Boekrecensie: Over Rot

Eindelijk is er nu een boek van Meneer Wateetons wat ook voor mij als niet-vleesetende mens interessant is. Waar ik Meneer Wateetons vooral ken van zijn avonturen met worst, maar er is nu een rotboek van zijn hand. Edele rotting om precies te zijn, oftewel fermentatie. Fermenteren wordt steeds populairder, er zijn in Nederland volgens mij nog nooit zoveel (thuis)bierbrouwerijen geweest, bijvoorbeeld. Dat is bewijs nummer 1. Bewijs nummer 2 is dat ik in kookwinkels nu fermentatiespullen zie liggen en dat er niet meer wordt aangeraden om te fermenteren in een “goed afgesloten weckpot”. Iets wat explosie gevaar op kan leveren. Wauw dat klinkt gevaarlijk he?

Nou, is fermenteren ook iets magisch. Je krijgt toch een beetje het gevoel dat je aan het rotzooien bent met iets wat je helemaal begrijpt. Des te leuker als het dan een prettig eindresultaat oplevert. Kennis is wat dat betreft toch een beetje macht. Want hoe meer je weet des te groter de kans dat het goed gaat en des te kleiner de kans op ongelukken en teleurstellende drabjes in al dan niet geëxplodeerde potten.IMG_6834[1]

In het verband met mijn groeiende interesse in fermentatie was ik al in het bezit van het boek van Sandor Katz. maar daarin vind je eigenlijk weinig concrete recepten. In het boek van deze Meneer wel en dat is prettig, want enige richtlijnen zijn, zeker in het begin heel handig. Zoals het boek ook verteldt, als je eenmaal de theorie onder de knie hebt kun je zelf helemaal los gaan. Oh, en Meneer is een stuk minder een hippie dan Katz, of eigenlijk helemaal geen hippie. Sommige mensen krijgen de kriebels van Katz, iets wat ik best begrijp, zelf houd ik van zowel Katz als Meneer. Ze vullen elkaar ook wel goed aan.
Ikzelf ben ook een stuk wijzer geworden. Ik weet nu dat er verschillende vormen van fermentatie zijn. De helden en de vijanden ken ik een stuk beter en ik heb het idee dat ik beter weet wat ik aan het doen ben en vooral: waarom.

De toon van het boek is heel prettig en heel enthousiasmerend. Een beetje oude jongens krentenbrood met af en toe een flauw grapje. Ineens zie je voor je geestesoog allemaal desembroden opdoemen, potten met miso en potten vol kimchi.
IMG_6832[1]
Vlees, vis, groente, fruit, ei, drank, zuivel, brood en bonen. Is er iets wat je niet kan fermenteren? Vraag ik me af. Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee. De mogelijkheden zijn net zoals in de reclame slogan, echt eindeloos. Van port tot augurken, er staan heel veel recepten in het boek. Af en toe komt er iemand aan het woord, zoals iemand van het Brouwlab, of Kesebeke, die bedrijfsmatig fermenteren.

Nu ik zo aan het einde van mijn review nog kritiek heb? Eh ja, twee hele kleine dingetjes. Het lukt mij al jaren niet om aan een kombuchazwam te komen. Hoe zeer ik ook op Marktplaats kijk. Zo makkelijk als Meneer het doet voorkomen is het dus niet, een kombuchazwam vinden. Het andere dingetje is dat ik nu ook zo’n pickle-it pot (weckpot met luchtslotgeschikte deksel) wil, zoals op de foto in het boek. En waarschijnlijk komt die niet uit Nederland. Dat wordt weer een duur grapje. Misschien dat iemand uit Nederland ze kan gaan importeren?
IMG_6831[1]
Zelf ben ik intussen begonnen met een queeste op het gebied van desembrood. Ik houd jullie op de hoogte van mijn vorderingen.

Over Rot
Meneer Wateetons
Uitgeverij Good Cook
€ 29,95


IMG_6841[1]

8 thoughts on “Boekrecensie: Over Rot

    • Ha wat leuk! Antwoord op mijn opmerkingen. Zelf heb ik inmiddels ook een tip gekregen over een drogist in Nijmegen die kombucha schijnt te verkopen als je er om vraagt. Daar ga ik ook achteraan.
      Hopelijk is Oldenhof nog steeds van plan de deksels te importeren. Misschien kunnen ze een leuk fermentatie pakket samenstellen met wat pickle-it potten en je boek?

  1. Wat grappig dat ik opzoek naar Pickl it potten op dit artikel terechtkom. Hetzelfde boek lees ik nu namelijk ook voor een review op mijn blog:-)

    Kombucha is in NL verboden om te verkopen, maar je kunt het wel krijgen, van mij bijvoorbeeld:-) In dit artikel staat een oude aanbieding: https://www.devoedzamekeuken.nl/kombucha-de-gezondheidsvoordelen/ , maar ik heb wel weer wat babyzwammen voor je, tegen onkosten vergoeding en een nieuwsbrief inschrijving :-)

    Wat betreft de Pickl it potten, die zijn prijzig en moeten inderdaad uit de VS komen, maar ik ben juist bezig met een aantal alternatieven die zelfs makkelijker werken dan deze. Ik ben er nog niet uit of ik die opneem in mijn shop of dat ik dat in samenwerking met een andere winkel ga doen. Als je meer wilt weten, of niet kan wachten tot er zoiets in de winkel komt,geef maar een seintje, dan kan ik vast wel iets regelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>