Prima Panzanella

Recept: Prima Panzanella @ Lauriekoek.nl
Afgelopen dagen lag ik meestal zo rond etenstijd op apegapen, geen zin om te koken, maar wel honger. Dat werk. Als ik dan panzanella maak dan ben ik uiteindelijk toch tevreden dat ik de moeite heb genomen om te koken. Het mooie is ook nog eens dat je er oud brood voor kunt gebruiken, ik zelf spaar in de vriezer blokjes oud brood waar ik croutons van maak, je weet wel naast de zak waar ik groente in spaar voor de bouillon. Mocht je geen oud brood hebben, dan kan je natuurlijk ook gewoon lekker nieuw brood gebruik voor deze salade. Geen probleem.
Recept: Prima Panzanella @ Lauriekoek.nl

Wat heb je nodig?
  • een kleine rode ui
  • oud brood ongeveer 400 gram
  • 5 eetlepels olijfolie (twee eetlepels milde en 3 extra vierge)
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 2 tenen knoflook
  • 750 gram cherry tomaatjes
  • bosje basilicum
  • potje kalamata olijven
  • 30 gram rucola
  • zeezout
Werkwijze

Verwarm de oven voor op 170 graden. Wrijf het brood in met een teen knoflook, snijd het in blokjes en doe het in een braadslee, overgiet het met de milde olijfolie en hussel de boel goed door elkaar. Zet het in de oven voor 10 minuten, schep de croutons even om en doe het nog eens 15 minuten in de oven, tot de croutons knapperig en bruin zijn.

Snijd de ui in tweeën en snijd iedere helft in zo dun mogelijke plakjes. Doe de drie eetlepels rode wijn azijn in een grote schaal en laat daar de uienringen even in weken. Snijd de tomaatjes in tweeën en doe die bij de ui, als het brood uit de oven komt laat het dan even afkoelen en doe het bij de ui. Voeg ook de blaadjes basilicum, de olijfolie en de knoflook toe. Rasp de knoflook fijn met de microplane, zo wordt het lekker fijn en hoef je die stomme knoflookpers straks niet schoon te maken. Meng alles een beetje hardhandig door elkaar, zo komen de sappen van de tomaatjes vrij en dat is lekker. Snijd de olijven zo fijn als je wil, scheur de rucola eventueel fijn en voeg die aan de salade toe. Klaar is je salade. Eet smakelijk!

Zorg dat alles van goede kwaliteit is, lekkere tomaten, lekkere olijfolie, goede olijven. Dat maakt simpele recepten beter.

Een andere lekkere salade voor warm weer is Griekse salade. Ook lekker bij de barbecue, voor mijn barbecue tips kijk je hier.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 13 mei, 2016

LEAVE A COMMENT