Boekrecensie: Maak van de Noot een Deugd (Koken met Kruidnoten)

Maak van de Noot een DeugdHet valt natuurlijk wel op, een kookboek waarin alle recepten kruidnoten als ingrediënt vermelden. Dit boek is niet alleen onderscheidend qua inhoud, maar ook qua vormgeving. Het is een heel vrolijk uitziend boek waarin de vrolijkheid wordt benadrukt door de foto’s in de typische jaren ’50 sfeer.

Het boek is afkomstig van de ontzettend leuke Arnhemse Uitgeverij Loopvis en is duurzaam gedrukt in Nederland. Het begint met een kleine introductie wat is een kruidnoot en wat is een pepernoot? Orde in de chaos! Ook leggen ze uit hoe je het beste au bain-marie chocolade kunt smelten en hoe je je eigen speculaaskruiden maakt.

Daarna gaan we over tot het ontbijt: met pannenkoeken, maar ook het idee om je eigen speculoosachtige spread te maken. Er is een hoofdstuk gewijd aan taarten waarvan het water je in de mond loopt, maar het wordt pas echt interessant met de voor- en hoofdgerechten, want ook deze bevatten kruidnoten en dat levert uiteraard spannende combinaties op.

Onder andere een salade met kruidnoten als croutons of pompoensoep met kruidnoten. Pasta met kruidnoten en  mascarponesaus en een vegetarische stoofpot… met (je raadt het al) kruidnoten! Het maakt me erg nieuwsgierig en maakt dat ik meteen de keuken in wil duiken. Hoe zou het smaken? Dat zoetigheid met kruidnoten lekker is geloof ik meteen. maar dit is nieuw en maakt dat ik het wil uit proberen. Maak van de Noot een DeugdMaak van de Noot een Deugd

Na het hoofdgerecht komen uiteraard de toetjes met uitdagende recepten voor bijvoorbeeld trifle flambe van Siemon de Jong (van de Taarten van Abel), die naast bekendheden als Pierre Wind en Ronald Giphart zijn steentje aan dit boek bijdroeg. Na de toetjes is het overigens nog niet over met de pret, want dan volgen de drankjes. Doe mij maar de pepernotenmilkshake!Maak van de Noot een DeugdMaak van de Noot een Deugd

De leuke recepten en de fantastische opmaak en styling maken dit echt een ontzettend leuk boek. Het doet je anders kijken naar de ouwe trouwe pepern…eh kruidnoot en maakt mijn liefde voor de Sinterklaastijd alleen nog maar groter.

Voor meer informatie en om het boek te bestellen kun je terecht op de website van Koken met Kruidnoten.

In de Loopvis webwinkel is naast het kookboek ook deze kruidnotenbakmix verkrijgbaar, geheel in stijl van het boek. Hier kun je uiteraard heerlijke kruidnoten mee bakken.LoopvisLoopvis

Posted by on 27 november, 2013

LEAVE A COMMENT