Boekrecensie: Koch! Vegetarisch

img_78461
Duitse kookboeken, er is misschien niet veel aandacht voor maar ikzelf recenseerde hier al eerder Duitstalige kookboeken zoals La Veganista Backt, Oh Sophia en recenter natuurlijk de vertaling van Krautkopf: Bieslook & Polenta. Vandaag staat het boek Koch! Vegetarisch op het menu. Van twee zussen die ieder met een been in de Duitse moezelgrond staan.
Duitsland is aan de ene kant heel vegetariërvriendelijk. Berlijn is echt een fantastische plek voor de vega’s onder ons, maar aan de andere kant: in de steden daarbuiten kan het soms even zoeken zijn. Wel is bijvoorbeeld biologisch eten er veel meer ingeburgerd en omdat ik in Arnhem woon doe ik er ook graag boodschappen.

Typisch Duitse dingen

De Duitse keuken lijkt wel in bepaalde dingen op de Nederlandse, maar er zijn wel typische Duitse dingen. Grote stukken taart, spätzle, dumplings, stevig brood waar veel zaden doorheen zitten, pretzels en speciale koekjes. En er is veel aandacht voor spelt. In Duitsland is reform eten volgens mij veel meer ingeburgerd en volgens de inleiding van Koch! Vegetarisch weten Duitsers ook goed weg in de vleesloze keuken, omdat ze het vroeger vaak (meestal uit armoe) zonder vlees moesten doen.

Klassiek en zelfbedacht

Er komen in het boek klassiekers voorbij maar volgens mij ook zelfbedachte gerechten met veel typische Duitse ingrediënten. Wel veel zuivel, dus niet ontzettend veganproof. In één toetje zit gelatine (gelatine is gemaakt van dierenbotten en de meeste vegetariërs zullen dat niet willen eten). Maar goed dat is maar 1 recept van de 40 en als je qua zuivel op het stremsel let, is alles vegetarisch in de strikte zin van het woord.

Van geitenwollensok naar Zwitsers

Het boek bevat voorgerechten, snacks, soepen, hoofdgerechten en opties voor dessert. Als je zou willen zou je dus een drie gangen diner Duitse stijl kunnen koken, als je daar zin in hebt. Er staan een paar recepten in waarvan ik denk: huh? Zoals volkorenpasta met paardenbloemen, wat me gewoon geen lekkere combinatie lijkt (nogal geitenwollensokkerig) en iets met zoete aardappel met nepfeta, wat ik niet echt heel erg Duits vind klinken. Nu schijnt dat sommige recepten ook meer Zwitsers zijn dan Duits maar goed als landen tegen elkaar aan liggen lijkt mij enige kruisbesmetting niet uitgesloten.img_78611

img_78481

Paardenbloem en maanzaad

De meeste recepten zijn op een doordeweekse avond te maken en op wat paardenbloemen of maanzaad na zijn de meeste ingrediënten wel in de supermarkt te koop. De onbekendere ingrediënten worden trouwens ook nog uitgebreid toegelicht en er worden vervangende opties genoemd, want niet alles zal zomaar net zo gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar zijn.

Bij elk gerecht staat een foto en wat ik ook leuk vind is dat er tussendoor Duitse teksten over eten worden gedeeld zoals bijvoorbeeld van Brecht, bij mij vooral bekend van de quote “eerst komt het vreten en dan de moraal”, maar hij heeft nog veel meer geschreven natuurlijk. Een leuk idee om dat in dit boek te verwerken.img_78591

img_78601 Het is opvallend hoe sommige keukens even aan onze aandacht kunnen ontsnappen om daarna weer volop in de belangstelling te staan. Zo krijgt nu de Scandinavische keuken veel aandacht en is de Duitse keuken ook wat meer opgeschoven naar de spotlights. Zou het andersom ook zo zijn? Dat in Duitsland de aandacht voor de Nederlandse keuken weer terug is?

Al met al is dit een no-nonsense kookboek. Geen encyclopedie over de Duitse keuken in de traditionele zin van het woord. Wel een boek met eenvoudige recepten met een Duitse touch die je elke dag kunt maken.

Koch! Vegetarisch
Marijne en Liesbeth Thomas
Uitgeverij Forte
€ 17,95

img_78621

Posted by on 24 oktober, 2016

LEAVE A COMMENT