Recept: Tomaatjes Uitdrogen in de Oven

TomatenBij Volkskeuken de Mallemoere zat er laatst een gedroogd tomaartje bij het eten. Die hebben ze zelf laten uitdrogen in de oven, waardoor ze heerlijk zoet worden. Veel lekkerder dan wat je in de winkel kunt kopen. Het is eigenlijk heel simpel om ze zelf te maken, en als je de drie uur dat ze ongeveer in de oven staan niet meerekent is het ook super snel.

1. Koop tomaten. Alles voldoet wel, hoe rijper hoe lekkerder natuurlijk. Trostomaten zijn prima geschikt en voor het voorbeeld op foto zijn gele cherrytomaatjes gebruikt.

2. Volg het onderstaande recept, het is uitgewerkt per 500 gram tomaten (dat zijn pak ‘m beet 6 trostomaten of 2 doosjes cherrytomaatjes).

En dan heb je naast tomaten de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • ½ theelepel zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm

3. Snijd de tomaten doormidden. Leg de tomaten met de doorgesneden kant naar boven netjes in een bakblik of ovenschaal. Meng de olie, azijn, poedersuiker, knoflook, peper en zout goed door elkaar in een kommetje. Verdeel dit mengsel over de bovenkantjes van alle tomaten. Dit zou je kunnen gieten, scheppen met een lepeltje, of met een kwast (wat je het handigst vindt). Strooi de oregano en tijm over de tomaten en doe de hele handel in de oven. Laat ze 2 tot 3 uur (afhankelijk van de grootte van de tomaten) rustig uitdrogen op max. 120 graden.

Posted by on 29 januari, 2014

1 Comment

  • Petra

    29 januari, 2014

    Het ziet er echt heel erg goed uit….dus ik denk dat het de moeite van de tijd wel waard is…

LEAVE A COMMENT