Chocoa Festival

ChocoaAfgelopen weekend bevond ik mij in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar vond namelijk het Chocoa Festival plaats. Zoals de naam al doet vermoeden, was dat een chocoladefestival. De geur van chocolade hing er in de lucht en er was overal chocolade te proeven. Een prima plek voor een chocoladeliefhebber, zoals ik.

Er waren 50 verschillende stands. De nadruk lag op eerlijk geproduceerde chocolade en die kom je in alle vormen wel tegen. Er was onder andere rauwe chocolade, bonbons, macarons, chocoladerepen uiteraard, maar ook veel paaseieren, -hazen en -kippen. Ook op het gebied van drinken kon je er chocolade likeur proeven, maar ook limoncello met chocolade, chocolademelk en wijn of bier in combinatie met chocolade. En, niet te vergeten, er was ook een heuse chocoladefontein en je kon chocolade snuiven. Kortom, van alles te zien en te beleven bij de stand zelf. Daarnaast werden er werden ook films vertoond en proeverijen en lezingen gehouden.Chocoa ChocoaChocoaChocoa Chocoa Chocoa   Chocoa

De chocolade was overal van hoge kwaliteit waarbij de prijs al gauw richting 5 Euro per reep gaat. Voor mij is dat inmiddels een normale prijs geworden. Ik weet dat je voor een eerlijk geproduceerde reep van goede kwaliteit nou eenmaal wat meer geld kwijt. Niet alleen de eerlijke prijs naar de boer bepaalt het verschil, maar ook de ambacht die bij de vervaardiging van goede chocolade komt kijken. Wie op een festival als deze proeft, merkt hoeveel verschil er eigenlijk zit in al die chocoladevariëteiten onderling en hoe dit kwalitatief verschilt van een goedkope reep uit de supermarkt, vol (overbodige) hulpstoffen en suiker. Chocola, niet om op te kauwen, maar om te proeven en van te genieten dus. Daarnaast is op dit moment in de wereld een enorme vraag naar chocolade. De goedkopere kwaliteit chocolade raakt op en de vraag wordt nu ook steeds meer of mensen bereid zijn om sowieso meer voor chocolade te betalen. De tijd zal het leren.Chocoa Chocoa Chocoa Chocoa Chocoa

Natuurlijk kon ik het niet laten om de iets mee naar huis te nemen. Ik koos voor twee repen (met zeezout) van het merk Taza en eentje met gerookt peperpoeder (chipotle). Zij hebben stone ground chocolade, wat een aparte structuur aan de chocolade meegeeft (waar deze normaal gesproken glad is). Meer hierover kun je lezen in mijn eerdere review van Taza. Chocolade en zeezout is overigens ook  gouden combinatie waar ik voorlopig nog niet op ben uitgekeken. Chocoa

Ik vond het ontzettend leuk om zoveel bijzondere chocolademerken bij elkaar te zien en te kunnen proeven. Ik voelde me heel erg een kind in een bijzondere snoepwinkel. Mocht je net als ik een ware chocoladeliefhebber zijn, dan moet je er volgende editie echt bij zijn.

Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van Chocoa.

Posted by on 9 maart, 2015

LEAVE A COMMENT