Keukenessentials

IMG_8456[1]
Als het over essentials gaat, gaat het vaak over mode items of dagcrème’s die mij gestolen kunnen worden. Pak echter eens voor de lol mijn mes weg als ik wil gaan koken, of mijn scherpe rasp als ik een citroen wil raspen en ik weet meteen niet meer wat ik moet doen, behalve zo snel mogelijk een nieuwe kopen. In de keuken merk je heel erg snel wat je nodig hebt en wat niet. Hier een overzicht van de dingen die volgens mij onmisbaar zijn.

 

De absolute basis der basissen is volgens mij: een scherp koksmes, een goede snijplank, een scherpe rasp (Microplane rules!) en een goede pan. Eventueel kun je nog zo’n goedkope dunschiller voor het snel schillen van dingen halen, maar that’s it, daarmee kun je al heel erg veel doen.
IMG_8453[1]

Nu volgen de dingen die superhandig zijn maar net iets verder gaan de de absolute basis

Messen
Het koksmes hadden we al gehad, maar een keukenmes om groenten mee te snijden en een kartelmes om brood mee te snijden zijn wat mij betreft ook heel handig. Veel kookwinkels zoals Duikelman hebben een huismerk messen wat echt prima is qua prijs en kwaliteit. Persoonlijk vind ik die messen aan de zware kant, ik heb dan ook een Japans mes. IMG_8449[1]Nadat ik dat mes gekocht had ontdekte ik niet lang daarna de Windmühlenmesser van Robert Herder op de Bio Beurs. Vlijmscherpe messen, gemaakt van prachtig  duurzaam hout en heel dun carbonstaal. Dat kan roesten (en reageren met zuur voedsel zoals citroen en tomaat), maar ze hebben ook niet roestende messen die ook heel scherp zijn. Aanrader!
IMG_8092

Oh, en nee er bestaan geen zelfslijpende messen, iedereen die je dat probeert wijs te maken is een flapdrol. Het carbonstaal blijft heel lang scherp maar daar zitten dus nadelen aan. Voor de rest geldt aanzetstaal gebruiken en op tijd laten slijpen. Botte messen zijn namelijk gevaarlijk (je schiet eerder uit en dan raak je je hand en dan moet je naar de EHBO, snap je wel). Voor het onder de knie krijgen van snijtechnieken kan ik je het Handboek Snijtechnieken van harte aanbevelen.

Nu we dan toch al aan het discussiëren zijn geslagen: koop een snijplank van hout. Plastic is niet schoner, hout is waarschijnlijk antibacterieel en daardoor krijgen boze ziektekiemen minder kans. Het is ook beter veel beter voor je mes. Onderhoud de snijplank goed met zout en de juiste olie.

Bakken
Een losse bakplaat met een opstaande rand voor het roosteren van groenten en om koekjes op te bakken is natuurlijk een must. Handig voor grotere cakes en lasagne is een braadslee of overschaal en als je van het bakken van taarten houdt, kun je met een cakevorm van 26 en springvorm van 23 centimeter uitstekend uit de voeten.
Vergeet trouwens je ook je oventhermometer niet, kost geen drol bij de Blokker en je voorkomt er rampen mee op patisseriegebied.
IMG_8451[1]

Pannen
Ik houd van Le Creuset en Staub. Maar er zijn ook goedkopere goede merken zoals Debuyer of zelfs Ikea heeft prima pannen. Als je niet de goedkoopste koopt, that is. Waarschijnlijk heb je een hapjespan nodig, voor het koken van gerechten voor een persoon en sauzen een kookpan om aardappels en pasta in ruim water in te koken een koekenpan en een steelpan. Zelf gebruik ik mijn gietijzeren Le Creuset bijna dagelijks.
De anti-aanbakpannen van Le Creuset zijn het beste liet ik mij bij het diner bij Dudok verklappen door door de eigenaren van Polmann. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd maar het lijkt mij goede raad als je een anti-aanbakpan wil. Oh, en de Sabonet terra cotta pan is een mooie pan, maar misschien niet de eerste de beste pan om aan te schaffen voor dagelijks gebruik.
IMG_7257[1]

Gadgets
De meest essentiële gadget zijn een waterkoker. Iedere waterkoker doet wel min of meer wat-ie moet doen, maar laat je niet verleiden tot zo’n apparaat van Bodum. Die zien er wel leuk uitm maar alles met een stekker van Bodum gaat binnen no-time stuk,, neem dat maar van mij aan. Als ik rijk was, zo u ik overigens direct een Quooker in huis laten installeren en dan heb je helemaal geen waterkoker meer nodig. Mijn meest gebruikte gadget is misschien nog wel de staafmixer. Ik koop een willekeurig merk en gebruik die tot ie stuk is. Als je dat niet ziet zitten, dan is Bamix het beste merk, die zelfs nog een reparatiespreekuur hebben, lekker degelijk.

rp_IMG_81131-1024x683.jpg

Andere goede dingen om in de keuken te hebben zijn:

mexicanelbow

  • blikopener
  • citruspers (zonder stekker!). Die met stekker gebruik je nooit en gaan altijd stuk. Nee, gebruik dan liever de Mexican Elbow (zie afbeelding) of een doodnormale waarvoor je je handen moet laten wapperen.
  • deegroller
  • deegschraper. Als je veel brood bakt is dit een fijn dingetje. Kost bijna niets en het is heel handig om je deeg mee te verdelen of je aanrecht mee schoon te schrapen.
  • zeef, maar dan wel een fijne anders dan valt alles wat je wil zeven er doorheen en dat wil je niet, zeker niet als het je dure quinoa is.
  • garde
  • goede keukenweegschaal. Och, hier kan ik een boek op zich over schrijven, de meeste eenvoudige zijn onbetrouwbare krengen maar veel dure ook. Tot nu toe vond ik het merk Colourworks het meest betrouwbaar.
  • keukenschaar, altijd handig. Deze kan meestal in de vaatwasser, je kunt hem ook helemaal uit elkaar halen om hem extra goed schoon te maken. En je kunt hem laten slijpen, net als je messen. Ook kun je er stugge dingen mee knippen waar gewone “kantoor” scharen op kapot gaan.
  • kurkentrekker
  • kwastje voor het invetten van vormen. Een van siliconen als je een veganist of vegetariër bent, ook makkelijk her te gebruiken en af te wassen. Anders kan je een fijner kwastje van varkenshaar overwegen.
  • mengkommen van rvs, het liefst een paar, (o.a. voor au-bain marie) of Pyrex
  • ovenhandschoenen. Vergeet alle prijzige fancy handschoenen van siliconen. Een handschoen van dik gewatteerd dik katoen werk het best.
  • pollepel
  • Pyrex maatbekers. pyrexIk heb ook maatbakers gehad die niet van Pyrex waren en die gingen dan kapot als ik er iets kokend heets ingooide. Geen aanrader. Pyrex kan ook tegen zogenaamde koude schok, dus eerst iets kouds en dan plots iets heel warms of andersom, veel kannen van gewoon glas kunnen daar niet tegen.
  • siliconen spatel. Zorg ervoor dat je een spatel koopt die helemaal van siliconen gemaakt is, zowel qua ingrediënten als qua uiterlijk. Dan is hij extra goed schoon te maken.
  • tang om hete dingen goed vast te kunnen pakken
  • vergiet
Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone

2 reacties op “Keukenessentials

  1. Super handig overzicht. Ik zie een hele mooie scherpe rasp staan op de foto. Ik heb een loeigroot ding die niet erg fijn is dus die ga ik vervangen. Scheelt dat echt veel echte Creuset pannen? Vind ze er zo mooi uitzien. hoor vaak terug dat het wat lastiger koken is. Dat het langer duurt en eerder aanbrand. Anyway, fijn overzicht :-)

  2. Ik heb trouwens al tig knoflookpersen kapot gedrukt. Hoe ik het voor elkaar krijg weet ik niet maar welke ik ook kocht, hij ging stuk. Nu heb ik een soort van rolpers gekocht en die heb ik al ruim twee jaar en bij dagelijks gebruik nog niks mee aan de hand. Mochten er meer mensen zijn die steeds de pers stukdrukken dan is zo’n ding een uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>