes die bij wijze van spreken een leven lang mee moeten gaan (glas, rvs, siliconen) en rietjes die misschien minder mee gaan, maar wel milieuvriendelijk zijn (bamboe, papier, composteerbare rietjes en tarwestengels). De rietjes die lang meegaan zijn meer voor thuisgebruik en voor degene die een eigen rietje bij zich wil hebben. Milieuvriendelijke wegwerprietjes zijn op hun beurt weer meer geschikt voor de horeca.

Inspiratie van Lucky Luke

Het tarwestrootje als rietje is eigenlijk helemaal niet zo’n vergezocht idee. Lucky Luke kauwde al tijden op een tarwestrootje, of misschien is het een grashalm. Hij mocht niet meer roken en dit was het alternatief. Nu begint plastic uit de gratie te raken en wordt het weer vervangen door een strootje. Wie had dat kunnen denken?

De voordelen van StrawZ

Volgens mij is er weinig bewerking nodig om tot een tarwerietje te komen, de stengels zijn namelijk al hol van binnen. Je moet ze alleen op de juiste hoogte oogsten. Het is helemaal van natuurlijk materiaal en je kunt het dus gewoon op de composthoop gooien, of bij het gft. Je kan er volgens de website van StrawZ ook warme dranken mee drinken, al zou ik niet weten waarom je dat zou willen doen. Oh, en in tegenstelling van papieren rietjes worden ze niet nat en slap en ze zijn glutenvrij. Het probleem voor mensen met coeliakie ligt in de korenaar, niet in de stengel. Al snap ik best dat mensen met coeliakie de hele tarweplant vermijden als de pest.

Nadelen?

Nadelen? Ja nou ja als je zo iemand bent die graag aan je rietje zit vogelen dan heb je pech. De rietjes breken dan makkelijk. Daarom is het handig om meerdere rietjes in een glas te hebben. Ik snap trouwens ook dat mensen vinden dat rietjes die herbruikbaar zijn te verkiezen zijn boven rietjes die helemaal weg kunnen rotten. Toch vind ik zelf het een niet boven het ander staan, niet iedereen heeft altijd een herbruikbaar rietje bij de hand. Nu kunnen zelfs mensen die dat ecogedoe, maar niets vinden mee doen, als ze toevallig ergens een drankje met een StrawZ krijgen.

Rietjes van stro zien er vrolijk uit

Zelf vind ik drankjes met StrawZ erin er ook leuk uitzien. Al is dat natuurlijk persoonlijk en zal het ook zeker meespelen in mijn achterhoofd dat plastic veel problemen oplevert. Het vervangen van een rietje is maar een kleine stap, maar ik vind het wel een goed idee dat we beginnen met vervangen van single use plastic. Hopelijk volgt de rest dan vanzelf. StrawZ @ Lauriekoek.nl

Voor meer informatie en verkoopadressen kun je terecht op de StrawZ website.

Posted by on 3 april, 2019

2 Comments

  • Claudia

    28 oktober, 2019

    Zijn deze rietjes glutenvrij?

    • Laurie

      29 oktober, 2019

      Volgens mij staat dat in de blogpost. De rietjes zijn glutenvrij.

LEAVE A COMMENT