Opoe op Bezoek

Er zijn onderwerpen op duurzaamheidsgebied die minder aandacht krijgen dan anderen. Bijvoorbeeld welke duurzame producten er zijn als je ongesteld bent. Daarvan heb ik eigenlijk nog nooit een overzichtje langs zien komen. Maar ja wanneer is het beste moment om te vertellen dat je een luna cup gebruikt en daar best tevreden over bent?  Misschien praat je daar wel nooit over met vriendinnen. Daarom volgt er hier een overzicht van duurzame ongesteldheidsproducten.

Maar nu eerst een leuk (kuis) ouderwets filmpje over ongesteld zijn, met een paar tips die zelfs in deze tijd geen kwaad kunnen.

Story of Menstruation (1946)

Naturella
Allereerst een kanttekening bij Naturella maandverband. Dit merk lijkt naamtechnisch duurzaam te zijn en maakt veel reclame, waarin het natuurlijk kamille-extract wordt benadrukt. Dit product blijkt verrassend genoeg van Proctor & Gamble te zijn, een bedrijf dat op dieren test. Op de site kan ik geen keurmerken vinden die mij als consument vertellen dat ze duurzaam bezig zijn en op een mail met vragen hierover komt geen antwoord. Gelukkig zijn er nog voldoende echt duurzame alternatieven.

Natracare
Een van deze alternatieven op het gebied van maandverband en tampons is Natracare, verkrijgbaar bij de meeste natuurwinkels en webwinkels die natuurlijke cosmetica verkopen. Natracare heeft het soil association keurmerk (vergelijkbaar met een biologisch keurmerk hier), het nordic ecolabel en het keurmerk van de vegetariërsbond. Het is niet op dieren getest en biologisch afbreekbaar, het maandverband word ook niet gebleekt om het extra wit te maken. Ook verkoopt dit merk vochtige doekjes voor de intieme zone zonder SLS, een omstreden ingrediënt.

Yoni

Chemicals are not for pussies. Een Nederlands merk biologisch maandverband en tampons. Ik vind de vormgeving van de verpakking erg origineel met het gebruik van de letter y. Yoni producten hebben het Engelse biolabel en het G.o.t.s keurmerk voor biologisch katoen. De producten zijn biologisch afbreekbaar. Je vind de producten van Yoni bij Etos, bij webwinkels als Greenjump en bij Yoni zelf in hun webwinkel. De producten van Yoni zijn net iets duurder dan die van Natracare.yoni

Keeper, Lunacup, Divacup, Melunacup, Mooncup
Een cup is een siliconen of natuurrubber dingetje, wat een beetje op een stevige condoom lijkt, om menstruatie bloed op te vangen. Zwemmers maken hier veel gebruik van. Het is heel hygiënisch want goed afwasbaar om die reden word deze cup ook vaak aangeraden aan vrouwen die veel last hebben van schimmelinfecties. Vaak zijn is de cup verkrijgbaar in verschillende maten afhankelijk van hoeveel bloed je verliest (melunacup) of bijvoorbeeld voor vrouwen die een kindje hebben gehad (divacup). Een cup kan je langere periodes achter elkaar dragen zonder er naar om te kijken en gaat wel 15 jaar mee, dat scheelt een hoop tampons of maandverband. Als je een cup wil zal je deze waarschijnlijk via een webshop moeten bestellen of in het buitenland moeten kopen waar drogisten ze vaak gewoon in het assortiment hebben.

Sponsjes (wet tampons)
Sponsjes zijn er op basis van natuurlijke spons (een diertje wat in zee leeft, hmm) of van kunststof. Ook een sponsje kan je langere periodes achter elkaar dragen, hoe lang een sponsje mee gaat kan ik helaas nergens vinden. Sommige natuurwinkels verkopen de natuurlijke spons, de kunststof spons kun je op internet bestellen. Onder andere van het merk Beppy.

 

Herbruikbaar maandverband
Veruit de meest hippie-achtige optie, maar dat is geen reden om het niet te noemen. Herbruikbaar maandverband moet je wellicht wat sneller verschonen en zelf wassen in een sopje, wat nogal wat rompslomp oplevert, maar ze kunnen zo een paar jaar gebruikt worden. Of dat lang genoeg is om de CO2 die het maken ervan heeft gekost te compenseren, dat durf ik te betwijfelen.
Je kunt ze kopen uit het buitenland (New Moon Pads uit Amerika, Plim uit Frankrijk en Sckoon een andere optie is Nederlandse webwinkel Cute Cotton) en bij een paar Etsy shops.

Posted by on 25 februari, 2013

LEAVE A COMMENT