Boekrecensie: Vegan Easy

veganeasy01Salade Easy was al makkelijk, maar nu is er goed nieuws voor veganisten, want er is nu ook een Vegan Easy boek, vol makkelijke veganistische opties. Als je zo iemand bent die alle kookboeken te ingewikkeld of “niet snel genoeg” vindt, dan is de Easy serie echt wat voor jou. Deze is helemaal gericht op het maken van een gezonde maaltijd in niet teveel tijd.

Alles in dit boek wordt ook weer geserveerd in de befaamde komstijl. Na de poké bowl is de kom helemaal hip, niet dat hij daarvoor niet bestond. Er wordt de laatste tijd voor mijn gevoel gewoon wat meer nadruk op gelegd. Het eet ook gewoon heel makkelijk, dus ik snap het wel. Het past prima bij dit boek dat is geschreven door Frances Boswell. Lange tijd was ze privé kok en ze heeft bij Martha Steward gewerkt en verschillende tijdschriften over eten. Nu doet ze aan acupunctuur en geeft voedseladvies in Manhattan. Ze is zelf geen veganist, maar is wel enthousiast over het idee van een veganistische maaltijd.

Er wordt aan het begin van het boek uitgebreid ingegaan op wat je nodig kan hebben, hoe je te perfecte bowl maakt, hoe je kan kiemen en hoe je granen en bonen moet weken en koken. Zelf week ik mijn granen en bonen trouwens nooit, ik snap de meerwaarde niet en de angst voor fytinezuur ook niet, maar goed. Ook is er aandacht voor de handige producten om op voorraad te houden.

Na de basics op keuken- en kookgebied volgen enkele recepten om bijvoorbeeld zelf vegan zure room en cashewkaas te maken of boerenkoolchips of saus. Daarna komt een hoofdstuk met dressings, chutneys en sauzen. Die kun je als het ware voorbereiden, zo maak je het recept wat je daarna wil maken extra snel. Bij een snelle maaltijd zitten de details hem in de voorbereiding. Veel dressings en sauzen zijn trouwens meerdere dagen houdbaar, dus je kunt ze wat langer van te voren maken. Het staat bij elk recept aangeven hoeveel dagen precies.  veganeasy04
Vervolgens kun je kiezen uit rijst, bonen of granen. Heel veel opties, allemaal met veel groente en fruit, soms zou ik er zelf zelf nog wat meer aan toevoegen. Dankzij de overzichtelijke foto’s zie je snel wat je nodig hebt. De recepten zijn voor vier maar ze laten zich vrij makkelijk halveren. Of je hebt alvast een portie om te volgende dag mee naar je werk te nemen, ook altijd fijn. Volkoren granen, bonen en groenten zaden en noten. Daar moet je dus van houden als je dit boek koopt, want ze staan er veelvuldig in. Vooral van de bonen zouden we trouwens meer moeten eten, dus het is fijn dat daar een heel hoofdstuk is gewijd. Het is trouwens handig om de gedroogde bonen en zeewier en tahin te halen bij een Midden-Oosterse winkel of natuurwinkel, als je die in de buurt hebt. Maar met een supermarkt kom je ook ver, want die hebben tegenwoordig ook veel.veganeasy02veganeasy03
Al met al is dit een handig boek voor een doordeweekse dag of een dag waarop je weinig zin hebt om te koken. Enige zin om voorruit te plannen en eventueel iets van te voren te maken zodat het later gebruikt kan worden is handig, maar niet absoluut noodzakelijk. Je ze sommige recepten met bonen nog makkelijker kunnen maken door bonen uit pot of blik te gebruiken.veganeasy05

Vegan Easy
Frances Boswell
Uitgeverij Becht
€ 19,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>