Kom uit je Kookdip

IMG_8113[1]Ik weet niet of het nog uitmaakt waar in Nederland of België je woont, maar ik vind het de laatste tijd ongezellig koud en nat en ook donker en grijs. Ideaal om binnen te blijven en te iets te koken zou je denken, maar dat is precies misschien ook wel het probleem: wat eigenlijk? 

Veel tijdschriften zijn nu aan hun dieetpromotie begonnen, want de feestdagen zijn voorbij. Je favoriete simpele gerechten bezorgen je in eens een “meh” gevoel. Overal srirachasaus overheen kieperen, wat alles leek op te vrolijken helpt ook niet meer. Kortom: je zit vast in een kookdip en je weet niet meer hoe je eruit moet komen.

Ik weet het ook wel eens niet

Laat ik vooropstellen dat ik ook wel eens niet weet wat ik moet koken. Ja zelfs ondanks veel kookboeken en een grote interesse in het kookgebeuren in het algemeen. Ik snap dan ook best het nieuwsbericht van de afgelopen dagen, dat jongeren veel uit eten gaan en veel laten bezorgen. Soms woon je alleen, soms heb je enorme haast, en soms heb je gewoon geen zin. Nou weet je best hoe je het lokale Chin. Ind. Spec. Rest. moet bellen om aldaar de speciale schotel te bestellen, of je doet als mij en je verbaast jezelf door zonder het echt goed te begrijpen een enorme met een gigantische berg taugé gevulde loempia te bestellen. Dat hoef ik dus niet uit te leggen maar ik heb wel tips om uit je dip te komen.

Check je kookboekcollectie

Bekijk je kookboekcollectie (of die uit de bibliotheek). Zijn er wellicht boeken bij die je nooit meer gaat gebruiken? Dat kan het een idee zijn die naar de kringloop of een little free library te brengen. Zo maak je plaats voor nieuwe kookboeken die je misschien wel gebruikt. Bedenk wat je nodig hebt. Wil je bepaalde dingen leren in de keuken? Zoek daar dan een boek bij. Het Handboek Snijtechnieken is bijvoorbeeld erg handig bij het goed leren snijden. Er is nog nooit zoveel keus geweest als nu, dus helaas niet het juiste boek kunnen vinden is geen excuus. Waar koop jij graag boeken? Mijn favoriete boekwinkels vind je in ieder geval hier. Een blogpost met nog meer tips over het gebruik van je kookboeken met nog meer tips heb ik ook voor je.

Snijplank

Duik in een vreemde keuken

Verdiep je in een bepaalde keuken. De wereld is je oester en dankzij winkels zoals de toko en de natuurwinkel kun je ontzettend veel maken. Dus wat gaat het worden? Chinees? Indiaans? Indonesisch? Midden-Oosters? Er zijn niet alleen kookboeken over, er zijn ook bloggers van over de hele wereld die hun enthousiasme over hun keuken proberen te overdragen. Hier vind je een ietwat incompleet, maar wel per land ingedeeld overzicht van kookboeken. 

img_80161

Neem (tijdelijk) een maaltijdabonnement of groentetas

Abonneer je op een groentetas of maaltijdabonnement. Door sommige mensen wordt dit als grote zwakte gezien, zo’n maaltijdendoos, wie wil er nou eten wat iedereen eet? Ik zou zeggen dat dit een vreemd argument is, als je gewoon niet wil na wil denken maar wil koken wat iemand anders heeft bedacht, dan zie ik weinig problemen. Al kost het volgens veel mensen die het doen wel meer dan zelf plannen en boodschappen doen, het neemt ook het eeuwige nadenken over wat te eten uit handen. Een groente- en fruittas werkt natuurlijk anders dan krijg je elke week iets thuis en daar moet je dan iets mee. Dat doet een beroep op je creativiteit, je eet met het seizoen mee en vaak ook biologisch. Waar moet je zijn voor een groentetas en waar misschien niet? Hier vind je een overzichtje.
Groente (al dan niet van het seizoen)

Koop een voor jou vreemd ingrediënt

Neem zomaar iets mee naar huis. Zie je lekkere olijven, Gochujang peperpasta, kimchi, eiertofu of zeewier? Neem het mee naar huis en bekijk dan wat je er mee kan. Natuurlijk kan het wel zijn dat je nog een keer naar de winkel moet om aanvullende boodschappen te doen maar je eet wel helemaal iets anders.
FoodWeLove

Onderneem een groot project

Ga grotere projecten aan! kook gerechten die een dag in de koelkast kunnen staan en eet ze de volgende dag op. Zoals ribollita of chili sin carne. Bedenk iets ingewikkelds waarvoor je een heel weekend nodig hebt om het te maken. Ga zelf seitan maken of tofu. Trek je eigen bouillon, maak zelf bladerdeeg, jam en brood.

Nu dringt zich ook op een of andere manier de film Julie en Julia zich aan mij op. Je kunt natuurlijk ook een kookboek zoeken en dat helemaal koken. Alle recepten, stuk voor stuk. En in het proces een blog beginnen. Mocht je dat aan het doen zijn laat het mij weten in de comments.

Posted by on 30 januari, 2017

LEAVE A COMMENT