Recept: Wacky Cake

IMG_0380[1]
Deze taart heet wacky cake maar is eigenlijk helemaal niet zo wacky. Hij is heel makkelijk te maken op een regenachtige dag. De meeste ingrediënten heb je vast in huis. Het gekste ingrediënt is wellicht de azijn, wat nodig is voor de reactie met bicarbonaat, wat de cake uiteindelijk luchtig naakt. Wees gerust, daar proef je in de uiteindelijke cake niet meer van.
In het originele recept wat ik had ging een stuk meer suiker, maar ik heb de hoeveelheid suiker wat teruggebracht en het smaakt nog steeds prima. Waarschijnlijk is deze cake uitgevonden tijdens de tweede wereld oorlog, toen sommige producten op rantsoen waren. Omdat er geen eieren en geen melk in gaan is het recept geschikt voor veganisten en mensen die niet tegen melk kunnen. Net zoals de herkomst van het recept is ook de afkomst van de naam onzeker.

Een van de theorieën is dat kinderen het raar vonden dat er olie en azijn in ging, iets wat vooral met dressings voor salade werd geacossieerd. Daarom zouden ze de cake wacky hebben genoemd.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram bloem
  • 225 gram witte suiker
  • 30 gram cacaopoeder
  • snuf zout
  • 1 theelepel soda bicarbonaat (ook wel zuiveringszout genoemd)
  • 250 ml plantaardige melk naar keuze (of water)
  • 1 eetlepel azijn
  • 6 eetlepels neutrale olie (zoals koolzaad, zonnebloem, of milde olijfolie)
  • Eventueel: 1 theelepel vanille-extract

Verwarm de oven voor op 175 graden, vet een bakvorm van 20 bij 20 cm in met olie, of bekleed met bakpapier. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en het zout goed door elkaar. Maak drie kuiltjes, doe in het ene kuiltje de olie, in de andere de plantaardige melk of water naar keuze en in een kuiltje de azijn. Als je vanille-extract wil gebruiken voeg dan ook dat nu toe. Meng goed door elkaar maar stop met roeren als alles goed gemengd is. Doe het beslag in de bakvorm en bak voor 30 minuten.

Besprenkel de cake voor het serveren eventueel met poedersuiker. Eet smakelijk!

IMG_0382[1]

Posted by on 3 juni, 2015

LEAVE A COMMENT