Recept: Vegan Boerenkoolpesto

BoerenkoolpestoDus, de winter is nu (zeker gezien het weer) wel over en boerenkool is nog volop te krijgen. Met zo’n extreem zachte winter en gunstige weersvooruitzichten is het nou niet echt de tijd om stamppotten te eten. Met die boerenkool zijn er nog talloze mogelijkheden te bedenken. Het is namelijk ook een prima basis voor pesto, jawel. En het smaakt nog verdomde goed ook.

Wat heb je ervoor nodig:

  • een bosje basilicum
  • een hoeveelheid verse boerenkool, qua volume ongeveer 3 maal het bosje pesto
  • 4 tot 6 eetlepels olijfolie
  • ± 30 gram pijnboompitten
  • ± 30 gram blanke amandelen
  • 1 eetlepel voedingsgist
  • 1 teentje knoflook (rauw en gesnipperd).
  • sap van een halve citroen
  • ½ theelepel zout
  • snufje peper (naar smaak)

Boerenkoolpesto

En dan:
Was de boerenkool goed, verwijder de dikke stelen en stoom de boerenkool een paar minuten in een stoommandje. Laat het goed uitlekken en dit samen met alle andere ingrediënten in een keukenmachine en hak het fijn. Je kunt ook een staafmixer gebruiken, dat werkt ook prima. Proef de pesto goed, het zal je verrassen hoe smaakvol deze al is. Als er iets ontbreekt, dan kun je altijd nog meer van een van de bovenstaande ingrediënten toevoegen.

Pesto laat zich prima invriezen. Als je het van plan bent om een paar dagen te bewaren, dan kan dat ook goed in de koelkast. Bewaar het in een afgesloten potje en dek het af met wat extra olijfolie (zodat de pesto net onder staat).

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 10 maart, 2014

3 Comments

  • Bonnie

    10 maart, 2014

    Mmm, lijkt me lekker! Pas heb ik nog een hele bos rucola tot pesto verwerkt, maar basilicumpesto blijft toch wel mijn favoriet. De combinatie met boerenkool en amandelen moet ik ook eens proberen.

  • Pauline

    3 november, 2014

    Wauw!!
    Net gemaakt. Dit is smullen zeg. Vanavond als saus over de taco’s gevuld met groenten mix. Er zal vast nog over zijn dan kan ik er morgen nog mooi van genieten, over de salade-lunch.

    • Laurie

      3 november, 2014

      Leuk om te horen dat je het lekker vind! Boerenkool is weer in het seizoen. :-)

LEAVE A COMMENT