De Voorraadkast

IMG_5661[1]Er is volgens mij weinig wat mensen zo fascineert als elkaars boodschappen. Op de lopende band in de supermarkt maar ook de inhoud van koelkasten en keukenkastjes worden door hele groepen mensen enorm interessant gevonden. Zo is er ook al vaak naar de inhoud van mijn voorraadkast gevraagd. Nu kan het natuurlijk zijn dat mensen op zoek zijn naar een alles omvattende checklist, of het is gewoon uit nieuwsgierigheid. Hoe dan ook voor alle type mensen volgt hier mijn lijst van van producten die ik het liefst allemaal op voorraad zou hebben.
Natuurlijk hoef je niet alles wat erop staat te kopen, of in huis te hebben. Deze lijst is geen gouden standaard. Doe wat bij je past en laat je inspireren als het je uit komt.

Plantaardige melk: zoals sojamelk, havermelk en amandelmelk. Zie voor alle in Nederland verkrijgbare soorten plantaardige melk mijn plantaardige melkoverzicht.

Toetjes, zoals sojavla en sojayoghurt.

Eiwitbronnen

  • seitan in pot
  • glutenmeel (om zelf seitan mee te maken)
  • sojabrokken
  • tofu
  • tempeh
  • sojabonen (edamame)
  • bonen in alle soorten en maten, witte, zwarte, ogenbonen, kidneybonen. In blik, pot en gedroogd.
  • kikkererwten
  • linzen: rode linzen, groene linzen,bruine linzen, zwarte linzen, Du Puy linzen (de echte met appellation d’origine contrôlée)
  • diepvries vleesvervangers zoals Fry’s en van de Vegetarische Slager
  • vleesvervangers die je in de koelkast moet bewaren, zoals falafel van Florentin en de vleesvervangers van Soto.
  • zaden en pitten: zoals sesamzaad, hennepzaad, chiazaad, zonnebloempitten, maanzaad, pijnboompitten
  • noten: cashewnoten, amandelen, pinda’s, walnoten, paranoten, macadamia’s. Het liefst ongebrand en ongezouten zodat je er alle kanten mee op kunt.
  • Notenpasta’s, ik heb graag gemende notenpasta in huis en pindakaas. Tahin, een pasta van gemalen sesam, is ook geweldig.

Granen en pseudogranen

  • rijst: bruine rijst, witte rijst, sushirijst en risottorijst.
  • quinoa (heb ik de laatste tijd nog maar incidenteel in huis omdat de prijs zo hoog is)
  • havermout
  • havervlokken
  • muesli
  • volkoren couscous
  • freekeh
  • bulghur
  • pasta in alle vormen en maten, volkoren en niet volkoren, spagetti en kleine schelpjes, lasagne bladen.
  • brood. Ik houd van het afbakbrood van Brood van Menno, of ander brood van uitstekende kwaliteit. Zuurdesem heeft mijn voorkeur.
  • tortilla’s
  • mais om zelf te poffen tot popcorn

Bindmiddelen

  • agar agar
  • arrowroot
  • maizena
  • tapiocameel
  • jello-veg
  • lijnzaad en chiazaad zijn allebei een fijn bindmiddel

Zoetmiddelen

  • agavesiroop
  • rijststroop
  • blackstrap molasse, ook wel zwarte stroop genoemd. Rijke bron van ijzer, heeft een dropachtige smaak.
  • pannenkoekenstroop
  • poedersuiker
  • kokosbloesemsuiker
  • kokosbloesemsuikersiroop
  • palmsuiker

Meel

  • tarwebloem
  • volkorentarwemeel
  • speltmeel
  • boekweitmeel
  • sojameel
  • kikkererwtenmeel
  • rijstemeel

Kruiden en specerijen

Denk aan: Kaneel, koriander, geelwortel, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, kerriepoeder, chilipoeder, cayennepeper, komijn, garam masala, za’tar, sumak, speculaas kruiden, shoarmakruiden, tofukruiden, oregano, tijm, rozemarijn, kardemom, staranijs, Chinees 5-kruidenpoeder, gerookt paprikapoeder.

Zout

  • grof en fijn zeezout
  • natriumarm zout
  • herbamare
  • gomasio
  • herbamare
  • Maldonzout

Verschillende soorten azijn

  • een goede balsamico
  • witte azijn
  • rodewijnazijn
  • appelciderazijn (met moeder cultuur)
  • kruidenazijn
  • rijstazijn

Smaakmakers

  • mirrin
  • sojasaus
  • tamari (die minder zout bevat)
  • miso: bruine miso en witte miso
  • gedroogde tomaatjes op olie
  • geroosterde paprika in pot
  • kalamata olijven
  • kappertjes
  • ingemaakte citroenen
  • nori vellen (sushi vellen van zeewier)
  • kelp vlokken
  • edelgist. (daar heb ik een handige blogpost aan gewijd in het verleden)

Olie

  • olijfolie (extra vierge en mild),
  • kokosolie (ontgeurd en niet ontgeurd)
  • zonnebloemolie
  • koolzaadolie
  • sesamolie
  • druivenpitolie (voor onderhoud houten snijplank)

Handige ingrediënten voor bij het bakken

  • droge gist
  • bakpoeder
  • soda bicarbonaat
  • wijnsteenbakpoeder
  • vanille-extract (zelf gemaakt)
  • amandelextract
  • cacao
  • rozenwater

Altijd handig

  • ajvar
  • ketchup
  • siracha
  • sambal
  • harissa
  • currypasta
  • bouillonblokjes, paddenstoelen, kruiden en groenten
  • kimchi
  • tomatenpasta in tube op blikje
  • tomaten in blokjes in blik
  • passata

Broodbeleg

  • hagelslag
  • jam of fruitspread
  • speculoospasta
  • notenpasta

Overige producten

  • thee in alle smaken en soorten, sappen, frisdrank, alcoholische dranken, snacks zoals chips en crackers en repen, koekjes. Snoep zoals chocolade, winegums en dropjes en ijs.
  • zelf ingevroren of ingemaakt voedsel.
  • vers verkrijgbaar eten zoals hummus, verse pasta, pesto, dressings, kant-en-klare salades.

Mis je nog iets? Aanvulling? Vertel het in de comments.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 12 juni, 2015

1 Comment

  • Jan de appelschiller

    13 juli, 2015

    Dat zijn flink wat produkten. Leuke lijst met superveel gezonde dingen!

LEAVE A COMMENT