Mallemoere Recepten 1: Linzen-notengebraad


Linzen-notengebraad met hasselbackaardappeltjes en een frisse salade

Eerder schreef ik al over de Mallemoere, een volkskeuken in Arnhem ,waar ze eens in de week op een vrijdag een maaltijd koken die biologisch en veganistisch is en die maar drie euro kost. Als ik daar met andere mensen praat, blijkt dat mensen het wel leuk zouden vinden om eens een recept van de Mallemoere te koken. Vroeger kookte de Mallemoere drie gangen, dus een voorgerecht, een hoofdgerecht en een toetje. Uit die periode heb ik enkele recepten voor jullie weten te bemachtigen. Gazpacho alla Mallemoere, linzen-notengebraad en kue lapis (laagjescake). Elke week deel ik een recept, zodat je zelf aan de slag kunt, stay tuned! Dit keer:

Linzen-notengebraad (voor  ongeveer 8 personen)
Hoofdgerecht

Ingrediënten:

  • 120 g. rode linzen
  • 120 g. hazelnoten
  • 1 grote wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g. plantaardige boter
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels sojasaus
  • zout
  • olie
  • verse of gedroogde peterselie

Bereidingswijze
Week de linzen 1 uur in koud water en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven voor op 190°C.

Maal intussen alle noten in een keukenmachine of met de hand fijn. Snijd vervolgens de wortel, bleekselderij en ui in stukken en maak ze wederom met een keukenmachine of blender fijn. Laat de knoflook fruiten in de boter en bak vervolgens de groenten 5 minuten.

Meng de noten met de linzen, groenten en de rest van de ingrediënten. Gebruik olie om het geheel te binden. Maak het niet te nat, maar ook niet te droog. Doe vervolgens bakpapier in een cakeblik en druk het mengsel in de vorm. Bak het mengsel 1-1¼  uur en laat een kwartiertje rusten. Serveer het linzen-notengebraad met aardappeltjes en een frisse salade.

Tip!

Als de bovenkant van het braadsel dreigt te verbranden kan je er het beste een stuk bakpapier over leggen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 11 april, 2013

LEAVE A COMMENT