Nordicware bakvorm

Review Nordicware - Lauriekoek.nlNordicware. De merknaam an sich zegt je misschien niets maar als je ook maar een keer de Great British Bake-Off of Heel Holland Bakt hebt gezien dan heb je deze vormen waarschijnlijk voorbij zien komen. Ook in menig bakboek schitteren met deze bakvormen gemaakte cakes. In Amerika bestaan er zelfs Nordicware fanclubs. Zo ver is het in Nederland bij mijn weten nog niet maar ik wilde natuurlijk ook graag een taart bakken met een van deze befaamde bakvormen. Gewoon om te kijken of de fanclubs gelijk hebben.

Aluminium

Nordicware is een Amerikaans merk en dit type bakvorm is gemaakt van giet aluminium. Bij aluminium denk je misschien aan lichte potten en pannen, maar deze vormen voelen zwaar aan. Het ziet er bepaald niet uit als een wegwerpvorm. Het voelt en ziet eruit als een substantiële vorm die vele maar dan ook vele jaren mee kan. Je krijgt er levenslange garantie op. Review Nordicware - Lauriekoek.nl

Er zijn verschillende soorten vormen van dit merk voor verschillende soorten cakes. Ik denk dat de bundt vormen het populairste zijn. De vorm op de foto’s is de crown bundt. Deze vorm is goud en betekend dat hij Limited Edtion is Nordicware bestaat namelijk 70 jaar. Deze vorm schijnt geïnspireerd te zijn door besneeuwde berglandschappen. Review Nordicware - Lauriekoek.nl

Invetten

Door de soms ingewikkelde vormen moet je wel even wat aandacht besteden aan het invetten. Dat kan met een fijn kwastje wat je bij iedere supermarkt of kookwinkel kan kopen. Een fijn meditatief klusje vind ik. Je kunt ook een speciale bakspray kopen en de vorm goed insprayen. Neem dan een bakspray zonder lecithine, want die kunnen een plakkerig residu achterlaten in de vorm en dat is echt zonde. Lecithine zit vaak in baksprays om water met olie te laten binden en de spray zo beter te laten sprayen. Je kunt natuurlijk ook zelf een spray maken met een sprayflesje en olie zo weet je zeker dat je goed zit. Zo weet je zeker dat je beslag niet vastbakt en je cake geruïneerd raakt.

Zelf gebruikte ik het recept van Nigella Lawson en ik gebruikte haar tip: 2 eetlepels bloem gemengd met twee eetlepels olie tot een papje roeren en daar de vorm goed royaal (pun intented) mee invetten. Daarna zet je de vorm op z’n kop, zodat het teveel kan uitlekken op een keukenpapiertje. Dat werkte uitstekend, toen ik de vorm omkeerde kwam de cake er in een vloeiende beweging uit. Gelukkig ook maar want je mag geen scherpe objecten gebruiken om te cake er uit te priegelen. Dat priegelen heeft trouwens toch weinig zin vanwege de vorm van de bakvorm. Review Nordicware - Lauriekoek.nl

Bakken

Een andere pro tip: bak je cake lang genoeg, want ook dat heeft invloed op of je hem eruit gaat krijgen of niet. Ongare cake breekt in stukken. Dus gewoon de oven tijd in het recept aanhouden en desnoods even met een satéprikker goed checken of ie gaar is, vooral nabij de opening van de vorm. In dit geval kan je beter iets te lang bakken dan iets te kort. Als je er een paar cakes gebakken hebt weet je vanzelf hoe zo’n vorm werkt.Review Nordicware - Lauriekoek.nl

Al met al moet ik de fans gelijk geven, het zijn prettige vormen om mee te bakken en ze zijn ook nog eens heel mooi. Zo mooi zelfs dat ik zelf overweeg om mijn vorm aan de muur te hangen in de keuken. Als je het invetten en bakken serieus neemt eindig je met een fantastisch eindresultaat dat het heel goed doet op foto’s en waarmee je onmiddellijk indruk maakt op je vrienden. Of ze nou Great British Bake-Off kijken of niet. Review Nordicware - Lauriekoek.nl

Een voordeel is trouwens ook dat je helemaal geen glazuur op je cake hoeft te doen als je dat niet wil. De vorm is al heel indrukwekkend, als je er wel glazuur op wil doen kan dat natuurlijk prima. Door de ribbels in de vorm verdeeld zich het glazuur zich heel mooi. Maar een beetje poedersuiker volstaat. Review Nordicware - Lauriekoek.nl

Je kunt Nordicware bakvormen vinden bij de betere kookwinkel en betere online kookwinkel. Er zijn meerdere typen bundt- of tulbandvormen, maar er zijn ook andere soorten en maten vormen van hetzelfde merk. Als je een bakliefhebber bent en je overweegt iets aan te schaffen dan kan ik je deze vormen van harte aanbevelen.

Posted by on 6 april, 2018

9 Comments

  • Vivian Cox

    27 maart, 2020

    Heb dus de viervoudige mini tulband vorm hiervan en er inmiddels achter dat een tulband recept t beste zal werken. En ik ga dus dan maar ook Nigella’s invet tip maar opvolgen

    • Laurie

      28 maart, 2020

      Je kan ieder cake recept proberen! Ik heb goede ervaringen met allerlei soorten cake. Goed invetten is inderdaad altijd belangrijk.

      • Vivian Cox

        29 maart, 2020

        Yessss Nigella’s tip van het bloem olie papje werkte 🙌🏻. En heb er deze x een recept van een tulband met bruine basterdsuiker ingedaan en Super. In de 4 tulbandjes in 1 vorm kun je de gewone baktijd van 50-60 min aanhouden .. ik dek de vorm na 30 min wel af met aluminiumfolie 😉

        • Laurie

          29 maart, 2020

          Goed om te horen!

  • Josephine

    20 september, 2020

    Inmiddels 2 van deze mooie bakvormen in bezit. Een prachtig Bundtmodel. En een voor hele kleine cakejes of zalmmoussejes. Mijn probleem blijft: welke hoeveelheden hou je aan. Veel recepten moeten omgerekend. Hoe doen jullie dat ?

    • Laurie

      20 september, 2020

      Ik neem aan dat je bedoeld dat recepten moeten worden omgerekend van Amerikaanse cups naar Europese grammen en mililitters? Daar zijn online tabellen en apps voor. Dat is een hoop gedoe en de kans dat je toch niet eindigd met het gewenste eindresultaat is groot. Want een vloeistof is weer heel anders dan een vaste stof als meel. Veel goede Amerikaanse schrijvers geven naast cups ook grammen in hun recepten. Dat is een stuk precieser want je kunt een cup heel vol duwen met meel maar 200 gram blijft 200 gram.
      Ik zou als je met Amerikaanse recepten werkt die die met cups werken niets omrekenen. Koop bij een kookwinkel, Hema of Dille & Kamille een set cups om mee te bakken en een set van die standaard lepels en bak het recept zoals het er staat. Scheelt een hoop gereken en als je ze eenmaal in huis hebt kun je alle recept die met die maten werken makkelijk maken. Sommige mensen hebben zelfs liever cups dan een weegschaal.

  • Liesbeth

    26 november, 2022

    Tien jaar geleden kreeg ik van mijn partner een kerstboom vorm van nordic ware. Sindsdien bakken mijn toen 7-jarige zoon en ik deze cake voor eerste Advent.
    Elk jaar was ik aan het worstelen met het lossen van de boom.
    Vandaag heb ik jouw anti-aanbak mengsel goed over de hele pan gesmeerd. De boom staat nu in de oven en over ongeveer een uur komt het resultaat. Ik ben héél benieuwd of het bij deze bewerkte vorm ook lukt.

    • Liesbeth

      26 november, 2022

      Yesss!! Hij is inderdaad prachtig uit de vorm gekomen. Jammer dat er geen foto bij kan.
      Deze ‘bakspray’ hou ik er in. 😁👍🏻bedankt.

      • Laurie

        26 november, 2022

        Wat goed om te horen! Soms laten mensen hier een reactie achter en dan hoor ik nooit meer hoe het verder gaat. Geniet van je compleet uit de vorm gekomen cake en stuur me gerust een foto. Mijn e-mail adres vind je bij het contact gedeelte van mijn blog.

LEAVE A COMMENT