Boekrecensie: De kunst van simpel koken

Boekrecensie: De Kunst van Simpel Koken @ Lauriekoek.nlEindelijk is er een boek van Alice Waters in het Nederlands verschenen! Alice Waters won de Johannes van Dam prijs dit jaar. Het jaar daarvoor werd hij gewonnen door Yotam Ottolenghi, ook al niet de minste. De kunst van simpel koken is samengesteld door Jonah Freud uit de meest recente kookboeken van Alice Waters namelijk The Art of Simple Food deel 1 en 2.

Chez Panisse

De Naam Alice Waters ken je misschien niet, maar haar restaurant Chez Panisse is wereldberoemd. Ze inspireert mensen al sinds de jaren ’60 lokale door verse en seizoensgebonden producten te gebruiken. Die boodschap, die nu in vrijwel elk kookboek wat er enigszins toe doet in meerdere of mindere mate zit ingebakken, begon voor een groot gedeelte bij haar. Ze richtte ook in de jaren ’90 een programma op om op scholen kinderen bekend te maken met gezonde voeding. Iets wat in Amerika bepaald geen overbodige luxe is.

De springplank van veel chefs

Een hoop van de auteurs die ik zelf hoog heb zitten zoals: David Leibowitz, Deborah Madison, Tamar Adler en natuurlijk Samin Nosrat hebben bij Chez Panisse gewerkt. Van deze lijst is de laatste denk ik het bekendste in Nederland dankzij haar boek, maar ook haar Netflix serie. Ik denk dat het aangeeft dat een goed restaurant heel veel voort kunnen brengen. Het raakt allerlei levens en carrières. Fascinerend wat een iemand voor elkaar kan krijgen.

Simpel koken is een kunst

Goed ,terug naar het kookboek. Simpel koken, dat verwachten mensen misschien niet bij bekende chefs, maar het is het handelsmerk van Alice Waters. Eenvoudige basisrecepten die je tot in de puntjes kan leren beheersen. Voor het boek is gekozen uit de recepten met hier goed verkrijgbare ingrediënten, al is soms een recept een beetje aangepast om het haalbaar te maken. De recepten zijn goed en vooral duidelijk. De ingrediënten zijn dikgedrukt, waardoor je goed kunt zien wat je nodig hebt en de instructies laten niets aan het toeval over. Vandaar ook dat ik het ook een uitstekend kookboek is voor beginners in de keuken. Bij vrijwel ieder gerecht worden meerdere variaties gegeven.Boekrecensie: De Kunst van Simpel Koken @ Lauriekoek.nl

Veel groente

Het is geen vegetarisch kookboek, maar heel veel gerechten zijn op groentebasis, zoals in de hoofdstukken soep, saus, salades, koolhydraten, boter, kaas en eieren, groenten, desserts, bakken, inmaken en drank. Er komt van alles aan bod. Vis, vlees en gevogelte hebben een eigen hoofdstuk, of en toe komt er vis of vlees voor in de andere hoofdstukken. In het boek staat geen enkele foto alleen mooie tekeningen. Bij Amerikaanse kookboeken is veel gebruikelijker dat er geen enkele foto in staat. In het begin is het misschien even jammer. Maar het is zonde om een tof kookboek als dit om het gebrek aan plaatjes links te laten liggen. Zonder foto’s is een kookboek overigens veel tijdlozer. Als je echt foto’s wil zijn er op internet allerlei community’s die foto’s delen.Boekrecensie: De Kunst van Simpel Koken @ Lauriekoek.nl

De Kunst van simpel koken geeft mij goede kookzin

Ik krijg goede kookzin van dit soort boeken. Vooral als ik een tijdje ingewikkeld gekookt heb met goede resultaten vind ik het fijn om terug te gaan naar de basis. Zelf heb ik op dit moment veel kweeperen. Ik wilde iets doen wat niet veel tijd koste zeker omdat ik eerder een moeilijk recept maakte van Ottolenghi, waarbij vooral het zoeken naar ingrediënten al heel veel tijd in beslag nam. Dan is gewoon vier peren in de oven doen met citroen, suiker en vanille met uitstekend resultaat geweldig. Het is ook weer een bevestiging: lekker koken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn.Boekrecensie: De Kunst van Simpel Koken @ Lauriekoek.nl

De kunst van simpel koken
Alice Waters (samengesteld door Jonah Freud)
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
€ 39,99

Posted by on 7 november, 2018

LEAVE A COMMENT