Recept: romige ijslollies met tahin en silan

Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nlHet is zo warm in mijn keuken, mijn oven mag van mij eigenlijk niet aan. Dat komt goed uit want ik heb een nieuwe blender dus ik vind het leuk om daar van alles in de gooien en te kijken wat er gebeurd. Zo heb ik na een lange periode ineens weer allerlei smoothies gedronken en heel veel ijslollies gemaakt. Die gaan er bij mij thuis snel doorheen met dit weer.

Nou weet ik dat ik al een tijdje geen nieuw recept online heb gezet en dat is flauw. Er passeren hier regelmatig dingen waarvan ik denk dat ze makkelijk in recept vorm hier zouden kunnen verschijnen. Ik ga dus proberen weer meer recepten te delen. Inspiratie genoeg hier. Nu alleen nog de rust om het allemaal neer te pennen.

De inspiratie voor dit recept komt van halva, waarin silan en tahin samenkomen. Met een goede volvette yoghurt als basis, kun je daar prima ijsjes mee maken. Om het geheel nog wat spannender te maken, wilde perse iets extra’s toevoegen aan deze ijsjes wat 5 verschillende variaties op heeft geleverd. Jullie hebben dus iets te kiezen zeg maar.

Het ijslollie basisrecept

Voor 6 grote ijsjes

  • 500 gram volvette yoghurt (Turkse of Griekse yoghurt 10% vet of vegan kokosyoghurt naturel ongezoet (zoals deze)
  • 2 eetlepels tahin (30 ml)
  • 4 eetlepels silan (60 ml)
  • 1 grote banaan die goed rijp is

Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Om dit alles tot ijs te kunnen maken, heb je natuurlijk naast je vriezer nog de volgende tools nodig:

  • 6 ijsvormpjes van 100 ml inhoud
  • blender (maar met een staafmixer zou het ook kunnen)

Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Werkwijze

Gooi alle ingrediënten in de blender: hak de banaan in stukjes voor je hem erin doet. Gooi eerst de yoghurt erin en dan pas de silan, zo blijft die minder aan de bodem plakken. Roer de tahin goed door voor je er twee lepels uithaalt. Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Zet de blender aan. Laat een paar minuten draaien op hoge snelheid zodat alles goed gemengd is.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Schenk in de ijsvormpjes en zet die in de vriezer. Na een paar uur zijn ze waarschijnlijk bevroren, maar ik wacht het liefst een nachtje dan zijn ze in ieder geval goed.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Variëren

Met het basisrecept als basis, kun je flink wat variëren. Hieronder volgen 5 ideeën om een iets andere draai aan de ijsjes te geven. Het basisrecept blijft steeds het zelfde, maar je kunt er dus van allerlei extra ingrediënten aan toevoegen.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Muesli

Gebruik een royale eetlepel van je favoriete muesli per vormpje, doe dit er in en schenk de ijsmix er op. Iets met donkere chocolade is mijn grote tip, want dat past heel goed bij de tahin. Ik gebruikte OOT cacao boekweit.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Abrikozenjam

Doe in ieder vormpje ongeveer 1 eetlepel abrikozenjam. Doe om en om een klein beetje jam en dan weer een klein beetje ijsmix in het vormje.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Oreo koekjes

Verkruimel 2 Oreo koekjes per vormpje, je kunt de stukjes vrij grof houden, maar je moet ieder koekje minstens in vieren breken, anders past het stokje (bijna) niet meer in het ijsje. Giet daarna de ijsmix er overheen. Deze is mijn favoriet, dit moet je echt proberen.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Ras el hanout

Voeg 2 tl zoete ras el hanout toe aan de ingrediënten die je in de blender doet en blender het mee. Ik gebruikte de zoete variant van het merk Souq.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Granaatappelpitjes

Meng ongeveer een eetlepel granaatappelpitjes per vormpje met de ijsmix. Je kunt dit het beste in een paar stapjes om en om doen, zodat de pitjes zit goed verdelen door het hele ijsje.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Enkele nuttige tips bij dit recept
  • Silan vind je bij de Midden Oosterse of Joodse winkel. Het is stroop op dadelbasis (en dus geen wasverzachter, gekkies). Het wordt ook wel veganistische honing genoemd, omdat het heel erg op honing lijkt. Let op dat je goed het etiket leest, sommige silan is namelijk 100% op basis van dadels en andere silan is op basis van vooral suikerwater en smaakt lang zo lekker niet. Dankzij Jigal Krant ontdekte ik dit verrukkelijke goedje (en die lekkere tahin!).
    .
  • Gebruik echt volvette yoghurt of gebruik kokosyoghurt als je het veganistisch wil houden. Anders krijg je waterige ijslollies met kristallen en dat is zonde. Vet is belangrijk als je romigheid wil in ijs, je kunt het niet zomaar weglaten.
    .
  • Gebruik lekkere tahin, ik ben fan van het merk Al Arz, dat is een stuk minder bitter dan de merken die ik hiervoor kocht. Ga op zoek naar een winkel die dat verkoopt. In België hebben ze het bij sommige Delhaize winkels (kwam ik achter bij mijn bezoek aan Antwerpen), in Nederland verkopen ze het in ieder geval bij Mouwes. Sla groot in, je zal er geen spijt van hebben.
    .
  • Proef je het mengsel voor het de vriezer in gaat en vind je het te zoet, dan is het waarschijnlijk perfect voor het ijsje. Als het mengsel bevroren is smaakt het minder zoet.
Posted by on 2 augustus, 2018

LEAVE A COMMENT